• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad je Liverpul jednom išao na Vestfalen...

Autor mondo.rs

...osvojio je Kup UEFA. Ipak, Borusija će se sećati 1966. godine kada je u finalu Kupa pobednika Kupova pobedila - Liverpul!

Derbi četvrtfinala Lige Evrope, tj. Eks-Kupa UEFA, za sezonu 2015/16 svakako je duel bivših prvaka Evrope, Liverpula i Borusije Dortmund.

I, dok traje rasprava o tome da li bi ovaj susret, da se dogodio u finalu, bio jedan od najvećih u istoriji takmičenja, ostaje nam da se radujemo što ćemo "redse" i "milionere" videti dva puta na delu, 7. i 14. aprila.

Evo nekoliko kurioziteta za duel bivšeg i sadašnjeg kluba Jirgena Klopa, koji će imati veoma emotivan povratak na Vestfalen, stadion na kojem će biti odigrana prva utakmica.

A, i Liverpul će imati emotivan povratak na stadion na kojem je u finalu Kupa UEFA u sezoni 2000/01 odigrao nezaboravan meč sa španskim Alavesom, za koji je tada nastupao sadašnji trener Partizana Ivan Tomić, i posle produžetaka pobedio 5:4.

Bio je to treći trijumf "redsa" u Kupu UEFA, posle onih u sezonama 1972/73 i 1975/76. Tada su se još igrala dva meča u finalima, Liverpul je prvo napravio neverovatan "kambek" protiv Borusije, ali Menhengladbah (2:0 u Nemačkoj, 3:0 u Engleskoj), da bi u dva meča sa Klub Brižom takođe na dramatičan način došao do trofeja (1:1 u Belgiji, 3:2 u Engleskoj).

Pored tri trijumfa u takmičenju koje danas nosi ime Liga Evrope, Liverpul ima pet titula prvaka Evrope, u čemu su trofejniji samo Real Madrid i Milan. U Engleskoj, klub sa "Enfilda" 18 puta bio je prvak, sedam puta uzimao FA, a osam puta Liga kup, uz 16 trijumfa u Komjuniti šildu.

Borusija Dortmund, za razliku od Liverpula, nema trijumf u Kupu UEFA, ali ima dva finala. U prvom, u sezoni 1992/93, Juventus je razbio žuto-crne pobedama od 1:3 i 3:0, da bi potom format bio promenjen, pa je BVB igrao jedan meč finala u sezoni 2001/02, sa Fajnordom, i izgubio 3:2. Igralo se baš u Roterdamu, na "De Kajpu".



Ako Kup UEFA nije osvojila, Kup pobednika Kupova jeste, davne 1966. godine kada je u finalu na Hempden parku u Glazgovu, posle produžetaka, pobedila...

...Liverpul!

Bilo je 2:1 u sezoni u kojoj su finale Kupa šampiona igrali Real Madrid i Partizan, samo u Briselu i rezultat je takođe bio 2:1.

Borusija je jednom bila prvak Evrope, 1997. godine, a na domaćem planu ima osam titula prvaka Evrope, od kojih su dve Klopove, tri DFB kupa, jedan Liga kup, pet Superkupova.


Dva kluba nisu se sastajala od sezone 2001/02, kada su "redsi" pobedili 2:1 na "Enfildu", dok je u Dortmundu bilo 0:0.

Anketa

Ko će proći dalje?

  • Liverpul

    65.63% (21)

  • Borusija Dortmund

    34.37% (11)

Ko će proći dalje?

Rezultati




Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC