• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema više "Ubij Srbina" na HRT-u

Povici navijača poput "Ubij Srbina" ili ustaške pjesme više se neće moći čuti tokom prenosa utakmica na Hrvatskoj radioteleviziji.

 Nema više "Ubij Srbina" na HRT-u Izvor: MONDO

Uprava ove medijske kuće donijela je u srijedu odluku da isključuje ton u slučaju neprimjerenih povika navijača i ne prikazuje sliku incidenata tokom sportskih dešavanja.

Povod za ovakvu odluku HRT-a je ponašanje hrvatskih navijača u Varaždinu tokom utakmice mladih navijača Hrvatske i Srbije u utorak. Navijači su tokom cijelog meča vrijeđali srpske igrače, a u direktnom prenosu ovog meča vrlo često su se čuli povici poput “Ubij Srbina”, “Srbe na vrbe” kao i pjevanje ustaške pjesme “Evo Jure i Bobana”.

Uprava HRT je pozvala sve organizatore sportskih događaja i nadležne institucije da kazne one koji se ponašaju neprimjereno na sportskim terenima.

"Uprava je pozvala prvenstveno organizatore sportskih događaja, a potom i sve nadležne državne institucije, da u konkretnom, ali i svim drugim takvim slučajevima upotrebe sva zakonom dopuštena sredstva kako bi se kaznili svi koji se na sportskim terenima ponašaju neprimjereno, pogotovo oni koji na bilo koji način šire bilo kakvu vrstu mržnje", navodi se u saopštenju HRT-a i dodaje da se komentator ove kuće ogradio od ponašanja hrvatskih navijača.

Čelni ljudi ovog javnog servisa smatraju da je trebalo reagovati ranije i upozorilo novinare, urednike sportskih i drugih programa da se u takvim slučajevima treba reagovati pravovremeno i nedvosmisleno i donijelo odluku kako će se ponašati njihovi zaposlenici u realizaciji sportskih prenosa.
“Obavezuju se ekipe HRT-a koje rade prenose da tehnički osiguraju isključivanje neprimjerenog tona i da vode računa o tome da se incidenti ne pojavljuju na ekranu, što je i evropska praksa", navodi se u saopštenju HRT-a.

U slučaju incidenata prekidi utakmica?

Ponašanje navijača u Varaždinu, gdje je osim spornih navijačkih parola na stadionu, napadnut i direktor mlađih selekcija FS Srbije Milovan Đorić, bilo je i tema rasprave u hrvatskom Saboru.
Divljanje hrvatskih navijača osudile su brojne političke stranke, te premijerka Jadranka Kosor
"U ime Vlade osuđujem takvu vrstu divljaštva i poručujem da to nećemo tolerisati", rekla je Kosor u hrvatskom saboru najavivši restriktivnije izmjene Zakona o suzbijanju nereda na sportskim takmičenjima.


"Sve dok utakmice i televizijski prenosi ne budu prekidani, ti divljaci neće shvatiti našu poruku. U tom smislu će Vlada raditi uz vašu podršku, jer je očigledno da sadašnji zakonski okviri nisu dovoljni", rekla je Kosor.

Vladimir Šeks je ispred HDZ-a predložio da se odmah prekinu događaji na kojima se može čuti govor mržnje, a predstavnik IDS-a Damir Kajin istakao je da se Ustavom trebaju zaustaviti svi oni koji nekažnjeno viču i parole poput “Ubij Mesića”ili pjevaju ustaške pjesme.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC