• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP2010: Jednačina sa 12 nepoznatih

Poznato je 20 učesnika Mondijala u Južnoj Afirici (uključujući i domaćina), a još šest će se znati poslije mečeva u srijedu.

 SP2010: Jednačina sa 12 nepoznatih Izvor: MONDO

Preostalih šest putnika na Svjetsko prvenstvo biti poznato poslije baraža u novembru (žrijeb za evropski baraž biće obavljen u ponedjeljak).

Iz Evropske zone na 19. Svetskom prvenstvo kao pobjednici grupa plasirali su se Danska, Švajcarska, Njemačka, Španija, Engleska, Srbija, Italija i Holandija.

Mjesto u baražu obezbijedili su Rusija, BiH, Francuska, Republika Irska i Norveška, dok su blizu i Portugal (ako pobijedi Maltu), Grčka (ako makar remizira sa Luksemburgom) i Ukrajina (ako pobijedi Andoru).

Najzanimljive će biti u Grupi 3. Slovačka je lider sa 19 bodova, slijede je Slovenija sa 17, Češka sa 15...

Da bi se direktno plasirali na Mondijal, Slovaci moraju da slave u Poljskoj, jer će u suprotnom Slovenija verovatnom pobjedom nad San Marinom završiti takmičenje kao prvi u grupi. Teško je očekivati da će Česi dočekati kiks Slovenaca, pa da ih preteknu pobjedom nad Sjevernom Irskom.

U Južnoameričkoj zoni je jasno da su posao već završili Brazil (33 boda), Paragvaj (33) i Čile (30), a do poslednjeg kola strepeće Argentinci (25).

"Gaučosima" je na gostovanju Urugvaju, koji ima bod manje, dovoljan i remi da kao četvrtoplasirani direktno odu na Mondijal. Međutim, i domaćini imaju računicu.

Iz prikrajka šansu vreba i Ekvador (23 boda), koji bi mogao da se umiješa makar u borbu za peto mjesto, koje vodi u doigravanje sa četvrtoplasiranim timom Konkakaf zone. Međutim, Ekvadoru je neophodan trijumf u Čileu.

Iz Konkakaf zone su put u Južnu Afriku već obezbijedili SAD i Meksiko, a preostalo je još dilema - ko će direktno ići na SP, a ko to pokušati preko baraža, Honduras ili Kostarika, koja ima dva boda više, ali gostuje u SAD, dok Honduras ide na noge Salvadoru.

Australija, Japan i dve Koreje se odavno već spremaju za učešće na svjetskoj smotri fudbala naredne godine, a uskoro će to učiniti i bolji iz dvomeča između Bahreina i Novog Zelanda (prvi meč 0:0).

Pored domaćina Mondijala, od afričkih selekcija za sada su samo Obala Slonovače i Gana sigurni učesnici završnog turnira. U posljednjem kolu kvalifikacija dobiće se i preostala tri, a dileme su Kamerun ili Gabon, Tunis ili Nigerija i Alžir ili Egipat.

Svjetsko prvenstvo će biti održano od 11. juna do 11. jula 2010.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC