• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi "vječni derbi" bez Torcide na tribinama

Prvi put od kada postoje Hajduk i Dinamo, na "Poljudu" će glasniju podršku imati zagrebački tim...

 Prvi "vječni derbi" bez Torcide na tribinama Izvor: MONDO

"Torcida" je na pres konferenciji u četvrtak i zvanično pozvala sve navijače Hajduka da bojkotuju derbi sa Dinamom, koji je na programu u subotu u Splitu.

Prije konferencije, među najvatrenijim navijačima "bilih" bile su prosljeđivane sms poruke, gradom su se dijelili leci, a vođe "Torcide" su dva dana prije meča sa najomraženijim rivalom i zvanično saopštile poziv na bojkot zbog "vođenja Hajduka koje je dovelo do upravljačke i rezultatske propasti splitskog kluba"

Navijači su upravi poručili da ih ne smatraju "pravim Hajdukom", piše "Slobodna Dalmacija".

"Umjesto odlaska na sjever poljudskog stadiona, Torcida najavljuje okupljanje u 16 sati na Peristilu, gdje će izraziti svoj protest protiv uprave mimohodom i paljenjem svijeća ispred katedrale Svetog Duje, a potom će se uputiti prema Starom placu kao mitskom mjestu Hajdukove istorije", piše dalmatinski dnevni list.



"Neka prazne tribine svjedoče da ne stojimo uz ovakav način vođenja Hajduka!", poručile su vođe nezvanično najstarije organizovane grupe navijača u Evropi, registrovane 1950. godine.

"Torcida" je već na susretu Kupa u srijedu, protiv Moslavine napuštanjem sjeverne tribine u 59. minutu susreta nagovijestila ovakav rasplet, a fanovi se nadaju da će izostankom s derbija privući medijsku pažnju i ukazati na nagomilane probleme u klubu, piše "Slobodna".

Pred 178. derbi u istoriji, Hajduk već zaostaje 14 bodova za Dinamom, a odigrano je svega deset prvenstvenih kola.

"Nije ovo okretanje leđa Hajduku, ovo je samo jedan od oblika borbe za svoj klub. Nije nam bilo lako donijeti ovakvu odluku, ovo je najteža koju smo morali donijeti u 59 godina našeg postojanja. Međutim, više nam ništa drugo nije preostalo", objasnio je predstavnik "Torcide" Stipe Lekić.

"Na Starom placu ćemo uz transparente svih 90 minuta navijati za naš Hajduk", rekao je Lekić.



"Borimo se za usvajanje Kodeksa, dakle želimo da u Hajduk dođu stručni ljudi, a ne kako je sada, razni mafijaši i oni koji su došli po raznim vezama. Mafijaše ne želimo imenovati to je posao policije, a ne naš", zaključio je Lekić.

Fudbalsko rivalstvo Splita i Zagreba traje od 1920. godine kada su igrali Hajduk i Građanski u prvenstvima Kraljevine Jugoslavije, a poslije Drugog svjetskog rata, Građanski je odlukom vlasti ugašen, a osnovan je Dinamo, koji je preuzeo plavu boju.

Od 1. aprila 1945. godine, do danas, odigrano je 177 zvaničnih mečeva u prvenstvima, Kupu i Superkupu i Dinamo ima prednost: 72-43-62.

U prvenstvu SFRJ, odigrano je 92 derbija i skor je gotovo izjednačen: 34-26-32 u korist Dinama, dok je taj odnos donekle poremećen od raspada Jugoslavije i nastanka HNL u kojem Dinamo ima 11, a Hajduk šest titula, a skor je: 23-12-19.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC