• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rijeko, kakvi su to dresovi?

Autor mondo.rs

Zanimljivi dresovi Rijeke na utakmici protiv Opatije.


Rijeka tradicionalno igra u opremi u kojoj dominiraju bela i svetlo plava boja. Površina rezerven ganiture prekrivena je manje belom, a više plavom bojim, a ona treća je bordo.

Rijeka od nedavno ima i četvrtu garnituru dresova i nju je imala priliku prvi put da koristi u sredu u Kupu Hrvatske protiv Opatije.

 U pitanju je ljubičasta garnitura na kojoj dominira riječki "morčić" (vrsta nakita, najčešće minđuše), simbol lučkog grada na Jadranu.

"Ponosni smo na novi dres. Osnovna deja je isticanja riječkog identiteta, kao što smo istakli dvoglavog orla na bordo dresu. Ovim smo postali prvi klub u Hrvatskoj sa četvrtom garniturom dresova", rekao je sportski direktor kluba Vlado Čohar, a preneo portal "24sata.hr".

Prema legendi iz 16. veka turska vojska bila je ulogorena na Grobničkom polju kako bi napala Rijeku. Vojskovođa Zrinski strelom je pogodio turskog pašu, pa su Turci pobegli. Za vreme opsade Riječani su prizivali kamenje sa neba kako bi turske jedinice bile uništene. Molitva im se ispunila.

Dok su Turci bežali počelo je da pada kamenje. Na poljima su ostali razbacani turski turbani. Kao uspomenu na taj događaj, Riječani su svojim ženama izradili minđuše sa glavom pokrivenom turbanom.

Rijeka je pet vekova kasnije taj motiv postavila na dres i u njima istrčala protiv Opatije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC