• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Infantino ne časi časa: "Čelendž" u fudbalu!

Autor mondo.rs

Posle današnjeg sastanka u IFAB izvesna je promena fudbalske igre, pa i same istorije fudbala – uskoro će sudije moći da gledaju usporene snimke.

Dolazak Đanija Infantina na mesto predsednika FIFA i odmah krupna promena!

"Čelendž" ulazi u fudbal, uprkos oštrom protivljenju mnogih tradicionalista u ovom sportu.

Međunarodni fudbalski bord (IFAB), telo koje mora biti konsultovano pre nego što FIFA uđe u proces promene fudbalski pravila, odobrio je danas probu za korišćenje video snimaka kao pomoć sudijama pri odlučivanju tokom utakmica.

"Ozbiljno smo shvatili ovo istorijsko pitanje za fudbal. Pokazali smo da slušamo navijače i igrače. FIFA i IFAB su u stalnom kontaktu i diskusija se nastavlja", rekao je predsednik Svetske fudbalske federacije Đani Infantino posle sastanka u Kardifu.

Prvi čovek engleskog fudbala Martin Glen rekao je da je 13 liga pokazalo interesovanje za testiranje novog sistema. Test nove tehnologije će se obaviti nakon internog, a očekuje se da to bude u sezoni 2017/18.

IFAB je pre četiri godine odobrio uvođenje tehnologije koja će utvrditi da li je lopta prešla gol liniju, što je tehnologija koju danas sa uspehom koristi nekoliko bogatih fudbalskih liga sa zapada.

I tada, znalo se da će to biti samo uvod u "čelendž", koji dugo postoji u američkom fudbalu, a od skoro i u tenisu, košarci, itd. U odnosu na sport razlikuje se samo pravilo ko ima pravo da traži pregledanje snimka, ali suština je ista – usporeni snimak može da donese odgovore na mnoga sporna pitanja na terenu, ali i da uspori igru.

"Fudbal je uspešan sport je postoje mudri ljudi koji su čuvali njegovu istoriju, ali ne možemo da zatravamo oči na napredak koji se događa na svim poljima. Moramo da gledamo unapred. Da pokušamo, da testiramo i, ko zna, možda bude uspešno, možda ne...", rekao je Infantino.

Priznao je...

"Specifičnost fudbala je u tome što igra teče u kontinuitetu i moraćemo da vidimo kakav će uticaj ova tehnologija imati".


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC