• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brazilci predavali Engleskoj

Sedamnaesti put u istoriji fudbal su igrali oni koji su ga izmislili i oni koji to najbolje rade. Oni koji su ga izmislili ostali su na dve pobjede.

 Brazilci predavali Engleskoj Izvor: MONDO

Brazil je ponovo, sedmi put pobijedio Englesku, ovog puta u prijateljskom duelu u Kataru. Gol odluke na prepunom stadionu u Dohi postigao je Nilmar u 47. minutu - 1:0.

"Karioke" su propustile priliku da do nogu potuku znatno oslabljeni sastav Fabija Kapela. Luis Fabijano je promašio penal za 2:0, a i Lusio je u međuvremenu pogodio stativu...

Engleska je u duel ušla bez Stivena Džerarda, Franka Lamparda, Džona Terija, Rija Fergusona i to se debelo osjetilo protiv najjačeg sastava petostrukog prvaka svijeta. Selektor Brazila Dunga mogao je da bira koga će poslati na teren, a oni koji su istrčali, u svemu su nadigrali Ostrvljane.

Englezi često nisu umijeli da iznesu loptu sa svoje polovine, a iz jedne takve situacije, Elano je došao do situacije da centrira, pogodio je Nilmara u čelo, a ovaj parabolom savladao Bena Fostera - 1:0. Potom je Foster srušio Nilmara, ali Luis Fabijano nije realizovao penal.

Posljednji put, Engleska je pobijedila Brazil 1990. godine u prijateljskoj utakmici na Vembliju (1:0), a jedini put prije toga, takođe u prijateljskoj utakmici 1984. godine rezultatom 2:0. Brazilci su slavili u četiri od posljednjih šest mečeva sa Engleskom.

BRAZIL: Žulio Sezar - Maikon, Lusio, Tijago Silva, Mišel Bastos - Felipe Melo, Silva, Elano, Kaka - Nilmar, Luis Fabijano.

ENGLESKA: Foster - Braun, Apson, Leskot, Bridž - Rajt-Filips, Beri, Dženas, Milner - Runi, Bent.



U iščekivanju tek drugog međusobnog duela na Svjetskim prvenstvima, reprezentacije Španije i Argentine zakazale su 11. prijateljski meč.

Do večeras, bilo je potpuno neriješeno, 4-2-4, a od večeras u prednosti je Španija. "La furija roha" pobijedila je u Madridu, na prepunom Visente Kalderonu, Maradoninu Argentinu sa 2:1.

Dva od tri gola pala su sa bijele tačke, ali je na kraju Španija zabilježila sedmu uzastopnu pobjedu od kada ih je ekipa SAD presrela na Kupu Konfederacija prethodnog ljeta (0:2) i prekinula niz mečeva bez poraza, koji je trajao od novembra 2006. godine.

U tom periodu, do duela sa Jenkijima 24. juna, aktuelni evropski šampioni nisu doživjeli poraz na 35 mečeva, a jedno vreme su bili u seriji i od 15 uzastopnih pobjeda, što im je donijelo prvo mjesto na FIFA rang listi. Španci su jedina ekipa koja je prva, a da nije osvojila Mundijal u svojoj istoriji.
Španija je na stadionu Atletiko Madrida povela u 16. minutu, kada su se bilijara igrali Inijesta, Silva, Ćavi i Vilja... Na kraju, odbijeni šut Silve, stigao je na nogu Ćavija Alonsa, a zamjenik kapitena "furije" pogodio mrežu - 1:0.

U subotu uveče Maradonina Argentina, koja je mjesto na SP u Južnoj Africi izborila u posljednjem kolu kvalifikacija u Južnoj Americi, na tom putu doživjela mnoge lomove, kao što je poraz od Brazila kod kuće 0:3 ili brukanje u Boliviji od 6:1, nije bila u podređenom položaju.

Od vođstva Španije redale su se šanse na obje strane, a onda je rezervista Raul Albiol srušio Maksija Rodrigeza u šesnaestercu Ikera Kasiljasa, a vjerovatno budući vlasnik Zlatne lopte, Leo Mesi pogodio sa bijele tačke - 1:1.

I od izjednačenja, obe ekipe mogle su do vođstva iz igre. Ipak, povela je i pobijedila Španija, nakon što je igru rukom pred golom Romera sudija kaznio novim kaznenim udarcem. Loptu je uzeo strijelac prvog gola i postigao drugi na meču - 2:1.

Na Mundijalu 1966. godine, "gaučosi" su pobijedili Španiju sa 2:1 i to je jedini takmičarski meč dve reprezentacije do sada.

ŠPANIJA: Kasiljas - Ramos, Pujol, Pike, Kapdevila - Alonso, Ćavi, Buskets, Inijesta - Silva - Vilja.

ARGENTINA: Romero - Koloćini, Demikelis, Haince, Ansaldi - Maskerano, Gago, Rodrigez, Di Marija - Iguain, Mesi.

REZULTATI PRIJATELJSKIH MEČEVA:

Bugarska - Bolivija (odloženo)
Makedonija - Kanada 3:0
Južna Afrika - Japan 0:0
Estonija - Albanija 0:0
Saudijska Arabija - Bjelorusija 1:1
Slovačka - SAD 1:0
Vels - Škotska 3:0
Poljska - Rumunija 0:1
/Nikulaje 59/
Hrvatska - Lihtenštajn 5:0
/Bilić 1, 49, Srna 10, Eduardo 24, 47/
Švajcarska - Norveška 0:1
/Kerju 59/
Engleska - Brazil 0:1
/Nilmar 47/
Sjeverna Irska - Srbija 0:1
/Lazović 57/
Luksemburg - Island 1:1
Danska - Južna Koreja 0:0
Belgija - Mađarska 3:0
Španija - Argentina 2:1
/Alonso 16, penal 86 - Mesi penal 61/
Italija - Holandija 0:0

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC