• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP2010: U Africi već Korejanci, Brazilci...

Remijem 1:1 u subotu protiv Malavija Obala Slonovača postala osma selekcija van evropske zone koja je obezbijedila učešće na SP u Južnoj Africi.

 SP2010: U Africi već Korejanci, Brazilci... Izvor: MONDO

Prije nje to je učinilo još sedam ekipa, a najbrži rasplet u kvalifikacijama za Mondijal 2010 viđen je u Azijskoj zoni gdje su Japan, Australija i Južna Koreja već 6. juna završili posao zauzevši jedno od prva dva mjesta u Grupama A i B.

Četvrto mjesto koje direktno vodi na Mondijal samo desetak dana kasnije obezbijedila je i Sjeverna Koreja kojoj će to biti tek drugo učešće na smotri najboljih svjetskih reprezentacija. Prošli put fudbaleri Sjeverne Koreje igrali su na Svjetskom prvenstvu davne 1966. godine kada su poraženi u četvrtfinalu od Portugala.

Azija bi mogla imati i petog predstavnika ukoliko Bahrein Plej-ofa azijske zone kvalifikacija savlada Novi Zeland, koji je izborio baraž kao najbolji tim iz Okeanije.
Prvi meče u Bahreinu u subotu je završen bez golova.

Za razliku od Azije gdje su poznati gotovo svi timovi koji će putovati u Južnu Afriku, na „crnom kontinentu“ poznate su tek dve od pet ekipa koje će se plasirati na Mondijal 2010.

To su Gana koja je pobjedom nad Sudanom prošlog mjeseca (2:0) i teoretski obezbijedila prvo mjesto u Grupi D Afričke zone i Obala Slonovače koja je remijem protiv Malavija u subotu (1:1) obezbijedila plasman kao najbolja iz Grupe E.

Još tri prvoplasirane ekipe u grupama A, B i C obezbijediće direktan plasman na Svjetsko prvenstvo. Na samo korak od tog cilja je reprezentacija Alžira kojoj će, ukoliko u nedjelju savlada Ruandu biti dovoljan bod pa čak i minimalan poraz na gostovanju Egiptu u posljednjem kolu Grupe C, da zadrži prvu poziciju koja vodi na Mondijal.

U Grupi A Afričke zone u najboljoj poziciji je Kamerun ispred, Gabona i Togoa, a lider u Grupi B Tunis ispred Nigerije i Mozambika.

Mondijal bez Brazilaca - naučna fantastika

Jedina reprezentacija koja je igrala na svim svjetskim prvenstvima je Brazil, a tradicija je nastavljena i u ovom ciklusu kvalifikacija.

Petostruki šampioni svijeta su uz Paragvaj sigurni učesnici Mondijala 2010 pošto su tri kola prije kraja obezbijedili jedno od prva četiri mjesta na tabeli Južnoameričke zone kvalifikacija.

Interesantno je da su „karioke“ pitanje oko plasmana na svjetski šampionat riješile u direktnom okršaju sa najvećim rivalom Argentinom pobijedivši „gaučose“ u gostima 3:1.

Treću i četvrtu poziciju koja takođe garantuju odlazak u Južnu Afriku trenutno zauzimaju Čile i Ekvador ispred „gaučosa“ koji u noći između subote i nedjelje igraju meč „biti ili ne biti“ protiv već prežaljenog Perua.

Ukoliko ekipa Dijega Armanda Maradone ne savlada Peruance dovešće i pitanje petu poziciju koja joj vodi u baraž sa ekipom iz Sjevernoameročke zone.

Plasmanu iz te zone najbliži su SAD, Meksiko i Honduras koji trenutno vode na tabeli.
Imena prvih sigurnih učesnika SP biće poznata tokom noći između subote i nedjelje kada Amerkinaci imaju „meč-loptu“ na gostovanju Hondurasu, a Meksiko kod kuće protiv Salvadora.

Svoju šansu da mogu u top tri i tako izbjegnu baraž sa protivnikom iz Južne Amerike vrebaju Kostarikanci na četvrtoj poziciji sa samo bodom zaostatka za Hondurasom.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC