• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbaleri, ne pljujte, širite grip!

Britanska agencija za zdravstvenu zaštitu upozorila je fudbalere da bi navika da pljuju na terenu mogla da poveća opasnost od širenja gripa.

 Fudbaleri, ne pljujte, širite grip!  Izvor: MONDO

HPA je to upozorenje uputila pošto su kod velikog broja igrača dva britanska tima Premijer lige - Blekbern i Bolton - uočeni simptomi virusa H1N1.

"Pljuvanje je svakako odvratna navika. Nehigijenska i nezdrava, naročito ako pljujete u blizini drugih ljudi", naveo je portparol, koji vjerovatno nikada nije trčao 90 minuta, tako da ne zna koliko je nekada nemoguće ne pljunuti.

"Fudbaleri, kao i ostali, ne pljuju u zatvorenom prostoru, pa to ne bi trebalo da čine ni na fudbalskom terenu. Ukoliko pljuju blizu drugih ljudi, sigurno mogu da povećaju opasnost od prenošenja zaraze", naglasio je portparol HPA.

On je takođe istakao da bi fudbalski klubovi u svakom slučaju trebalo da sankcionišu pljuvanje, jer fudbaleri treba da daju primjer mladima koji se na njih ugledaju.

Fudbaleri bi trebalo da primjenjuju iste mjere predostrožnosti kao i ostali da bi se spriječilo širenje novog gripa - da redovno peru ruke, a pri kašljanju i kijanju prekriju usta maramicom koju nakon upotrebe treba baciti, istakao je portparol HPA.

Portparol Premijer lige je, s druge strane, izjavio da se fudbalski klubovi pridržavaju savjeta zdravstvenih stručnjaka, navodi se u "Independentu".

Ukupan broj do sada registrovanih slučajeva novog gripa u Velikoj Britaniji je dostigao 53.000, a britanska zdravstvena služba je objavila da bi virusom H1N1 moglo da bude zaraženo čak 12 odsto stanovništva u toj zemlji.

Ipak, niko u ovoj preporuci nije naglasio da ne bi trebalo pljuvati ni protivnike, kao što je to recimo uradio Frank Rajkard u duelu Holandije i Njemačke na SP 1990. godine, kada je dva puta pljunuo Rudija Felera.

Taj snimak možete pogledati na našem web portalu www.mtsmondo.com.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC