• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužno: Ode Prvak Evrope u Čempionšip!

Autor mondo.rs

Pobeda Noriča i šesti uzastopni poraz Aston Vile doveli su nas u situaciju da konstatujemo da će šampion Evrope iz 1982. i sedmi najstariji klub na svetu naredne sezone igrati drugoligaški fudbal. Zbogom i vratite se što pre!

Sedmi najstariji engleski klub, osnivač originalne Fudbalske lige 1888. godine i šampion Evrope iz 1982, ima samo teoretske šanse da izbegne ispadanje u Čempionšip.

Slavna Aston Vila doživela je danas šesti uzastopni poraz u Premijer ligi i to u danu u kojem je direktan rival za opstanak, Norič, pobedio kao gost i na sedam kola pre kraja sezone otišao na 12 bodova prednosti u trci za željeno 17. mesto.

Svonsi – Aston Vila 1:0 (0:0), u utakmici koja je bila teška za gledanje.

Razliku je napravio potez iz 53. minuta kada je na pas Gilfija Sigurdsona odlično reagovao Federiko Fernandez i savladao Breda Guzana, čoveka koji je u pomenutoj seriji od šest poraza primio 18 golova.



Napadači Vile su u međuvremenu dali – dva, jedan Rudi Žested, drugo Leandro Bakuna.

U prethodne tri sezone, "Vilijani" su nekako uspevali da opstanu ostvarujući deset pobeda, što je otprilike minimum za opstanak i ove sezone, a na sedam kola pre kraja oni i dalje imaju TRI pobede. Hipotetički, mogli bi da opstanu sa šest ili svih sedam pobeda do kraja, a igraju sa...

2. april – Čelsi
9. april – Bornmut
16. april – Mančester junajted
23. april – Sautempton
30. april – Votford
7. maj – Njukasl
15. maj – Arsenal

Gore od rasporeda izgleda igra ekipe koju je u oktobru prošle godine od smenjenog Tima Šervuda preuzeo franucski trener Remi Gard, bivši igrač Arsenala. Ni ideje, ni kreativnosti, ni igrača koji će dati gol. Ispostavilo se da je odlazak Kristijana Bentekea iz kluba bio taj "potez" koji je nedostajao za ispadanje iz lige, jer je u Vilinim borbama za 15, 15. i 17. poziciju u prethodne tri sezone, Benteke bio najbolji strelac ekipe sa 23, 11 i 15 golova.

U ovom trenutku, prvi strelac ekipe je Žested sa pet golova...

Kada je američki biznismen Rendi Lerner kupio 85 odsto akcija kluba 2006. godine, činilo se da će biti nešto od najtrofejnijeg kluba iz Birmingema. Na "Vila Parku" navijači su se radovali šestoj, šestoj, šestoj i devetoj poziciji sve dok u sezoni 2011/12 ekipa nije završila kao 16, tik iznad zone ispadanja i do danas borba za opstanak nije prestala, a prošle su godine, menjali se igrači i menadžeri...

Vila je u prvoj sezoni od osnivanja Premijer lige, 1992/93, bila glavni rival Mančester junajtedu u borbi za titulu prvaka i završila kao druga, klub je bio manje-više stabilan učesnik elitnog ranga takmičenja u narednih 15-ak godina, bilo je i evropskih utakmica na "Vila Parku", ali je izvesno ispadanje u Čempionšip "visilo u vazduhu" već neko vreme, praktično od kada je klub upao u finansijske probleme, a Lerner shvatio da gubi ogroman novac.

Od 2014. godine, Aston Vila je zvanično u ponudi za prodaju, ali interesenata nema.

"Fer je da nastavimo dalje, jer u dubini srca shvatam da nemam više motiva, ni mogućnosti da ovaj posao radim kako treba", rekao je Lerner, koji je do 2012. godine bio i vlasnik jednog od najbezopasnijih klubova NFL lige, Klivlend Braunsa.

Poslednju pobedu, Aston Vila ostvarila je 6. februara protiv Noriča, bilo je 2:0 i činilo se da bi taj meč "za šest bodova" mogao da bude presudan, ali dogodilo se suprotno – u narednih šest kola osvojeno je nula od 18 mogućih bodova i sada "kanarinci" deluju miljama daleko, dok su Njukasl i Sanderlend i dalje između...

Stariji klubovi od Aston Vile samo su Nots Kaunti, Stouk, Notingem Forest, Česterfild, Šefild Venzdej i Reding, ali nije nemoguće da ovo ispadanje u vreme kada je fudbal, ipak, prevashodno biznis znači i da će još jedan eks šampion Evrope postati redovan učesnik nižih liga engleskog fudbalskog sistema.

Aston Vila je pre u roterdamskom finalu 1982. rezultatom 1:0 pobedila Bajern Minhen i ušla u red evropskih fudbalskih vitezova, ali mač ovog viteza očigledno je otupeo, a oklop popustio usled udaraca ojačale konkurencije koja je konačno rešila da kazni niz katastrofalnih procena "Vilijana" na tržištu igrača.

Lerner je 2013. godine uložio svojih 20 miliona funti u klub i otpisao potraživanje od 100 miliona na ime ranijih intervencija i pozajmica, jer je Vila bila na ivici bankrota.

Sada, čekajući novog vlasnika čekaće i novu konkurenciju – drugoligašku, u kojoj će slaba uteha biti renovirano rivalstvo sa omraženim Birmingemom, koji već neko vreme igra u Čempionšipu i koji trenutno nema šanse ni za plasman gore, ni za pad dole.

Aston Vila je u sezoni 1986/87 ispala iz elitnog ranga takmičenja, kao poslednja, 22. na tabeli, ali se vratila već naredne sezone osvajanjem drugog mesta u tadašnjoj Diviziji 2.

Voleli ih ili ne, s obzirom na to da su sedmostruki prvaci Engleske (poslednji put 1981), sedmostruki osvajači FA (1957) i petostruki Liga kupa (1996), ne možemo im poželeti notingemski scenario.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC