• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP2010: I Brazil pao u La Pazu

Bolivijci uspjeli da nakon Argentine na svom terenu uzmu skalp i Brazilcima.

 SP2010: I Brazil pao u La Pazu Izvor: MONDO

Na mjestu gdje je 1. aprila ove godine Argentina Dijega Armanda Maradone doživjela najveće fudbalsko poniženje u istoriji i bila poražena sa 6:1, u noći između nedjelje i ponedjeljka stradala je još jedna sila Južne Amerike - Brazil.

Bolivija je pred 45.000 navijača na svom Hernando Siles "ukletom stadionu", koji je najviši objekat na svijetu, na kojem se igraju zvanične fudbalske utakmice, savlada "karioke" u pretposljednjem kolu kvalifikacija za SP 2010. godine sa 2:1 (2:0).

Brazilcima ovaj poraz na 3.637 metara nadmorske visine nije teško pao, jer su oni odavno obezbijedili plasman u Južnu Afriku, a i domaćini su igrali za slavu i prestiž, jer od ranije nemaju nikakve šanse da se tamo kvalifikuju. Ipak, Bolivijancima ostaje zadovoljstvo da su u najvišoj prijestonici svijeta, La Pazu, u istom ciklusu kvalifikacija pobijedili i Argentinu i Brazil.

Na stadionu koji je jedno vrijeme čak bio suspendovan od strane FIFA, jer su se protivnici žalili da Bolivija stiče nesportsku prednost zbog nemogućnosti da se gostujući tim za kratko vrijeme aklimatizuje, prvi gol postigao je Edgar Olivares u 10. minutu, a na 2:0 povisio je Marselo Martins 20 minuta kasnije, svojim sedmim golom u kvalifikacijama.

Čast Brazila spasio je Nilmar u 69. minutu.

FIFA je 27. maja 2007. godine suspendovala "Hernando Siles" i sve ostale fudbalske objekte koji se nalaze na visini preko 2.500 metara, ali je uslijedila serija protesta u Boliviji. Reagovao je čak i predsjednik Evo Morales, što je FIFA natjeralo da mjesec dana kasnije 27. juna pomjeri granicu na 3.000 metara.

Ipak, to nije obuhvatalo i "Siles", tako da je dan kasnije, 28. juna, odlučeno da taj stadion bude izuzetak u svijetu i da se ograničenje na njega ne odnosi.

U srijedu kasno uveče, odnosno u četvrtak rano ujutru po našem vremenu, biće poznato koji će se tim pridružiti Brazilu, Paragvaju i Čileu kao sigurni putnik u Južnu Afriku, a koji će, peti iz Južne Amerike, dobiti priliku da u baražu 14. i 18. novembra ove godine, pokuša da se domogne Mondijala u duelu sa jednom od dve reprezentacije iz Srednje Amerike - Hondurasom ili Kostarikom.

Bez šansi da izbore četvrto ili bar peto mjesto su Kolumbija, Bolivija i Peru, Venecueli će biti potrebno čudo da se domogne baraža, Ekvadorci moraju da dobiju Čile kako bi bili makar peti, a sve će prštati u Montevideu, gdje se sastaju Urugvaj i Argentina.

Argentina je trenutno četvrta i ima 25 bodova, jedan više od Urugvaja i dva više od Ekvadora. Pobeda "gaučosima" garantuje četvrto mjesto i direktan plasman, a remi bi donio isto, osim ukoliko Ekvador ne pobijedi Čile "surovom" gol razlikom.

U slučaju poraza, Argentina bi prepustila Urugvaju četvrto mjesto, a domogla bi se baraža samo ukoliko u isto vrijeme Ekvador ne dobije Čile.

Ako Argentina dobije Urugvaj, a Ekvador odigra nerešeno, dalje će otići Urugvajci, jer imaju znatno bolju gol razliku od Ekvadoraca.

REZULTATI 17. KOLA:

U nedjelju:

Bolivija - Brazil 2:1

U subotu:

Argentina - Peru 2:1
Kolumbija - Čile 2:4
Ekvador - Urugvaj 1:2
Venecuela - Paragvaj 1:2

PAROVI 18. KOLA:

U srijedu:

Brazil - Venecuela
Peru - Bolivija
Čile - Ekvador
Paragvaj - Kolumbija
Urugvaj - Argentina

TABELA: Brazil 33, Paragvaj 33, Čile 30, Argentina 25, Urugvaj 24, Ekvador 23, Venecuela 21, Kolumbija 20, Bolivija 15, Peru 10.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC