• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Murinjo i Čelsi: Da li je vreme za rastanak?

Autor mondo.rs

"Specijalni" je ušao u svoju treću sezonu da pokaže da je mit, ali za sada ga igre u potpunosti demantuju. Nikad bliže nije bio rastanku: Da li bi Roman Abramovič pogrešio da mu sada uruči "sat i plaketu"?

Leta 2013. godine navijači Čelsija su se više radovali povratku menadžera Žozea Murinja nego osvajanju Lige Evropa – upravo toliko im znači, mnogo više od trofeja.

Kada je po drugi put seo na klupu, na prvoj utakmicu u Premijer ligi sa tribina se orilo njegovo ime, jer je toliko duboko ostao urezan u srca navijača kluba iz Londona. Posle nekoliko godina konačno ga svi vole!

Međutim, nakon šampionske sezone, a onda burnog leta tokom koga nije uspeo da angažuje igrače koje je želeo i loše odrađenih priprema, kreće pravi sunovrat Čelsija. Najnoviji poraz na Stamford Bridžu, i to od mrskog rivala Liverpula, dodatno je poljuljao klupu na kojoj sedi Žoze Murinjo.

Da je situacija ozbiljna, i da zna da će teško izvući Čelsi iz krize koja ga je zadesila, on je znao još početkom oktobra. Kada je poražen od Sautemptona 3:1.

"Ovo je ključan momenat u istoriji ovog kluba. Ako me klub otpusti, onda će otpustiti najboljeg menadžera koga su imali u svojoj istoriji. Ovo je važno jer se priča o lošim rezultatima uvek smatra krivicom menadžera. To je ono što su igrači naučili za poslednjih 10 godina ovog kluba", podsetio je na mnogobrojne menadžere koje je Abramovič otpustio.

To je ključan trenutak. Da je bilo koji drugi menadžer u pitanju, ako znamo kakve je naravi i kako je sa menadžerima postupao Roman Abramovič od kada je vlasnik Čelsija, rešenje se nameće samo – otkaz. Šest poraza za 11. kola u Premijer ligi, a ukupno devet za tri meseca sezone, ne bi preživeo niko…

Svi Romanovi menadžeri:

Klaudio Ranijeri (2003-2004)
Žoze Murinjo (2004-2007)
Avram Grant (2007-2008)
Felipe Skolari (2008-2009)
Rej Vilkins (2009)
Gus Hidink (2009)
Karlo Anćeloti (2009-2011)
Andre Viljas-Boaš (2011-2012) Roberto di Mateo (2012)
Rafael Benitez (2012-2013)
Žoze Murinjo (2013-)

Ili bolje rečeno… Niko ne bi dočekao da “Izbroji” toliko neuspeha na klupi Čelsija.

Ali to je Murinjo.

Avram Grant i Luis Felipe Skolari Čelsi su Čelsi napustili sa pet poraza, Viljas-Boaš sa deset, Di Mateo sa devet, Rafael Benitez sa deset.

Murinjo samo ove sezone ima devet i još uvek je menadžer Čelsija!

Roman Abramoviča čeka ispisivanje čeka za mnogo cifara ukoliko odluči da otpusti Murinja, koji je i sam rekao da "nikad neće dati otkaz jer on ne beži", a ukoliko se odluči da ga otpusti – Rus će morati da isplati oko 30 miliona funti.

Deluje kao da je to poslednja kočnica koja sprečava Abramoviča da povuče ovaj potez, međutim novac mu nije predstavljao problem kada je Andre Viljas-Boaš zaređao sa lošim rezultatima. Poklonio mu je 13 miliona funti, ali Murinja nešto drugo drži u igri.

Roman Abramovič je svestan da ukoliko Portugalcu uruči otkaz – više nikada neće imati šansu da ga dovede na klupu "plavaca".

Drugi otkaz bi bio kraj njihove "ljubavi", odnosno ljubavi Čelsija i Žozea Murinja. Od kada je došao u klub pričao je o želi da napravi dinastiju u ovom klubu, a to je bila i Romanova želja. Promeniti identitet kluba, vlasnika, koji mahnito traži menadžera za instant rezultate i brzo ga smenjuje, a sada ima priliku to da promeni.

Čelsi jednostavno igra katastrofalno ove sezone, a ključni igrači su podbacili, pa se ne može reći da je baš sva krivica na menadžeru.

Odbrana

Čelsi je u 11. utakmica ove sezone primio 22 gola, što je za sedam više nego što su primili tokom cele 2005-06 sezone.

Eden Azar, Sesk Fabregas, ali i Nemanja Matić, nisu ni senka igrača koji su bili u šampionskoj sezoni, a Murinjo nije uspeo da trgne ekipu iz tog ambisa. Odbrana koja je bila njegov "trejdmark" u prvom mandatu ne postoji, a završila se i priča o neosvojivoj tvrđavi - odnosno mostu - Stamford Bridžu.

Ono što brine kod Murinja je što dugo nije "pogodio" sa izmenom i preokrenuo utakmicu, a navijače brine i to što ne postoji rezervni plan kada utakmica krene u kontra smeru.

Ponavljao je posle poraza od Liverpul "nemam šta da kažem", na desetak pitanja koja mu je reporter postavio, ali čini se da će o njemu mnogo toga imati da kažu na Upravnom odboru...

Još jedna stvar koja Murinja za sada spašava je i broj slobodnih menadžera.

I ko to može da zameni jednog od najboljih menadžera na svetu?

Jirgen Klop je možda bio meta, ali Čelsi je onda zakasnio za otkazom, pa se onda nameće još samo Karlo Anćeloti, koji je već "romanizovan", a nije tajna da bi Roman Abramovič želeo da njegov tim igra atraktivan fudbal i već duže vreme pikira Pepa Gvardiolu koji ima "zaključan" ugovor. Bar do leta.

Murinjova sudbina je definitivno u rukama bogatog Rusa, a vas pitamo, šta biste vi uradili da ste na mestu Romana Abramoviča?

Anketa

Šta biste uradili da ste Roman Abramovič?

  • Otpustio Žozea Murinja

    42.86% (36)

  • Pružio bih mu još jednu šansu, ako uprska - onda otkaz

    20.24% (17)

  • Ne bih ga otpustio ni po koju cenu

    36.9% (31)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC