• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP 2010: Ko će još na Mundijal?

Kvalifikacije za SP u Južnoj Africi 2010. ulaze u samu završnicu. Do sada su poznata 23 putnika Borba za preostalih devet viza počinje u subotu...

 SP 2010: Ko će još na Mundijal?  Izvor: MONDO

Miroslav Blažević sa svojim "zmajevima" gostuje Portugaliji. Poslije istorijskog uspjeha i plasmana u baraž, prava euforija zahvatila je BiH. Svi očekuju da Ćiro, Džeko i ostali naprave još jedan korak i plasiraju se  prvi put na Mundijal.


Ipak, i pored toga što će Kristijano Ronaldo zbog povrede propustiti obe utakmice, veliki favorit je Portugal. Nisu briljirali u kvalifikacijama, u jednom trenutku je izgledalo da ni do baraža neće stići, ali su izabranici Karlosa Keiroša dodali gas i u posljednjem momentu zauzeli mjesto iza prvoplasiranih Danaca.

Duel sa Republikom Irskom biće veliki ispit za Rejmonda Domeneka i njegove "trikolore". Francuska će takođe u baražu biti oslabljena neigranjem Franka Riberija, ali s obzirom na neprijateljski stav javnosti prema selektoru i igri držanvog tima opravdanja za eventalni neuspjeh neće biti...



Đovani Trapatoni pomalo rasterećen ulati u baraž utakmice. Irci su svjesni da je Francuska favorit, ali isto tako znaju i da je protivnik pod velikim pritiskom. Upravo u toj činjenici, ali i jakoj odbrani Ostrvaljani vide svoju šansu.

Irci su takmičenje u grupi završili bez poraza, ali zato čak na šest utakmica nisu pobijedili, tako da je na kraju Italija direktno otišla na Svjetsko prvenstvo.

Rusi u Moskvi dočekuju Sloveniju. Kažu rival po mjeri, ali iskusni Gus Hidink upozorava da se protivnik mora ozbiljno shvatiti i da ne smije da bude ni u jednom trenutki potcijenjen.

Grci nisu imali tešku grupu u kvalifikacijama, ali su Švajcarci bili bolji. Heleni će šansu potražiti u baražu protiv Ukrajinaca, koji su bili spretniji od Hrvata u borbi za drugo mjesto u grupi. Prvi meč igra se u Atini.

Baraž za Svjetsko prvenstvo

Evropa, 14/18.11:

Rep. Irska - Francuska

Portugalija - BiH

Grčka - Ukrajina

Rusija - Slovenija

Južna i Centralna Amerika, 14/18.11:

Kostarika - Urugvaj

Kostrika i Urugvaj su svoje prilike za direktan plasman propustili u posljednjim utakmicama svojih kvalifikacionih grupa. Urugvaj je poražen kod kuće od Argentine (0:1) u direktnom duelu za prolazak, dok je Kostarika vodila sa 2:0, a onda u posljednjim trenucima utakmice u Vašingtonu dozvolila Amerikancima da izjednače i tako Hondurasu otvore put ka Africi, a sebi ka baražu. Prvi meč igra se u San Hozeu, dok je revanš četiri dana kasnije u Montevideu.

Azija i Okeanija, 14.11:

Novi Zeland - Bahrein (0:0)

Novi Zeland je prije mjesec dana uspješno prošao na gostovanju protiv Bahreina. Meč u Manami završen je bez golova, tako da u subotu imaju priliku da pred svojim navijačima u Velingtonu posle 1982. ponovo obezbijede učešće na Svjetskom prvenstvu




Afrika, 14.11:

Obalča Slonovače i Gana mirno dočekuju utakmice posljednjeg kola afričke zone kvalifikacija. Oni su svoj zadatak završili još ranije. Uzbudljivo će biti u preostalim grupama. Kamerun ima bod prednosti u odnosu na Gabon i gostuje poslednjeplasiranom Maroku. Gabon će morati da pobijedi Togo u Lomeu, ali i da se nada kiksu Kameruna.

Slična situacija je i u grup B. Tunis i Nigerija se bore za mjesto koje vodi na Mundijal. Tunišani imaju dva boda prednosti, ali i nešto teže gostovanje u posljednjem kolu.

Nema sumnje da će nazanimljivije biti u grupi C. Alžir i Egipat će u međusobnom duelu odlučivati o prolasku. Meč se igra u Kairu, a "faraoni" će za plasman morati da zabilježe pobjedu veću od dva gola razlike.

Grupa A:
Togo - Gabom
Maroko - Kamerun

Kamerunn 10
Gabon 9
Togo 5
Maroko 3

Grupa B:

Mozambik - Tunis
Kenija - Nigerija

Tunis 11
Nigerija 9
Mogambik 4
Kenija 3
Grupa C:

Egipat - Alžir
Ruanda - Zambija

Alžir 13
Egipat 10
Zambija 4
Ruanda 1

Grupa D:

Sudan - Benin
Gana - Mali

Gana 12
Mali 8
Benin 7
Sudan 1

Grupa E:

Obala Slonovače - Gvineja
Burkina Faso - Malavi

O.Slonovače 13
Burkina Faso 9
Malavi 4
Gvineja 3

Plasman na Svjetsko prvenstvo obezebijedili su Srbija, Danska, Njemačka, Holandija, Slovačka, Švajcarska, Engleska, Italija, Španija, Obala Slonovače. Gana, Australija, Južna Koreja, Sjeverna Koreja, Japan, Honduras, SAD, Meksiko, Argentina, Paragvaj, Čile, Brazil i domaćin Južna Afrika.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC