• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bomba i na vratima fanova Panatinaikosa

Poslije bombe koja je razorila ulaz u klub navijača Olimpijakosa 28. oktobra, eksplodirala je jedna i ispred vrata fan kluba Panatinaikosa.

 Bomba i na vratima fanova Panatinaikosa Izvor: MONDO

Tačno petnaest dana od kada je bomba oštetila klub navijača Olimpijakosa, u Atini je odjeknula još jedna eksplozija, ovog puta ispred ulaza u zgradu u kojoj se nalazi fan klub drugog najpopularnijeg grčkog kluba, Panatinaikosa.

Niko nije povrijeđen u napadu bombom na klub navijača "Gate 13" u atinskoj četvrti Agios Dimitrios, u četvrtak rano ujutru, ali je načinjena manja materijalna šteta na tom objektu i okolnim zgradama.

Policija za sada nije saopštila motiv ovog napada, niti koji je eksploziv korišćen, kao ni da li se radi o eventualnoj odmazdi za bombu bačenu pred klub navijača Olimpijakosa "Gate 7".

Atika još od antičkog doba podijeljena na socijalni i kulturni centar Atinu, gdje je 1908. godine osnovan Panatinaikos i strateški bitnu luku Pirej, gdje je 1925. godine rođen Olimpijakos.

Osnivanje Olimpijakosa bio je početak borbe siromašnih slojeva protiv aristokratskog Panatinaikosa i te socijalne, kulturološke i regionalne razlike dovele su do jednog od najvećih rivaliteta u svijetu sporta, derbi mečeva zvanih "derbi vječnih neprijatelja" i "majke svih bitaka".

Iako danas ne postoji jasna podjela na bogate i siromašne, odnosno radničku klasu i preduzetnike, kada su navijači u pitanju, netrpeljivost je i dalje ekstremna.

U Grčkoj je sprovedeno nekoliko anketa i svi rezultati pokazuju isti redoslijed kada je popularnost klubova u pitanju, s tim da postoje mala odstupanja u procentima: Olimpijakos (oko 31 odsto), Panatinaikos (oko 27), AEK (oko 15), PAOK (oko 13), Aris (oko 5)...

Navijači Crvene zvezde i Partizana blisko su povezani sa dve navijačke grupe iz Grčke, Delije sa olimpijakosovim fanovima, a Grobari sa pristalicama solunskog PAOK-a.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC