• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER: Liverpul "oživio" protiv Junajteda

U duelu dva najtrofejnija tima Engleske, od kojih svako za sebe tvrdi da je najveći: Liverpul - Mančester junajted 2:0 (0:0).

 PREMIJER: Liverpul "oživio" protiv Junajteda Izvor: MONDO

Treći put zaredom Liverpul je pobijedio Mančester junajted, treći put zaredom Nemanja Vidić nije dočekao kraj najvećeg engleskog derbija. Tačnije, ponovo je isključen...

Poslije nestvarno dinamičnog i meča punog naboja na prepunom Enfild Roudu u Liverpulu, domaći tim uspio je da prekine najcrnji niz rezultata u posljednje 22 godine i to protiv najvećeg rivala. Menadžer Liverpula Rafael Benitez "preživio" je sudar sa Ser Aleksom Ferguson i sada može da odahne poslije četiri poraza u nizu u Premijer ligi i Ligi šampiona.

U derbiju 10. kola Premijer lige, Liverpul je u svemu bio bolji tim, više je napadao, njegovi igrači borili su se kao da im je to bio posljednji meč u životu i to se na kraju oslikalo na semaforu! Poslije 2:1 kod kuće i 4:1 u gostima prethodne sezone, "redsi" su još jednom nadigrali ekipu koja je u susret ušla sa 11 mečeva bez poraza u svim takmičenjima.

Strijelci za pobjednika bili su Fernando Tores u 65. minutu i rezervista David Ngog u šestom minutu nadoknade vremena, kada su oba tima igrala sa po desetoricom. U derbiju svih derbija na Ostrvu, prvo je zbog drugog žutog kartona isključen srpski reprezentativac Vidić, a malo potom Argentinac Havijer Maskerano zbog pogibeljnog starta nad golmanom Junajteda Edvinom van der Sarom.



Van der Sar najzaslužniji je igrač što je Junajted nije doživio ubjedljiviji poraz u 178. susretu sa Liverpulom, koji je igrao bez povrijeđenog kapitena Stivena Džerarda, a kada je Holanđanin u više navrata vadio loptu sa gol crte, Junajted je umalo došao i do izjednačenja.

U 84. minutu Antonio Valensija pogodio je prečku gola Pepea Rejne i umalo skamenio Enfild, koji su navijači Liverpula napunili pravo sa protestne šetnje u kojoj su tražili da Amerikanci Džordž Džilet i Tom Hiks, većinski vlasnici kluba, odmah napuste Liverpul i vrate se "preko Bare".

Time je "kop" stavio do znanja koga krivi za loše rezultate ove sezone, da to nisu ni igrači, ni njihov omiljeni menadžer Rafael Benitez, već upravo, kako tvrde, "lažljivi Jenkiji". Ovaj rezultat mogao bi da naglavačke okrene naizgled propalu sezonu za Liverpul, koji je prije tri drugu godinu zaredom dobio Junajted na svom stadionu, a prije toga u periodu od 2001. do 2007. od najvećeg rivala doživio šest poraza kod kuće, uz jedan remi!?

Tim sa Old Traforda je ovim rezultatom prepustio lidersku poziciju Čelsiju, koji je dan ranije razmontirao Blekburn sa 5:0.

Dueli Liverpula i Mančester junajteda počeli su 28. aprila 1894. godine i trenutni skor u svim utakmicama je 68-50-60 u korist "crvenih đavola" iz Mančestera, čija je dominacija nad Liverpulom počela tek tokom 90-ih godina.

Dva tima izjednačena su sa po 18 titula prvaka Engleske, ali Liverpul 19. čeka već 20 godina... Za to vrijeme, Mančester je osvojio 11 titula prvaka.

Rukovodstvo Premijer lige odlučilo je prije nekoliko godina da dueli Liverpula i Mančester junajteda počinju malo poslije podneva, da navijači ne bi stigli mnogo da se napiju, a oni su i ove nedelje bili na nivou. Junajtedovi su nosili maske svoje legende Erika Kantone koji je "terorisao" Liverpul dok se bavio fudbalom, istakli su transparent "Rekli ste nam da se vratimo kada osvojimo 18. titulu i vratili smo se", dok su domaći fanovi tokom cijelog meča ubacivali lopte za plažu, tačnije na naduvavanje na teren.

Na taj način, Liverpul je pokazao koliko se gnuša načina na koji su njihovi ljubimci u prošlom kolu bili poraženi u Sanderlendu, kada je jedini gol postigao Daren Bent u 4. minutu, tako što se fudbalska lopta odbila od jedne slične naduvane lopte za plažu, promijenila smjer i ušla u gol.

Kako je rivalitet dva tima rastao kroz decenije, tako bivalo sve manje direktnih transfera iz kluba u klub, a posljednji koji je to učinio bio je Fin Kinsal 1964. godine (iz Mančestera u Liverpul). Od tada, nijedan igrač nije direktno prešao sa Enfilda na Old Traford i obratno, ali je bilo fudbalera koji su "posredstvom drugih klubova" stigli u tabor najvećeg rivala.

Poslije Pola Insa (Junajted-Inter-Liverpul) i Pitera Birdzlija (Junajted-Njukasl-Everton-Njukasl-Liverpul), strasti je raspalio Majkl Oven. Legenda Liverpula, preko Reala iz Madrida i Njukasla, postala je ljetos igrač Mančester junajteda, a kada je njegov tim primio prvi gol, Ferguson je poslao na teren osobu koju Liverpulovi navijači trenutno najviše mrze, uz naravno Vejna Runija.

Uz salve uvreda, Oven je ušao na teren, ali nije postigao pobjedonosni gol kao onaj u šestom minutu nadoknade na meču sa Mančester sitijem (4:3).

Na kraju - 2:0, Liverpul je opet živ, a Mančester ni peti put uzastopno nije dobio na stadionima Enfild, Emirejts i Stamford Bridž.

Ništa manje zanimljivi nisu bili ni ostali nedeljni mečevi Premijer lige.

Spektakli su viđeni i u Mančesteru i Londonu gdje su favoriti imali ogromne prednosti (2:0), ali su autsajderi ipak stigli do remija.

Tako je Fulam nadoknadio "minus" na gostovanju Sitiju, dok je Vest Hem osvojio bod kod kuće protiv Arsenala.

REZULTATI 10. KOLA:

Bolton - Evrton 3:2 (2:1)
/Li 16, Kejhil 27, Klasnić 86 - Saha 32, Felaini 55/

Liverpul – Mančester junajted 2:0 (0:0)
/Tores 65, Ngog 90+6/

Mančester siti - Fulam 2:2 (0:0)
/Leskot 54, Petrov 60 - Daf 62, Depsi 68/

Vest Hem - Arsenal 2:2 (0:2)
/Kol 74, Dijamanti 80 pen - Van Persi 16, Galas 37/

U subotu:

Vulvs - Aston Vila 1:1 (0:0)
/Ibenks Blejk pen 83 - Agbonlahor 79/

Birmingem - Sanderlend 2:1 (1:0)
/Ridžvel 38, Mekfaden 48 - Dan autogol 83/

Barnli - Vigan 1:3 (1:1)
/Flečer 4 – Rodaljega 11, 51, Bojsi 76/

Hal - Portsmut 0:0

Totenhem - Stouk 0:1 (0:0)
/Vilan 86/

Čelsi - Blekburn 5:0 (1:0)
/Žive autogol 20, Lampard 48, 59, Esijen 52, Drogba 64/

TABELA: Čelsi 24, Mančester junajted 22, Arsenal (-1) 19, Totenhem 19, Liverpul 18, Mančester siti (-1) 18, Aston Vila (-1) 17, Sanderlend 16, Stouk 15, Vigan 13, Barnli 12, Bolton (-1) 11, Everton (-1) 11, Fulam (-1) 11, Birmingem 10, Blekburn (-1) 10, Vulverhempton 9, Hal 8, Vest Hem (-1) 6, Portsmut 4.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC