• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Junaci i tragičari: Kahriman i nejasni Grobari!

Autor mondo.rs

Ko su junaci, a ko tragičari 150. večitog derbija? Ima ih, s obe strane!

 Junaci i tragičari: Kahriman i nejasni Grobari! Izvor: MN PRESS

Kao retko kada u ovih 150 duela Partizana i Crvene zvezde bilo je teško nabrojati sve heroje i anti-heroje.

Takva je bila utakmica od početka do kraja, a igralo se okruglo 100 minuta.

Na kraju, uz dve sporne situacije koje su u glavnog aktera "večitog derbija" promovisale arbitra Vlada Glođovića, pobedili su crveno-beli uprkos ranom vođstvu crno-belih – 1:2.

Krenimo redom...

Tragičar 1 – sudija Glođović;

Izvor: MN PRESS


Prvi čovek sudijske organizacije Zoran Petrović odlučio je da iskoristi u tom trenutku aktuelnih 29 bodova razlike između večitih i posle devet derbija poštedi našeg najboljeg arbitra Milorada Mažića. Kolika je razlika u kvalitetu između naše prve i druge pištaljke, a i Glođović je vlasnik FIFA značke, moglo je brzo da se vidi.

Policijski činovnik iz Vrbasa oštetio je domaćina za penal u uvodnim minutama utakmice i od tog trenutka, usled opravdane lavine nezadovoljstva svih partizanovaca na stadionu, ušao u kontru i činio razne kompenzacije koje nikako nisu doprinele...

Brutalan faul Marka Jovanovića nad imenjakom Grujićem nije kaznio žutim kartonom, potpuno nepotrebno prekinuo je kontru Zvezde tri na dva, nakon što je Ugo Vijeira stigao prvi do lopte i "remplovao" Miroslava Bogosavca, a onda napravio drugu kardinalnu grešku, doduše navučen velikim previdom kolege podno zapadne tribine Nemanje Petrovića, i poništio regularan gol crno-belih za 2:2 već u drugom minutu nastavka.

Česti prekidi izazvani konstantnim paljenjem dimnih bombi na jugu potpuno su vremenski dezorijentisali Glođovića, koji se tek u 95. minutu utakmice setio da signalizira četvrtom arbitru Dejanu Petroviću da će se igrati još četiri minuta. Devet minuta nadoknade jeste bilo apsolutno neophodno da bi se nadoknadilo sve što je izgubljeno, ali je suprotno pravilima igre čekati 95. minut da bi se igračima i klupama signaliziralo koliko će se još igrati...

FSS je odlučio da gurne u vatru nekog drugog umesto Mažića, što je bilo i očekivano, ali se Glođović nije snašao, koliko i njegovi pomoćnici koji su dobili priliku uprkos ideji da Glođoviću asistiraju Mažićeve kolege.

Junak 1 – Damir Kahriman;

Izvor: MN PRESS


Koliko je puta Glođović oštetio Partizan, "oštetio" ga je i sjajni golman Crvene zvezde Damir Kahriman. Čuvar mreže sa zavidnim stažom u Superligi, ali tek drugim odigranim derbijem, odbranio je nemoguće Alenu Stevanoviću u prvom poluvremenu pri rezultatu 1:1, a potom zabeležio potez utakmice i zaustavio "do or die" udarac Nebojše Kosovića u 98. minutu meča, za 2:2.

U međuvremenu, Kahriman je bio veoma staložen, dobro je komandovao nimalo uigranom i sigurnom odbranom, kod prvog gola Sedrika Gogue nije uistinu mogao ništa da uradi, kao ni kada je poništen gol Nemanje Mihajlovića.

Tragičar 2 – Jug;

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović


I dalje ostaje nejasno da li su Grobari masovno došli na južnu tribinu da:

a) Bodre Partizan u teškom trenutku protiv najvećeg rivala;
b) Teraju Upravu;
c) Rade protiv svog tima konstantnim održavanjem dimne zavese i čestim prekidanjem igre;

Šta god da je bio motiv, jug je najuspešnije obavio zadatak pod c. Derbi je počeo spuštanjem dimne zastave i potom još tri puta prekidan zbog toga, a dva puta u trenucima kada je Partizan gubio 1:2 i imao igrača više.

Dva puta zaustavljeni su talasi, doduše haotičnih, napada crno-belih ka Kahrimanu, da bi se razišao dim, ekipa je konstantno zbog toga ispadala iz ritma i meč nije mogao da ima uobičajen tok, već se ušlo u nervoznu i rastrzanu desetominutnu nadoknadu vremena u kojoj je uvek pritisak daleko veći nego pre toga.

Da li bi Partizan došao do gola i da je sa juga samo grmela pesma? Nikada nećemo saznati.

Junak 2 – Nemanja Mihajlović;


Omaleni krilni napadač Partizana predstavio se u sjajnom svetlu navijačima i fudbalskoj javnosti ne samo Srbije, već i šire. Mihajlović je od prvog minuta bio konstatna pretnja Crvenoj zvezdi, ovaj omaleni dribler kojeg su crno-beli doveli iz Rada prošlog leta u više navrata našalio se sa desnim bekom crveno-belih Markom Petkovićem, koji nikako da povrati samopouzdanje od oporavka od kidanja ligamenata kolena.

Mihajlović je oglio ranjivost Zvezde na desnom boku, nad njim je načinjen nedosuđen penal, poništen mu je i regularan gol i, da se ovde priča završava, mogli bismo da kažemo da je on najveći gubitnik 150. večitog derbija, ali situacija je suprotna – Partizan je večeras dobio potencijalno velikog igrača!

Tragičar 3 – Aleksandar Luković;

Izvor: MN PRESS


Kidanje Ahilove tetive i dug oporavak posle operacije dovele su do toga da Luković sa kapitenskom trakom na ruci odigra svoj osmi derbi sa Partizanom 14 meseci od povratka u Zvezdu. U paru sa Savom Pavićevićem izigran je kod prvog gola crno-belih, potom pokazao da ima ogromno iskustvo i neosporan kvalitet, uprkos tome što su ga sušne godine u Sankt Peterburgu i pomenuta povreda koštale hitrine i okretnosti.

Međutim, kada je njegovom timu bio neophodan miran, staložen, rutinski kraj utakmice protiv nervoznog rivala, Luković je napravio dva manje-više nepotrebna faula nad Darkom Brašancem u razmaku od samo šest minuta, opravdano dobio žuti, pa još jedan žuti karton i ostavio saigrače na cedilu punih pola sata, računajući i maratonsku nadoknadu.

Koliko nije ni pomišljao da bi Luković mogao da napravi ovakav gaf, Božović je pokazao time što nije ni zagrevao Edsona da Silvu tokom drugog poluvremena, pa je samo polivalentnost Damijena Le Taleka ublažila opasnu grešku najiskusnijeg u pobedničkom timu.

Junak 3 – Sedrik Gogua;

Izvor: MN PRESS


Štoper iz Obale Slonovače, Gogua, najavljen kao "dominator", nije se proslavio u nedelji derbija pomalo nekorektnom izjavom da "nikad nije čuo za Crvenu zvezdu", ali kada je počeo da priča na terenu – govorio je perfektno!

Ne samo zbog toga što je debi u derbijima obeležio golom za 1:0, što inače nije njegov posao, već i zbog toga što je gotovo svaki duel dobio, što nije ispadao, opasnog i brzonogog Vijeiru nebrojeno puta zaustavio je na "otvorenom polju", što bi trebalo da bude prednost za napadača, duge ničije lopte sa druge strane terena nije čistio "bekovski" paničnim ispucavanjima na prvu, već je hladnokrvno primao loptu i odigravao prvom do sebe.

Posle nekoliko ozbiljnih zabluda prilikom dovođenja štopera, da ne imenujemo sada, Partizan je izgleda "ubo" ovog puta.

Tragičar 4 – Saša Ilić;

Izvor: MN PRESS


Legendarni kapiten Partizana doživeo je da u 39. godini odigrao 26. derbi u karijeri i postane lider na večnoj listi ispred Momčila Vukotića (25) i Bore Kostića (23). Ipak, koliko je broj 26 obeležio veče u Humskoj, toliko nije mogao da bude ignorisan i broj 39.

Ilić nije sjajno ušao u utakmicu, bio je najnervozniji zbog očiglednih grešaka sudije Glođovića i njegovih pomoćnika i tako davao povod mlađim saigračima da razmišljaju isto i reaguju slično, a na poluvremenu je ušao u žestoku raspravu sa sudijama i pomoćnika, čak, blago odgurnuo...

Ništa od toga ne bi bilo dovoljno za epitet tragičara da Ilić direktno nije doprineo izjednačujućem golu Crvene zvezde. Bio je srednji od trojice igrača koje je Bojan Šaranov postavio u živi zid kod faula iskosa sa desne strane na oko 25 metara od gola i jedini koji nije skočio, kada je Luis Ibanjez šutirao oštro i precizno.

Još gore od toga, usporeni snimak pokazuje da se Ilić čak i sklonio iza saigrača i da je lopta prošla baš kroz "njegovu senu" u donji levi ugao za brzih 1:1.

Na kraju je i zamenjen...

Junak 4 – Damien Le Talek;

Izvor: MN PRESS


Pretposlednja, četvrta pozicija svakako bi pripala strelcu gola Ugu Vijeiri, koji je pored pogotka za 1:2 fenomenalno asistirao Slavoljubu Srniću za "viđenih" 1:3, ali je Portugalac pored ova dva dobra poteza izgubio previše duela na polovini Partizana i ostao bez ijedne "pobede" u igri 1 na 1, a nije da ih nije bilo.

To je fokus naše pažnje vratilo na sredinu terena, gde su zvezdaši imali mnogo više posla, naročito od isključenja Lukovića. Očas posla, nakon što je "počistio" mnogo toga na svojoj prirodnoj poziciji, dobio gro duela i na zemlji i u vazduhu, Damiem Le Talek se pomerio liniju unazad i pola časa igre gotovo bez greške, a sigurno bez panike, radio u paru sa Pavićevićem za odbranu teško stečenog vođstva iz prvog poluvremena.

Bez želje da umanjujemo kvalitete ostalih štopera u timu, nije nemoguće da je Crvena zvezda isključenjem Lukovića na neki način i dobila, jer će vreme pokazati gde je Le Talek bolji, u sredini kao veoma sličan igrač Mičelu Donaldu (obojica su limitirani u ofanzivi) ili pozadi, kao znatno brži i sigurniji s loptom od većine Zvezdinih centralnih bekova, a pritom ništa slabiji u postavljanju i duelima.

Tragičar 5 - Marko Petković;

Izvor: MN PRESS


Desni bek crveno-belih bio je, ako se pogleda učinak u svih 100 minuta, najslabiji pojedinac utakmice. Sa brzonogim Mihajlovićem uopšte nije mogao da se izbori, izgubio je prvi duel s rivalom 1 na 1, koji je doveo do prve šanse Partizana, izigran je sa saigračima kod kornera koji je prethodio golu Gogue, u međuvremenu je srušio Mihajlovića za penal i bio pomilovan, u napadu gotovo ništa nije uspeo da uradi i, početkom drugog poluvremena, ponovo bio pošteđen krivice - ispao je kod ofsajd zamke kod poništenog gola Mihajlovića za 2:2.

Da uprostimo, uz ozbiljnije suđenje, sada bismo pisali o Petkoviću kao krivcu za penal Partizana i pogodak početkom drugog poluvremena.

Junak 5 - Marko Grujić;

Izvor: MN PRESS


Fudbaler Liverpula ostavljen da dovrši započet posao u Zvezdi, bio je pod velikim pritiskom od prvog trenutka. Everton Luiz imao je samo jedan zadatak, da ga juri, bije, obara, povlači, dekoncentriše, a što nije uspeo Brazilac sa žutim kartonom od 7. minuta utakmice, jesu ostali igrači crno-belih, željni da Grujića "isprate" u Premijer ligu sa modricom više.

Pravo je čudo kako je Jovanović prošao bez žutog kartona za najgrublji faul na utakmici, upravo nad Grujićem, koji je sve otrpeo i uspeo da ne upadne u zamku revanšizma.

Visoki vezista, pokušavajući da obavi posao na poziciji koju je igrao tek drugi put u karijeri, možda nije odigrao poteze za pamćenje, ali je za sobom vukao svuda najmanje jednog igrača Partizana i na taj način u velikoj saigračima.

Za kraj, treba konstatovati i da je debitant u derbijima Ivan Tomić uspeo da iskoristi čari mečeva sa najvećim rivalom i podigne grogirani tim, koji je definitivno više želeo pobedu od rivala, kao i da je Miodrag Božović iskoristio iskustvo i stečeno samopouzdanje da u haotičnim trenucima hladnokrvno rasuđuje i vuče poteze iz kojih se videlo da veruje igračima koje je izabrao.

Dobar derbi, šteta za sudiju...


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC