• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Buran 150. derbi, preokret Zvezde za +32!

Autor mondo.rs

Partizan je poveo pred 25.000 ljudi, Zvezda pobedila! Glođović dva puta ozbiljno oštetio crno-bele. Luković iskljućen. Zvezda otišla na 32 boda prednosti u odnosu na "večitog rivala".

 Buran 150. derbi, preokret Zvezde za +32! Izvor: MN PRESS

Punih 100 minuta za pamćenje u 150. epizodi najpoznatije srpske fudbalske priče i nažalost dva momenta koja će baciti senku na predstavu pred 25.000 bučnih navijača, koji su tabelu zaboravili još na prilazu stadionu u Humskoj.

Partizan je poveo, Crvena zvezda nastavila da beleži pobede u jubilarnim okršajima – 1:2 (1:2) u derbiju koji nam je doneo mnogo uzbuđenja, tri lepa gola, nekoliko budućih miljenika juga i severa, ali i nove kontroverze, koje će shodno našoj naravi, baciti sve lepo u drugi plan.

Debitant u "večitim derbijima" i ubedljivo najslabiji akter utakmice odigrane 27. februara 2015. godine, bio je Vlado Glođović, koji je dva puta ozbiljno oštetio crno-bele odlukama da ne dosudi penal pri rezultatu 0:0 i poništi regularan gol pri rezultatu 1:2, koliko je i ostalo...

Šteta, velika šteta, jer bismo inače pisali o jednom od najzanimljivijih sudara dva slavna srpska kluba, u kojem je presudilo iskustvo i individualni kvalitet pobednika, ali u kojem je mladi i tek skupljeni sastav domaćeg tima dokazao da sadašnja 32 boda razlike nisu realno merilo snaga crveno i crno-belih.

Ovako, pričaće se i pisati o tome šta bi bilo da je Glođović prekinuo 20-godišnji post i opravdano pokazao na belu tačku posle starta Marka Petkovića nad briljantnim Nemanjom Mihajlovićem ili početkom drugog poluvremena pokazao na centar kada je novi rekorder po broju nastupa u derbijima, Saša Ilić, sjajno proigrao Mihajlovića, a ovaj kaznio loše postavljanje Petkovića i postigao regularan pogodak za 2:2.

Pre i posle toga, bilo je očigledno da Partizan više želi pobedu, a da je Zvezda bolji tim, uigraniji, spremniji za ovakvo (nezaboravno) iskustvo, tako da bismo mirne glave mogli da konstatujemo da je neprikosnoveni sastav Miodraga Božovića i drugi put zasluženo nadigrao najvećeg rivala, nakon što je jesenas u Ljutice Bogdana bilo ubedljivih 3:1.

Na kraju, bilo bi 2:2 da Zvezda na golu nije imala Damira Kahrimana, čoveka koji je bio "hladan kao špricer" u 98. minutu utakmice, kada je rezervista Saša Lukić tukao u stilu "pukovnik il' pokojnik" sa 12 metara, a čuvar mreže crveno-belih briljantno sačuvao svoju mrežu, isto kao i u prvom poluvremenu kada je skinuo "čist zicer" Alenu Stevanoviću za "već viđeno" vođstvo crno-belih od 2:1.

Zvezda je od 71. minuta igrala sa igračem manje, nakon iskljućenja kapitena Aleksandra Lukovića, koji je u stilu početnika zaradio dva brza žuta kartona zbog faulova nad Brašancem, od kojih nijedan nije "morao da bude" napravljen.

Božović tada nije paničio, samo je pomerio Damiena Le Taleka u poslednju liniju odbrane, što se, uz mnogo pretrčanih kilometara Zvezdinog veznog reda, ispostavilo kao dovoljno da se zaustavi serija napada crno-belih predvođena novim rekorderom - Dušanom Vlahovićem, dečakom koji je debitovao u derbijima sa 16 godina i 29 dana!

Sve je to delovalo haotično i jalovo, kada je Partizan u pitanju, do pomenute akcije u 98. minutu, koja je praktično od Kahrimana načinila aktera meča.

U prvenstvu:

Partizan – Crvena zvezda: 44-44-62

U Humskoj: 29-23-24

U Ljutice Bogdana: 15-21-38

U Kupu: Partizan – Crvena zvezda 11-4-20

Ostalo: Partizan – Crvena zvezda 20-9-25

Ukupno: Partizan – Crvena zvezda 75-57-107

Partizan je napadao u talasima do vođstva od 1:0, Zvezda ostala mirna i staložena dok je sve "pucalo" okolo i za osam minuta dala dva gola za vođstvo koje bi bilo ubedljivije da na golu crno-belih nije stajao Bojan Šaranov, čovek koji je odbranio "nemoguće" početkom drugog poluvremena, kada je veliki znalac Ugo Vijeira izbacio Slavoljuba Srnića u idealnu šansu, a brzonogi fudbaler propustio da uradi ono što je često radio kao igrač Čukaričkog - da zatrese mrežu "Parnog valjka".

Tada je Zvezda stala, isključenje Lukovića obavezalo je lidera na defanzivu, koja je odbranila 21. uzastopnu prvenstvenu pobedu "Grofovog" tima - budućeg prvaka Srbije za sezonu 2016/17.

GOLOVI
/sve pogotke, šanse i sporne detalje pogledajte u "UŽIVO" sekciji izveštaja/

1:0 - Iako sa 29 bodova manjka u odnosu na večitog rivala, Partizan je bolje otvorio meč, napadao direktno, Darko Brašanac u nekoliko navrata loptama u prostor pravio je problema Savu Pavićeviću i Aleksandru Lukoviću, a nakon što sudija Glođović nije dosudio penal za crno-bele, usledilo je i vođstvo domaćina.

Drugu opasnu akciju posle pasova Brašanca u razmaku od tri minuta, Pavićević je prekinuo klizećim startom i izbacivanjem lopte u korner, odakle su crno-beli izveli brzu akciju, uhvatili Pavićevića na spavanju, centrirao je Mihajlović a visoki štoper "Valjka" Sedrik Gogua nadvisio Marka Grujića i pogodio mrežu iza ukopanog Damira Kahrimana!

Igrao se 18. minut, a samo šest minuta kasnije - majstorija Luisa Ibanjeza!

1:1 - Argentinac je maestralno izveo slobodan udarac iskosa sa desne strane, šutirao je levicom preko živog zida, mada je bilo jasno da se kapiten Partizana Saša Ilić "sklonio" i omogućio lopti da "prođe", a ona je završila u donjem levom uglu gola Bojana Šaranova, koji se pružio koliko je mogao, ali ništa nije uspeo da uradi!

Vatren početak derbija i onda potpuni preokret.

1:2 - Nakon što se Alen Stevanović obrukao u stopostotnoj šansi, jednu takvu rutinski je završio Ugo Vijeira. Miodrag Božović naredio je krilima da zamene strane, Slavoljub Srnić došao je kod Miroslava Bogosavca i "probio ga" odmah, centrirao je oštro sa gol-crte i pogodio u čelo Portugalca, koji je zakucao loptu iza leđa statičnog Šaranova!

Ludnica od derbija nastavljena je i u drugom poluvremenu - Partizanu je poništen gol za 2:2 zbog nepostojećeg ofsajda posle pasa kapitena Ilića za strelca Mihajlovića i već u narednom napadu Šaranov je spasao svoj tim odbranom utakmice u situaciji 1 na 1 sa Slavoljubom Srnićem, da bi posle dva nepotrebna faula nad Darkom Brašancem, kapiten crveno-belih Aleksandar Luković morao prvi u svlačionicu.

Zvezda je od 71. minuta morala sa desetoricom i odbranila se!

Crveno-beli su sve bliži "bonus" cilju ove sezone - osvajanju titule bez poraza! Poslednja utakmica u kojoj Božovićev tim nije pobedio u Superligi odigrana je 31. jula 2015. godine. Od tada 21/21!

Kapiten Partizana Saša Ilić danas je oborio 32 godine star rekord Moce Vukotića i upisao 26. nastup u "večitim derbijima". Evo i Ilićevih fotki kroz godine i derbije.

PARTIZAN: Šaranov - Bandalovski, Gogua, Jovanović (od 81. Lukić), Bogosavac - Everton Luiz, Brašanac, Saša Ilić (od 62. Kosović), A. Stevanović, Mihajlović - Božinov (od 53. Vlahović).

CRVENA ZVEZDA: Kahriman - Petković, Pavićević, Luković, Ibanjez - Le Talek, Donald, Grujić - Katai (od 77. Plavšić), Srnić (od 92. Ristić) - Vijeira (od 95. Gavrić). 



IZ MINUTA U MINUT

KRAJ! VELIKO SLAVLJE FUDBALERA I NAVIJAČA CRVENE ZVEZDE, PRAKTIČNO PROSLAVA TITULE!

90+9 - VELIKA ŠANSA ZA PARTIZAN! I VELIKA ODBRANA KAHRIMANA!

Odbrana utakmice! Dugo je napadao Partizan, sve dok Lukić nije tukao sa 12-13 metara, ali je Kahriman imao poslednju reč.

90+8 - Vlahović je šutirao, Kahriman odbranio, korner! I ništa potom...

90+6 - Stevanović! Bomba! Koju je telom zaustavio Ibanjez. Bila je to šansa za crno-bele posle xy prodora Mihajlovića po desnom krilu, ali je Argentinac bio na mestu i možda sačuvao svoj tim.

90+5 - Uz podatak da će se igrati još četiri minuta, dakle do 100, Gavrić ulazi umesto Vijeire.

90+2 - Ristić umesto Srnića.

90+2 - Korner za Partizan i udarac Brašanca glavom, preko gola sa 7-8 metara! Bila je to šansa za crno-bele posle dugo vremena.

89 - UF! OPASNO JE BILO!

Ne po gol, koliko za Kahrimana! Prvi je golman Zvezde stigao na pas Vlahovića ka Stevanoviću, ali se krilni napadač crno-belih previše zaleteo i odbio da "prikoči", pa je svom silinom ušao u čuvara mreže crveno-belih. Kahrimanu se ukazivala pomoć, dok je Glođović kažnjavao Stevanovića žutim kartonom.

81 - Tomić izvodi jednog štopera, Jovanović ide na klupu, u igri je vezista Lukić.

80 - Treći prekid zbog dima sa juga. Grobari su ponovo napravili dimnu zavesu, na klupi Partizana ne mogu da veruju šta se događa u jeku inicijative crno-belih.

77 - Božović ne želi da se povlači posle isključenja Lukovića, Le Talek se pomerio na štopera, a prva izmena je ofanzivni vezista za ofanzivnog vezistu - Plavšić umesto Kataija!

78 - Partizan u ofanzivi, ali bez prave završnice! Le Talek je popunio rupu u odbrani nastalu isključenjem Lukovića.

71 - CRVENI!

Neiskusno od najiskusnijeg! Dva puta za par minuta Luković je oborio Brašanca, oba puta bez preterane potrebe, i Glođović mu je opravdano pokazao put u svlačionicu.

70 - Šansa za Partizan, ali Kahriman brani! Vlahović je sjajno odložio za Bandalovskog, koji je iskosa sa desne strane, iako okružen trojicom u crveno-belom, uspeo da šutira... Golman Zvezde je bio spreman.

67 - Partizan gubi, ali grobari ne mare - bakljada traje, baklje lete ka Kahrimanu, čiji je gol u dimu,a utakmica "stoji". Kazni za ovo će svakako biti, međutim pitanje je koliko navijači trenutno rade u korist svog tima.

65 - Brašanac je nekako, uz prijem, uspeo da prođe Lukovića, koji ga je oborio na ivici šesnaesterca i zaradio žuti karton. Ipak, najbolji igrač Partizana večeras, Mihajlović, nije uspeo da "obori" loptu iz slobodnjaka - visoko preko gola sa samo 17 metara!

62 - Dva minuta duže od sat vremena, toliko je izdržao Ilić. Menja ga Kosović, dok se dim ponovo nadvio nad Humskom zbog bakljade grobara.

53 - Tomić pravi prvu izmenu i ispisuje istoriju - umesto Božinova ušao je Vlahović koji je postao najmlađi akter u istoriji "večitih derbija". Vlahović, koji ima samo 16 godina i 29 dana, oborio je rekord Luke Jovića, koji je bio starter u derbiju sa svega 16 godina, devet meseci i devet dana.

Da vidimo šta može "Novi Zlatan Ibrahimović".

48 - VELIKA ŠANSA ZA ZVEZDU!

Au, šta je sada promašio Srnić, odnosno šta je odbranio Šaranov. Vijeira je savršenim pasom "kroz" razuđenu odbranu Partizana spojio Srnića sa golom, istrčao je brzonogi napadač sam pred Šaranova i šutirao, ali je golman crno-belih sjajno reagovao i skinuo zicer!

Praktično, Šaranov je sačuvao Partizan u igri!

Velika prilika za crveno-bele i sjajna odbrana Šaranova.
Izvor: YouTube



47 - PONIŠTEN GOL PARTIZANU!

Samo što je počelo drugo poluvreme, kapiten crno-belih Ilić sjajno je proigrao Mihajlovića, on je iskoristio kiks Petkovića, izbegao ofsajd zamku, primio loptu i pogodio mrežu udarcem "ispod" Kahrimana, ali je pomoćnik podigao zastavicu, a Glođović poništio regularan pogodak crno-belih.

Drugi put na meču, Partizan je oštećen...


46 - Počelo je drugo poluvreme, sada svako napada na stranu na kojoj su njegovi navijači. Nema izmena!

POLUVREME: Dok se stručni štabovi oba kluba bune kod Glođovića zbog njegovih odluka u prvom poluvremenu, igrači idu u svlačionice. Ultra zanimljivih 45 minuta, tri gola, još dve velike šanse, jedan nedosuđen penal i jedna nepotrebno isečena kontra koja je "mirisala na gol". Sve je to DERBI!

Kapiten crno-belih Ilić najburnije je protestovao na poluvremenu kod Glođovića, čak je i odgurnuo jednog od dvojice pomoćnika, bunio se i trener Tomić.

45+1 - Bomba Ibanjeza sa distance koja je naterala Šaranova na paradu i boksovanje u polje. Uzdasi s obe tribine.

40 - Bune se crveno-beli, verovatno s pravom!

Imali su kontru, Bogosavac se zaleteo da ispuca loptu ispred Vijeire i zakasnio, ali je Portugalac u građenju malo "pogurao" desnog beka Partizana, koji je "proleteo" u prazno, pao, a Glođović zbog toga prekinuo kontru Zvezde 3 na 2!

Pitanje da li bi Bogosavac stigao do lopte i da nije bilo kontakta sa Vijeirom.

37 - UMALO TUČA!

Jovanović je "digao" Grujića metar  u vazduh, praktično ga "odneo" u punom trku i odmah su se svi zatrčali ka desnoj aut liniji na polovini Partizana. Mlađi da se guraju, stariji da smiruju. Jovanović nije dobio ni žuti karton za to što je morao da "pokriva" kiks Evertona, kojem je Grujić pobegao.

Meč je nastavljen kada su se strasti smirile.

33 - PREOKRET! GOL! ZVEZDA VODI!

Kakav derbi gledamo! Zvezda vodi! Za samo osam minuta, crveno-beli su poveli posle 1:0. Srnić je prešao na desnu stranu, glatko obišao Bogosavca, oštro centrirao i pogodio Vijeiru, koji je pogodio mrežu - 1:2!

Brzo, konkretno i efikasno.

Vođstvo Zvezde.
Izvor: YouTube



25 - KAKVA ŠANSA ZA PARTIZAN!

Samo što su crno-beli krenuli s centra, Alen Stevanović imao je žargonski rečeno "mrtvu šansu", nezaustavljivi Mihajlović ponovo se našalio sa čuvarima na desnom krilu, centrirao je idealno i "pogodio" Stevanovića, koji je namestio nogu na volej, ali nije baš "opalio" po lopti - pogodio je Kahrimana!

Velika, velika šansa za treći gol na meču posle samo 25 minuta igre.

Igra se pomalo haotično.

24 - GOL! ZVEZDA PORAVNAVA!

Majstorski pogodak Ibanejza, iz slobodnjaka, koji je matirao Šaranova. Ipak, ruku na srce, ovaj gol ide na dušu kapitena crno-belih Ilića, koji nije skočio, štaviše koji se sklonio da ga lopta ne pogodi i otvorio put Ibanjezu do mreže!

To, naravno, ne umanjuje umešnost omalenog Argentinca.

Izjednačenje.
Izvor: YouTube



18 - GOL! PARTIZAN VODI!

Crno-beli su ušli sa više energije i želje da napadaju, imali su loptu, bili konkretniji i zasluženo poveli. Posle akcije iz kornera najviši u skoku bio je Gogua, 1:0!

Vodeći gol crno-belih.
Izvor: YouTube



17 - Brašanac loptama u prostor pravi problem odbrani Crvene zvezde

12 - Bura na stadionu posle odluke Glođovića da start Petkovića nad Mihajlovićem u šesnaestercu ne okarakteriše kao faul za najstrožu kaznu! Nadahnuti Mihajlović drugi put na meču lako je predriblao desnog beka Zvezde, sudarili su se telima, pali obojica, Glođović razmislio sekund-dva i odmahnuo rukama...

Momentalno je "skočila klupa" crno-belih, protestovali su i igrači i stručni štab Partizana, ali opoziva odluke nije bilo.

Pogledajte sporni detalj.
Izvor: YouTube



Usporeni snimak potvrdio je da je ljutnja partizanovaca bila opravdana!

11 - Glođović je oprostio Evertonu start nad Pavićevićem, ali ne i novi faul, ovog puta nad Grujićem koji je povukao kontru i prevario Brazilca, pa završio na zemlji. Prva opomena na meču.

9 - Dva opasna napada, prvo Zvezde, potom i Partizana, ali lopte Srnića i Ilića nisu stigle tamo gde je trebalo. Žargonski rečeno, nedostajao je "poslednji pas".

5 - Oštar start, Everton je odneo i Grujića i Pavićevića, a gore je prošao štoper Crvene zvezde kojem se ukazuje pomoć. Odmah oštro i grubo, ali je brazilski debitant prošao bez opomene, iako su to tražili crveno-beli.

4 - Utakmica je nastavljena, ali daleko od toga da je vidljivost dobra.

2 - Glođović prekida utakmicu, Humska je u dimu.

2 - U magli u kojoj je jedva moglo da se vidi ko nosi crveno, a ko crno-belu opremu, Zvezda je bila u akciji, Grujić je pao u šesnaestercu, ali penala nije bilo. Nemoguće je bilo videti šta se dogodilo.

1 - POČEO JE DERBI! I odmah bakljada na Jugu, koja je već zamračila trećinu terena na kojoj je Šaranov.

16:59 - Intonira se himna "Bože pravde" i to će biti jedini trenutak kada će navijači dva kluba pevati istu pesmu.

16:57 - Dok tribine "gore", igrači se spremaju za početak derbija. Kapiteni biraju strane, Ilić je izabrao da Partizan prvo poluvreme napada na sever.

16:52 - Sever.


16:48 - Jug.



16:44 - "Kuva" na stadionu.

Atmosfera sa stadiona.
Izvor: YouTube



16:31 - Karikature čuvenog Boba Živkovića.



16:29 - Trener Crvene zvezde Miodrag Božović ne daje izjave pred utakmicu, tako da smo ostali uskraćeni za komentar i šefa struke gostiju.

16:28 - Delić atmosfere sa stadiona.


16:27 - "Iskreno se nadam da će utakmica biti atraktivna", kaže trener Partizana Tomić. "Kao igrač i kao direktor sam imao uspeha, a nadam se da ću imati i kao trener. Drago mi je što sam učensik najvećeg fudbalskog događaja u nas i da će sve proći u duhu viteštva, da će biti puno golova, da ćemo mi dati više i trijumfovati pred našom publikom", dodao je.

16:24 - "Siguran sam u pobedu", kaže Petar Škuletić našem reporteru na stadionu u Humskoj.

Izvor: MONDO



16:14 - Na jugu dominira transparent - "navijači Partizana".



16:13 - Sada, kada su sastavi zvanični, možemo da konstatujemo da je kapiten crno-belih Saša Ilić postao rekorder po broju odigranih "večitih derbija" - 26! Čestitke novom rekorderu, koji je srušio 32 godine star rekord takođe legendarnog igrača Partizana, Moce Vukotića.

16:09 - Kako je bilo danas u Zemunelu pred derbi? Saznajte ovde!

16:06 - "Nikakvih posebnih zahteva nije imala Crvena zvezda, osim da njihovi navijači unesu transparente, ali to je normalno i oni nama to čine kada se igra kod njih", kaže komesar za bezbednost Živko Šljukić za "Arenu sport 1".

15:58 - Crveno-beli su krenuli u komšiluk.

Spremni #derbi #fkcz #czv #crvenazvezda

A photo posted by FK Crvena zvezda (@crvenazvezdafk) on



15:54 - Kako su se postavili kladioničari? Kvote variraju, ali u ovom rasponu - "dvojka" od 2,25 do 2,40, "kec" od 2,85 do 3,05!

15:49 - Pogledajte video priloge i TV Partizan i Zvezda TV pred 150. okršaj u prvenstvu.

Bazilika Svetog Krsta
Izvor: YouTube

...
Izvor: YouTube


15:48 - Ako bude penala za crno-bele, trener Ivan Tomić odredio je izvođača.

15:47 - Trener Crvene zvezde Miodrag Božović održao je veoma "jaku" konferenciju za medije, gde je optužio Partizan i njegove fudbalere da svesno podižu pritisak pričom o čuvenom penalu. Pročitajte.

15:45 - Ulaznica na blagajnama više nema, ima ih samo kod "tapkaroša".

15:44 - Crveno-beli, generalno, imali su više uspeha u jubilarnim derbijima. Pored toga što su dobili prvi derbi (5. januar 1947, 4:3), bili su bolji u 25. (30. oktobar 1960, 0:3), 100. (6. maj 1995, 2:1) i 125. (15. oktobar 2005, 2:0), nerešeno je bilo u 50. (7. maj 1972, 1:1), a crno-beli dobili su 75. duel (11. novembar 1984, 2:1).

15:43 - Danas je "Dan za grljenje". Derbi može samo da pomogne! Saznajte o čemu se radi.

15:42 - "Helikopter nadleće stadion i okolinu, situacija je mirna, iako navijača ima na sve strane. Ima i policije, i to mnogo, tako da od novih sukoba nema ni govora", javlja reporter MONDA.

15:41 - Nakon što je Milorad Mažić odsudio devet derbija u nizu, došao je red na... načelnika policije.

15:40 - Danas se igra 150. "večiti derbi", a kako je prošao prvi? Pročitajte original izveštaj "Politike".

15:39 - U toku je veliki broj utakmica 24. kola Superlige, pratite iz UŽIVO na MONDU.

15:38 - Da li će biti 4:3 za Partizan? Jedan gospodin kaže da to ne bi bio nikakav problem.

15:35 - Pitali smo vas danas - ko će pobediti? Ako ste glasali, evo rezultata, ako niste... još nije kasno!

15:29 - I dalje čekamo zvaničnu potvrdu ili demanti navodne tuče zbog koje su crno-beli kasnije krenuli od planiranog.

15:20 – Reporter MONDA javlja da je bus sa igračima Partizana krenuo 15-20 minuta kasnije ka stadionu, zbog nezvanične informacije da je na Autokomandi, u prostoru između dva stadiona, došlo do fizičkog obračuna dve grupe navijača. Kada se situacija smirila, bus je krenuo iz Zemuna u Humskoj.




Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Koga briga

Koga briga za beogradski ciganluk. BORAC TO SMO SVI. Idemooooooo

SRB

@Koga briga Aj spavaj!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC