• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ludilo zvano baraž

Svijet je potpuno poludio uoči odluke oko toga kojih će šest reprezentacija izboriti preostala mjesta na SP 2010. godine u Južnoj Africi.

 Ludilo zvano baraž Izvor: MONDO

Odnosno, kojih šest neće... U srijedu je odluka.

Selektor BIH, živopisni Hrvat Ćiro Blažević nastavlja da oduševljava javnost svojim naročitim shvatanjem fudbalske realnosti i insistiranjem na uličarskom žargonu na konferencijama za medije.

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev čekirao je kartu za Maribor. Fudbal je vjerovatno jedini razlog koji bi predsjednika te zemlje doveo u simpatičan slovenački grad.

Francuski i irski fudbaleri trude se da sakriju od FIFA da su se pokačili u tunelu poslije prvog meča u Dablinu.

Dva najmoćnija ukrajinska tajkuna, ujedno i fudbalska rivala, iskopala su ratne sjekire pred dolazak Grka i optužuju se za malverzacije oko ulaznica za sudnji meč.

Urugvajske vlasti trude se da ubijede najvatrenije navijače da ne smiju da biju i gađaju fudbalere Kostarike, kada budu sletjeli u Montevideo, kao što je to bio slučaj kada su takođe u baražu za odlazak na SP 2002. godine, u prijestonicu te zemlje doputovali reprezentativci Australije.

Šta tek reći za "majstoricu" između Egipta i Alžira?

FIFA je zakazala treći meč, jer su obje reprezentacije završile takmičenje u grupi sa identičnim skorom, a zemlja organizator susreta biće Sudan. Alžirci tvrde da FIFA želi Egipat na Mondijalu, jer se Sudan graniči sa zemljom faraona i nema sumnje oko toga ko će imati više navijača u srijedu.

Nije na odmet podsjetiti da su Alžirci kamenovani pri dolasku u Egipat na posljednji meč kvalifikacija i da su direktan plasman na SP ispustili u petom minutu nadoknade, kada je domaći tim stigao do željenih 2:0.

Ćiro: Baš mi se je.. za Blatera

"Ne vjerujem da je (predsjednik FIFA) Blater rekao da hoće Ronalda i Mesija u Africi. Ma znaš šta, j..o te Blater, da te j..o Blater. Boli me k...c za Blatera. P...a ti materina i tebi i Blateru", ljubazno se sa osmijehom obratio selektor "zmajeva" iz BiH Ćiro Blažević novinaru koji je postavio pitanje vezano za izjavu Blatera o tome da "Svjetsko prvenstvo ne bi bilo pravo bez Ronalda i Mesija".

Ćiro se potom okrenuo Špancima pred revanš sa Portugalcima na ozloglašenom "Bilinom polju" u Zenici.

"Španija ima kvalitetnu ekipu, jedan njihov igrač košta kao cijela moja reprezentacija. Ali, ako uspijemo da ih neutralizujemo, onda španske šanse padaju", rekao je u dahu Blažević, prije nego su ga novinari opomenuli da mu u goste dolazi Portugal.

"Ma, sve vam je to isto!", namignuo je 74-godišnji stručnjak, koji se sada plaši da bi mogao da bude žrtva sopstvenog poganog jezika.

Komentarišući utakmicu sa SP u Njemačkoj Argentina - Srbija i Crna Gora (6:0), Blažević je nazvao sudiju Roberta Rosetija "papkom".

Sada mu taj Italijan dolazi u Zenicu da dijeli pravdu, poslije pobjede Portugala od 1:0 prošle subote, a Bosanci se, kao i mnoge druge "globalno manje popularne fudbalske nacije", plaše da su "moćnicima potrebniji Portugalci na Mondijalu".

"Da sam znao, nikad ga ne bih nazvao papkom. Nadam se da nije zlopamtilo, izvinjavam mu se i kajem se što sam to ikad rekao", pokrio se ušima Ćiro.

Ali trener sa nadimkom "beli šal", koji je dobio još osamdesetih kao trener Dinama, ne bi trebalo da strahuje, bar prema tome kako se Roseti nosio sa veličinom imena francuske reprezentacije, 9. 9. 2009. u devet uveče na Marakani.

Bez da je trepnuo, poslao je Uga Lorisa u 5. minutu u svlačionicu i pokazao na bijelu tačku, odakle je Nenad Milijaš donio prednost Srbiji, a kasnije nije bio tvorac remija (1:1), već je sudio korektno i dokazao da mu posle "Kalčopolija" ne pada na pamet da ponovo dovede svoju čast pod sumnju.

Ćiro se uzda u francusku poslovicu: "Budimo realni, tražimo nemoguće" i po prvi put u karijeri trudi se da spusti tenziju pred meč, jer je primijetio da njegovi igrači ne mogu da spavaju danima...

"Uvjeren sam da ćemo biti u Kejp Taunu na žrijebu 4. decembra. Nikad nisam bio ozbiljniji, sigurno ćemo ih izbaciti. Portugalcima ne dajem velike šanse", kaže Ćiro.

A, Portugalci? Oni više brinu o toj Zenici...

"Kako ćemo se boriti protiv takve atmosfere? Tako što ćemo držati loptu u našem posjedu i igrati, u svakom trenutku biti opasni", kratko je rekao defanzivac Portugala Rikardo Karvaljo, koji može da bude presrećan što je rezultat poslije prvog meča 1:0, jer su Ćirini "lavovi" pogodili dve prečke i stativu.

Medvedev dolazi u Maribor?

Mala Slovenija pokušaće, poslije povoljnog rezultata iz Moskve i poraza od 2:1, da eliminiše veliku Rusiju. Da se to ne dogodi, selektor "zbornaje", Holanđanin Gus Hidink pokušaće da ostane vjeran sebi i da napadne Slovence od prvog minuta.

"Od kada sam ovde, igrali smo agresivno, napadački i naši navijači to vole da gledaju", kaže Hidink, koji je Rusiju odveo do polufinala EP 2006. godine u Austriji i Švajcarskoj, a sada "visi" plasman na Mondijal.

"Bilo bi protiv prirode ruskog naroda biti oprezan, defanzivno nastrojen. To ne znači da ćemo totalno ogoliti našu odbranu i samo napadati, napadati, napadati...", dodao je Hidink, čiji je tim do 88. minuta u prvom susretu imao 2:0.

"Slovenija mora da pogodi mrežu da bi ikako imala šanse da prođe dalje. Zbog toga, moramo da iskoristimo priliku da ih povredimo iz kontre", primijetio je Hidink, koji nikada u životu nije propustio priliku da svoju reprezentaciju odvede na veliko takmičenje.

Hidink u Ljudskom vrtu neće moći da računa na fudbalera Čelsija Jurija Žirkova, koji je povrijedio koljeno.

Slovenci su, na prvi mah hladni i smireni, ali sigurno u njima ključa krv. Ministar inostranih poslova te zemlje Borut Pahor obećao je fudbalerima da će doći lično da im očisti kopačke, ukoliko se plasiraju u Južnu Afriku, ali sada mora da organizuje doček predsjedniku Rusije Dmitriju Medvedevu, koji je najavio da će navijati za "zbornaju" u Mariboru.

"Znamo šta je potrebno da uradimo da bismo pobijedili", kaže strijelac pogotka na Lužnjikiku Nejc Pečnik.

Slovenci su se samo jednom do sada plasirali na Mondijal, 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji i to preko naše grbače.

Sada, uzdaju se u to što će igrati na pravoj travi, poslije prvog meča na vještačkoj u Moskvi.

"Igra na travi, pred našim navijačima daće nam blagu prednost", dodao je kapiten Slovenije Robert Koren.

Zbog baraža zaratili ukrajinski tajkuni

Dvojica ukrajinskih najmoćnijih tajkuna sukobili su se verbalno uoči revanša između Ukrajine i Grčke u Donjecku, posle nule u Atini.

Najbogatiji čovjek te zemlje i vlasnik Šahtjora iz Donjecka, Rihat Ahmetov, optužio je Fudbalsku federaciju Ukrajine (FFU) da je odredila surovo visoke cijene ulaznica za revanš.

"Veoma sam razočaran zbog vaših postupaka", obratio se Ahmetov rukovodstvu FFU putem oficijelnog sajta Šahtjora.

"Iskreno, očekivao sam od vas da prepoznate trenutak u kojem je našim građanima potrebno omogućiti da kupe ulaznice za meč po normalnim cijenama", dodao je Ahmetov, koji je izgradio stadion Donbas Arena, na kojem će biti odigran meč.

FFU, na čijem je čelu još jedan bogataš i vlasnik Šahtjorovog najvećeg rivala Dinama iz Kijeva, Grigorij Surkis, odredio je da ulaznice koštaju između 24 i 98 dolara, što je četvrtina prosječne zarade za jednog Ukrajinca. VIP ulaznica košta 1.000 dolara!

Ahmetov je poručio da će Šahtjor uplatiti na račun FFU milion i po dolara, ako Surkis prepolovi cijene karata i tako nadoknaditi "gubitak" samo da bi svih 50.000 ljudi dobilo priliku da uđe na stadion.

Surkis se potom oglasio putem sajta Dinama.

"Ovo je ništa više nego crna propaganda. Ako on (Ahmetov) želi da subvencioniše ovaj meč, onda neka kupi sve ulaznice po tržišnoj cijeni i radi s njima šta hoće", potpisao je Surkis.

Cijene ulaznica za meč ukrajinskog prvenstva je između pet i deset dolara, dok ulaz na duele Lige šampiona košta između 15 i 30 dolara.

Sukob između Ahmetova i Surkisa nije od juče i traje još od kada je ovaj drugi preuzeo u isto vrijeme i Dinamo Kijev i FFU. Ahmetov tvrdi da se radi o sukobu interesa, ali Surkis odbija te tvrdnje i kaže da je njegov brat Igor predsjednik Dinama, a da su menadžment FFU i sudijska organizacija nezavisni od uticaja svih klubova.

Dijara uvrijedio irski narod?

Selektor Irske, Italijan Đovani Trapatoni odlučio je da obavijesti svjetsku javnost o tome da je poslije meča između njegove reprezentacije i Francuske u Dablinu (0:1) došlo do obračuna u tunelu. Nije želio da kaže ko je to inicirao...

"Moje je da kažem da je bilo zločina, ali ne i ime zločinca", rekao je Trapatoni i dodao da se radi o "čuvenom igraču", koji je uvrijedio "irski narod".

Fudbalska federacija Irske odbila je da se uroni u ovu žabokrečinu i nije reagovala povodom navodnog incidenta, a Trapatoni nije želio da odgovori na pitanje da li je u incident bio uključen vezista Francuske Lasana Dijara.

Dijara je demantovao da je Endrjuzu Ajrlendu rekao da "irska piz..".

"Nemam pojma šta se dogodilo", rekao je Dijara, sada igrač Reala iz Madrida, a prije toga Arsenala, Čelsija i Portsmuta.

"Irci su izgubili i normalno je da nisu srećni. A, ko će onda da bude kriv, nego mi?", retorički je bio raspoložen Dijara, koji je poriče da je bilo verbalnog sukoba sa Ajrlendom.

"Nisam započeo svađu. Trajala je 30 sekundi i potom sam produžio u svoju svlačionicu. Irci su fabrikovali mnogo priča, tvrde da smo rekli ovo, da smo rekli ono, ali ne vidim zašto bih uopšte pričao o Ircima", dodao je Dijara.

"Vidio sam svađu i otrčao sam do mog saigrača iz Mančester junajteda, Džona O'Šeja i zamolio ga da smiri Irce. Ali, nije se dogodilo ništa o čemu bi trebalo raspravljati sada i gubiti koncentraciju", nadovezao se Francuz Patris Evra.

Jedan od najsrčanijih u tom gurkanju bio je napadač Irske Kevin Dojl, koji je poslije rekao da je "nešto jako loše" rečeno njegovom drugu i da će upravo to biti velika motivacija za njega na Stad D'Fransu u srijedu uveče.

Bez obzira što nikako neće moći da uđu na stadion, irska javnost očekuje da će se u Pariz uputiti oko 25.000 Iraca, kako bi pružili moralnu podršku svom timu.

Francuzi revanš dočekuju sa golom prednosti, ali bez povrijeđenih Erika Abidala, Žeremija Tulalana i Abua Dijabija, a od ranije je poznato da neće biti ni Franka Riberija.

Trapatoni se ne plaši Tjeri Anrija, Nikolasa Anelke i ostalih, već samih Iraca.

"Iskustvo me je naučilo da većina igrača izgubi mir u velikim utakmicama. Ne smijemo da budemo nervozni. Imam strah od toga da moji igrači ne osjete strah", dodao je Trap.



EVROPA

U srijedu:

Ukrajina - Grčka (19.00), prvi meč 0:0
Bosna i Hercegovina - Portugal (20.45), prvi meč 0:1
Slovenija - Rusija (20.45), prvi meč 1:2
Francuska - Republika Irska (21.00), prvi meč 1:0

AFRIKA

U srijedu:

Alžir - Egipat (18.30), igra se samo jedan meč u Sudanu

JUŽNA I SREDNJA AMERIKA

U četvrtak:

Urugvaj - Kostarika (00.00), prvi meč 1:0

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC