• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA: Odzvonilo falsifikatorima krštenica

Svetska fudbalska asocijacija riješena je da stane na put "švercovanju" starijih fudbalera na prvenstvima svijeta za mlađe kategorije.

 FIFA: Odzvonilo falsifikatorima krštenica Izvor: MONDO

Mnoge selekcije, posebno sa afričkog kontinenta, dolaze na takmičenja sa igračima koji imaju nepouzdane dokumente o datumu rođenja, ili ih uopšte nemaju.

Provjera starosti magnetnom rezonancom ručnog zgloba biće primjenjena na Mundijalu za igrače do 17 godina u Nigeriji (24. oktobra - 15. novembra).

"To je jednostavan i pouzdan metod određivanja starosti mladih fudbalera. Možemo da utvrdimo da li je neki igrač prekoračio propisanu granicu, bez straha da ćemo tim pregledom naškoditi njegovom zdravlju", rekao je profesor Jirži Dvoržak, načelnik Fifinog odjeljenja za medicinu.

FIFA je još 2003. godine počela da koristi metodu magnetne rezonance, ali je sada usavršila metod, tako da su dobijeni rezultati 99 odsto pouzdani.

Istraživanjem uzoraka sa U-17 svjetskih prvenstava 2003, 2005. i 2007, utvrđeno je da je čak 35 odsto fudbalera bilo starije nego što predviđaju propisi.

Fudbalski savez Nigerije isprva je tvrdio da je ova metoda nepouzdana, ali je poslije testiranja svojih igrača sklonio iz tima 15 igrača koji su bili u konkurenciji za nastup na predstojećem turniru!

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC