• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilbija: U Zrinjski samo došao zbog trofeja

Autor mondo.rs

Povratnik u Premijer ligu BiH Nemanja Bilbija ističe da Zrinjski ima odličnu ekipu i atmosferu i da će se do kraja boriti za titulu.

 Nemanja Bilbija o dolasku u Zrinjski Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Poslije odlaska iz Sarajeva Nemanja Bilbija nosio je dres Split, međutim, ove zime vratio s eu Premijer ligu BiH i pojačao redove Zrinjskog.

“Plemići” su jedni od pretendenata za titulu, a nekadašnji mladi reprezentativac BiH kaže da se uprkos ponudama iz Bugarske i Makedonije lako odlučio za Zrinjski.

"Dobio sam zaista mnogo poruka koje povezuju moj dolazak sa borbom za titulu. Meni je drago da ljudi tako misle iako ja ne gledam tako. Nije da ne želim trofeje, naravno da su bitni u karijeri svakog sportiste. Međutim, ključan je kolektiv. Zrinjski je trenutno drugi na tabeli, imamo odličnu ekipu po imenima, izvrsnu atmosferu, tu je i kvalitetan stručni štab i ako svi funkcionišemo kako treba, onda ni uspjeh neće izostati. Borićemo se do kraja", rekao je Bilbija u intervjuu za “Nezavisne novine”.

Split je napustio u ne baš sjajnoj atmosferi.

“Neuspjela epizoda u Hrvatskoj nogometnoj ligi, odnosno klubu Split završena je jer su ispali nekorektni po pitanju finansija. To je bio glavni i jedni razlog mog raskida saradnje. Nakon toga mjesec dana sam vagao ponude i tražio novi angažman”, rekao je.

Šta je prevagnulo da se odluči za Zrinjski?

“Bilo je i drugih ponuda, ali mi se nisu isplatile. Nisu bile finansijski privlačne, a i destinacije mi nisu odgovarale. Riječ je o ekipama iz Bugarske i Makedonije. Zrinjski je bio puno konkretniji, sa jasnim stavom i ambicijama koje se poklapaju sa mojim. Veoma lako smo se dogovorili i drago mi ja da sam ponovo u Premijer ligi BiH”.

Lako se prilagodio na novu sredinu i saigrače, a trener Zrinjskog Vinka Marinovića poznaje još od djetinjstva.

“Sa nekima sam igrao ranije u istom dresu ili igrao protiv njih. Nije mi bilo teško da se prilagodim u tom smislju. Još od malena poznajem i šefa stručnog štaba Vinka Marinovića”

Do kraja lige je ostalo 12 kola, a Bilbija ističe da će svaka utakmica biti derbi.

“Šest klubova ispada, liga nikada nije bila zanimljivija i sigurno je da nas čeka odlično fudbalsko proljeće. Tome u prilog idu i dešavanja iz prvog dijela koji sam takođe pratio. Bilo je nekih nevjerovatnih rezultata, a sada će to biti još izražajnije. Vrlo je teško reći šta može donijeti prevagu. Zapravo nijanse će odlučivati kako u borbi za titulu tako i za opstanak. Praktično niko neće imati pravo na kiks. Igraće se dobar fudbal. Svaka će utakmica biti derbi. Već u prvom proljetnom kolu teško je reći koja je najbitnija utakmica. Ne znam koji prije izdvojiti Vitez - Velež, Borac - Sloboda, Željezničar - Široki Brijeg, Slavija - Olimpic ili Zrinjski – Sarajevo”, ocijenio je Bilbija.

On ističe da izrazitog favorita za titulu nema.

“Bez obzira na to što neke ekipe imaju i šest ili više bodova zaostatka za liderom Slobodom, sve je to još podjednako i neizvjesno. Ima još dosta bodova u igri i niko nije izraziti favorit, odnosno u nekoj velikoj prednosti. Svašta se može desiti do kraja. Očekujem "mrtvu trku" do kraja”.

Prokomentarisao je i situaciju u Borcu danas i u vrijeme dok je on igrao.

“Od mog odlaska 2009. godine do danas mnogo toga se promijenilo. Prije je bilo više domaćih igrača, dobrih fudbalera, kojih ima i sada, ali tužno je da se Borac bori za opstanak. Nadam se da mogu izboriti opstanak u ligi, jer Banjaluka zaslužuje premijerligaša koji će biti u vrhu tabele, boriti se za Evropu i na kraju krajeva igrati u Evropi”.

Na kraju razgovora za “Nezavisne novine” Bilbija je govorio i o reprezentativnim ambicijama.

“Pratim dešavanja u reprezentaciji. Imam i dosta prijatelja koji nastupaju za reprezentaciju. Naravno da imam ambicija, ali za to je potrebno proći neki duži put. Treba raditi, truditi se, pa ćemo vidjeti”.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC