• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malo je Barsinih 35 miliona: Upoznajte Osmana!

Autor mondo.rs

Renova senzacija Osman Dembele postao je globalno zanimljiva ličnost posle vesti da je Barselona ponudila 35 miliona evra i bila odbijena. Ima li tu nečega? Procenite sami...

Kada smo pre tri dana naleteli na vest da je "novi Kristijano Ronaldo privukao pažnju engleskih klubova", nismo bili toliko zainteresovani, previše je takvih naslova danas na webu, ali danas, kada je isto ime povezano sa prelaskom u Barselonu, shvatili smo da tu nečega zaista ima...

Ugledni "France Football", koji je do pre šest godina samostalno proglašavao najboljeg fudbalera sveta i potom pristao da ustupi "Ballon d'Or" nagradu čelnicima FIFA, objavio je danas da je Ren odbio neverovatnih 35 miliona evra za 18-godišnjeg Osmana Dembelea.

Toliko je već sada bila spremna da potroši Barselona, koja ruku na srce nije "istresla novčanik" još od leta 2014. i dovođenja Luisa Suareza, ali nije bilo dovoljno, tvrdi ovaj list.

Odbijeno 35 miliona evra za tinejdžera koji je debitovao za prvi tim Rena pre nepuna četiri meseca, 22. novembra? Suludo!

Ali, da li je?

Mančester junajted platio je 50 miliona evra za 19-godišnjeg Antonija Marsijala i ponudio još 30 miliona evra bonusa Monaku, nakon što je ovaj napadač dao 15 golova za više od dve sezone u Kneževini, a Dembele je za tri i po meseca u dresu kluba iz Bretanje dao već devet golova.

Od čega tri za poluvreme u "Derbiju Bretanje" sa Nantom, od kojih su dva prava mala remek-dela.

Da u tom 177 centimetara visokom i svega 61 kilogram teškom napadaču rođenom u Vernonu, 15. maja 1997. godine, ima nečega govori i to što je neizostavan deo svih mlađih kategorija francuske reprezentacije, ali i to da je 22. novembra već uspeo da zatrese mreže Rena, Gengana, Lorijena, Troe, Lila, Tuluza i Nanta, tri puta.

Uz dve asistencije...

Kako igra tinejdžer?
Izvor: YouTube


Ne želeći da čeka da Dembele još nekome "uvali" tri gola za poluvreme, Barselona je navodno želela odmah da ponudi novac koji bi Ren morao da prihvati i tako pretekne Bajern Minhen i Mančester siti, koji prema pisanju "France Football" magazina i sami pomno prate razvitak poslednjeg u nizu izdanaka čuvene škole kluba iz Bretanje.

Ako znamo da i Arsen Venger nekako uspe u Arsenal da dovede mnogo toga što nagovesti visok potencijal u Ligi 1, onda ova vest i ne mora da deluje tako neverovatno i "nabudženo", kao što se možda u prvi mah činilo. List navodi da crveno-crni žele da razvijaju i uživaju u potezima tinejdžera bar još jednu sezonu, nakon što su ga prepoznali 2010. godine i uveli u svoj trening program, koji je izbacio mnoga velika imena francuskog fudbala.

Kroz ruke direktora škole, Patrika Rampiliona, koji je na čelu Renove akademije od 1987. godine, prošli su Silven Viltor, Mikael Silvestre, Joan Gorkuf, Stefan Mbija, Jan Mvila, Osman Dabo, Džimi Brijan i mnogi drugi, a ova škola šest godina proglašavana je za najbolju u Francuskoj u periodu od 2006. do 2011.

Dembele je iz nje izašao na pola sezone, ali očigledno spreman da uprkos krhoj građi odmah napravi razliku u Ligi 1, koja svake godine izbaci nekoliko novih zvezda evropskog fudbala, ali je realno potrebno vreme da vidimo da li je Dembele materijal za najviše domete, poput Tijerija Anrija, Franka Riberija ili će vremenom nestati sa mape, poput Hatema Ben Arfe, pa i Samira Nasrija.

Ako pitate pomenutog Silvestrea, koji je u mančesterskim danima dočekao tinejdžera Kristijana Ronalda na "Old Trafordu" i video šta on može u tom godištu, Dembele će biti budući osvajač "Zlatne lopte". Evo šta kaže Silvestre...

"Izlažem se ruglu sada, ali ću reći da on može da osvoji 'Zlatnu loptu. Video sam Kristijana Ronalda sa isto toliko godina u Mančester junajtedu i Osman ima sve karakteristike koje me podsećaju na mladog Kristijana", rekao je Silvestre u januaru, pre nego što će Dembele zablistati u punom sjaju na velikoj sceni.

"Niko tako mlad i neiskusan, pa i nepoznat, nije uradio toliko u svojih prvih 20 utakmica za klub", pisao je za magazin "FourFourTwo" jedan od analitičara francuske Lige 1, koji je zaključio da je ovaj "vunderkind pod dirigentskom palicom Filipa Montanijea, čoveka koji voli rad s mladim igračima, doneo vrhunsku zabavu navijačima na Roazon parku".

Pre ulaska u prvi tim, Dembele je rekao da mu je uzor Nejmar, na kojeg znatno više liči po stilu igre i konstituciji, u odnosu na Ronalda kojim ga Englezi porede i najavljuju kao "2016. godine kupljenog Dimitrija Pajea ili Ngolo Kantea".

Uistinu, za mladi tim Rena, za koji je jesenas postigao 13 golova na 18 utakmica, Dembele je igrao na istoj poziciji kao Nejmar u Barseloni – na levom krilu, što nije kontra strana, jer je mladi Francuz pre svega levonog fudbaler, ali pitajte igrače rivalskog Nanta kako se služi i desnom nogom (pogledajte gol ispod).

...
Izvor: YouTube



Izveštavajući o talentima crveno-crnih, mediji su prethodnih meseci uglavnom trošili slova na Pola-Žorža Ntepa, 23-godišnjeg centarfora koji je dao 16 golova na 53 prvenstvene utakmice za Ren, ali je ovaj stariji, viši i snažniji fudbaler lagano pao u drugi plan pojavom Dembelea, koji o sebi uglavnom govori negativno, tvrdeći da ima previše mana koje mora da ispravi.

"I dalje se trudim da pre svega zabavim publiku pa driblam u trenucima kada moram da dodam ili šutiram i zbog toga mi zvoni u ušima od kritika saigrača. Moram još mnogo da radim. Ono što radim je dobro, napredujem, ali moram da požurim i ispravim još mnogo stvari, a onda da ne dozvolim da kvalitet mojih igara opadne vremenom", rekao je trezveno tinejdžer, koji je trenirajući fudbal u Renu pohađao i školu unutar same Akademije.

Kažu da zaista ima toliko dobru tehniku da može da igra poput Nejmara, kojem se lopta lepi za stopalo u trku i koji može da postigne gol i levom i desnom nogom, da "mali" već pokazuje zavidnu mirnoću u gol situacijama i da može da bude pretnja sa sve tri strane, a da ćete sigurno biti kažnjeni ako vas ostave 1 na 1 s Dembelom na brisanom prostoru.

Već na prvi pogled jasno je da mu nedostaje malo snage (ne mnogo, jer to uvek znači gubitak brzine, hitrine, pa i osećaja za loptu, finoće u potezima), kao i da mu igra glavom ne može biti jača strana, ali to nije sprečilo mnoge igrače da naprave velike karijere...

Iako sitan, Dembele je naučio da se snalazi u svetu fizički jačih, jer je sa 15 godina bio standardan u U19 timu Rena, a svojevremeno je njegov trener iz tih dana, Meni Jarik, rekao da je nemoguće bilo proceniti da li je Dembele najbolji na desnom, levom krilu ili u špicu.

Reklo bi se da Dembele ima i sve uslove da "poleti" i pomisli da je već uradio mnogo, ali Silvestre tvrdi da to neće biti slučaj.

"Anelka, Anri i Trezege su igrali na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine sa 20 godina i bili su veoma zreli i stabilni igrači za svoje godine, a verujte mi da znam Osmana. On zna kako da zadrži glavu na svojim ramenima", rekao je Silvestre francuskoj radio stanici RMC.

Ostaje nam da odgledamo još neku utakmicu Rena do kraja sezone i vidimo hoće li crno-crveni uspeti da ga zadrže do juna 2017. sada kada je ponuda Barselone od ovog tinejdžera napravila globalno zanimljivu ličnost.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC