• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osim: Oformite ligu bivše SFRJ

Nekadašnji selektor Jugoslavije Ivica Osim ocijenio je da bi formiranje regionalne lige donijelo višestruku korist svim državama bivše SFRJ.

 Osim: Oformite ligu bivše SFRJ Izvor: MONDO

Osim je u intervjuu "Sportskom žurnalu" kazao i da je, za podizanje kvaliteta fudbala u zemljama bivše Jugoslavije, potrebno da se što prije reguliše vlasnička struktura klubova.

"Po potencijalu koji posjeduju, fudbaleri u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, siguran sam, spadaju u sam evropskih vrh. Ubijeđen sam da bi zajednička liga donijela mnogo koristi svima. Užasno mi smeta kako se narodom na našim prostorima toliko dugo manipulisalo. Upravo su ove kvalifikacije za SP pokazale koliko se dobar fudbal igrao u nekadašnjoj Jugoslaviji", rekao je Osim.

On je podsjetio da se u košarci i vaterpolu već igraju regionalna takmičenja, zbog čega i reprezentacije zemalja bivše Jugoslavije imaju dobre rezultate.

"Od lige bi i klubovi mnogo više zarađivali prilikom prodaje igrača u inostrane klubove. Radio sam dugo napolju i znam mnogo trenera koji kažu da je nekadašnja Jugoslavija rasadnik talenata. U takvu ligu bi ulagali i razni biznismeni u svim zemljama bivše SFRJ. Verujem da bi, za neko vrijeme, i UEFA prvaku te lige dala mjesto u Ligi šampiona", naveo je on.

Osim se složio sa kritikama da bi bezbjednost na utakmicama te lige mogao da bude problem, ali ne i nerješiva prepreka.

"Na Balkanu se, nažalost, godinama mnogo ulagalo u nasilje i nesreću. Previše je onih koji su podržavali ratove, destruktivaca koji su zarađivali na tuđoj bijedi i nesreći. Mislim da je vrijeme tih ljudi, koji su tada dijelili ljude po vjerskoj i nacionalnoj, a sada po navijačkoj osnovi, prošlo. Dosta je bilo nasilja i gluposti", poručio je Osim.

On je dodao da je trenutno stanje u klubovima bivše SFRJ, u kojem je nejasna vlasnička struktura, "idealna prilika za muvatore koji bi u fudbalu da zarade koji dinar".

"Mora da se zna ko je gazda i koliko novca daje za klub. Bez čistih računa, nema napretka. Bugari i Rumuni su u tome napravili korak naprijed i rezultat se vidi. Skoro svake godine neko od njihovih prvaka igra u Ligi šampiona. Kada bi se to regulisalo, uz formiranje jedinstvene lige, fudbal na ovim prostorima bi procvjetao", zaključio je Osim.

Osim je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio peto mesto na Svetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji. U trenerskoj karijeri vodio je još sarajevski Željezničar, beogradski Partizan, Šturm iz Graca i selekciju Japana.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC