• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"ŠAJBEROVO KOLO" (Druga epizoda)

Autor mondo.rs

Kolumnista MONDA Nebojša Petrović vratio nas je tri decenije unazad, na ovo čuveno "Šajberovo kolo". Evo željenog nastavka! Da li znate ko je bio najskuplji jugoslovenski fudbaler tog vremena? Cela Jugoslavija oplakala Mancea.

 Nesa-Petrovic/Sajberovo-kolo-Dragan-Mance Izvor: MN Press/arhiva

Da li je bilo regularno?

Slušajte sekretara OFK Beograda Đorđa Hadži-Kostića: "Mi smo jedini klub u zemlji koji ne podmićuje sudije i ne kupuje bodove. Ali ne zato što smo pošteni, već zato što nemamo prebijene pare".



Hmmm... Procenite sami.

...

Partizan ubedljiv na startu Prvenstva. Admir Smajić junak utakmice i strelac za 3:0 protiv Slobode. Marko Mlinarić postiže pobedonosni gol za Dinamo u Zenici, a pobedu na strani slavi i Željezničar u Novom Sadu (4:1).  Sarajevo tuče Vardar na Koševu (3:0) i u velikom stilu kreće u odbranu titule. Zvezda odlaže svoj meč sa Veležom zbog turneje po Australiji, a Osijek je bolji od OFK Beograda 2:0.

Nakon što je kao igrač, sa Lukačevićem, Grnjom i Majerom vratio Osijek u elitni rang, Ljupko Petrović se prihvata i trenerskog posla u matičnom klubu. Pokušaće dobrim igrama i rezultatima da vrati publiku u Gradski vrt. Uzda se u povratak Karačića i Lepinjice iz vojske i talenat klinaca iz Osijekove škole koji su prekomandavani u prvi tim. Jedan je Žitnjak, a drugi Davor Šuker.

...

Ćiro Blažević odbija 200.000 dolara od Valensije da bi se vratio na klupu Dinama. I eto ga spektakl u najavi. Njemu nikako ne odgovara miran početak Prvenstva i traži način da uzburka strasti. Ne može da poželi bolji povod od provokacije Gojka Zeca: "Iza Ćire ne stoje nikakvi rezultati. Došao je u jugoslovenski fudbal sa džakom punim štosova i blefova".

Auuuu. Kec na deset. Imperija uzvraća udarac: "Odakle Zecu hrabrost da se prsi što je osvojio Prvenstvo? Nikakva mudrost sa timom koji je imao na raspolaganju. Uostalom, Zvezdi je često titula obezbeđena i pre samog početka sezone".

Blažević ne krije da su Zvezda i Hajduk glavni konkurenti za titulu, dok bi Partizan mogao da zapreti iz senke. Opčinjen je potencijalom Gorana Stevanovića koga naziva "Platinijem jugoslovenskog fudbala".

Izvor: Tempo/Nebojša Petrović/MONDO



"Mlinka je već bio jednom nogom u inostranstvu, a Zvone Boban još uvek neafirmisan i nezreo za veliku scenu. Zato se Ćiro ’udvarao’ Plavom jer mu je igrač njegovih karakteristika nedostajao u Dinamu", objašnjava naš protagonista Vlado Čapljić i nastavlja:

"Dok ne upoznate Ćiru, ne znate šta je život. Bio je prototip modernog trenera. Maher da i negativan marketing okrene u svoju korist. Namesti priču da nije u centru pažnje, a narednih deset dana se piše samo o njemu. Sjajan za druženje, težak za saradnju. Bio je to sukob dve specifične ličnosti. Gojko klasičan strateg starog kova. Disciplinovan i jednosmeran. Što kraći, to iskreniji".

U prilog tome još jedna tadašnja izjava Blaževića, čoveka sa belim šalom ili "trenera svih trenera" kako su ga kasnije prozvali:

"Zvezda bi se prošetala do titule sa nekim drugim trenerom".

.......

Posle dva kola, Dinamo iz Vinkovaca jedini sa maksimalnim učinkom. Štaviše, baca na kolena slavnog imenjaka usred Maksimira 2:0. Partizan gubi minimalnim rezultatom na Karaburmi, a Zvezda na jesenjoj premijeri slavi minimalcem protiv Osijeka. Gol odluke pada iz penala koji je dosudio debitant na prvoligaškoj sceni Goce Popev. Hajduk bolji od Rijeke, Velež protutnjao kroz Skoplje, a Čelik uzeo prvi bod na Grbavici.

...

Fahrudin Omerović pati za mirnim porodičnim životom u Tuzli. Pokušava i dalje da se navikne na Beograd. Ne podnosi spavanje u hotelu i ishranu u restoranu. Progone ga tužne noći u Londonu i Sekešfehervaru i ne veruje da će u karijeri doživeti teže trenutke. Za 180 minuta, 11 puta po loptu u mrežu.

Ne plaše ga priče o povratku Ranka Stojića u Partizan: "Ja bih u tom slučaju otišao u vojsku i ne bi bilo svađe za mesto na golu".

Zvonko Živković, Fahrudin Omerović, Dragan Mance, Slobodan Rojević...
Izvor: MN Press/arhiva


Posle sjajne sezone u titogradskoj Budućnosti, bivši golman Partizana Rade Zalad odlazi u Prištinu da sa ovim timom obezbedi prvoligaški status: "Takvu publiku nema nijedan klub u zemlji".

Prezadovoljan je metodama trenera Muzurovića koji svojim ljudskim pristupom osvaja igrače i stvara pozitivan ambijent u timu.

Već u trećem kolu "Večiti derbi". Vlado Čapljić u ulozi libera, dok su Vermezović i Radović zaduženi za striktnu markaciju Milka Đurovskog i Musemića. Bez pobednika. 1:1. Milko ne greši sa kreča, Vučićević u poslednjem minutu izbija Zvezdi bod iz džepa.

Zvonko Živković plaća ceh nadmenoj izjavi pre utakmice: "Nisam igrač za klupu, imam više Derbija od svih saigrača zajedno".

Bjeković mu izlazi u susret i zaista ga ne stavlja na klupu. Naprotiv, šalje ga na tribine. Ko mu je kriv, kad nije dovoljno jasan.

Čapljić odličan. Osujetio je Boška Đurovskog u šansi za gol, a niko mu od saigrača nije prišao ni po ramenu da ga potapše. "Možda je tako i bolje. Zar to nije moja dužnost na terenu? Ni ja se tom potezu nisam obradovao, zašto bi oni?".

Novajlija sa Grbavice ne voli preterani publicitet i shvata da nije pogrešio u izboru sredine. Da je otišao u Zvezdu, ne bi imao mira od novinara i fotoreportera.

"U to vreme Zvezda je bila broj jedan. U svakom pogledu. Medijskom naročito. Hajduk na drugom mestu, pa tek onda Partizan i Dinamo".

Izvor: Tempo/Nebojša Petrović/MONDO


Teško se navikava na novu sredinu. Nedostaju mu roditelji, devojka, društvo. Sve ono što ga vezuje za njegovo Sarajevo. U Beogradu nema mnogo vremena za razonodu. Masaže, treninzi, teorijska nastava. Čak i društveno-politički sastanci jer je član Saveza komunista pa ima obavezu da u svemu prednjači.

"Ha, ha, ha... Gde to iskopaste! Tačno je da sam bio ’drug član’. Nije to bilo klasično ispiranje mozga. Imalo je neku težinu. Sa 18 godina sam dobio knjižicu, kao i čitava moja generacija. Ceo Željezničar je bio u Savezu komunista. Svi osim Zorana Samardžije. Plakao je kao dete".

Nikako ne može da oprosti čelnicima Želje, Borisu Iviću i Subhiji Karamehiću: "Došli su iz Bugojna da prave karijere na Grbavici, a mene su najurili iz rođenog dvorišta".

Ivici Osimu se ne sviđa način na koji Čapljić blati ljude sa Grbavice.

Odmah posle Večitog, na redu je i veliki hrvatski derbi. Hajduk dobija Dinamo 1:0 golom Zlatka Vujovića. On nije samo najbolji strelac lige, već i najskuplji fudbaler u zemlji. Vrednost mu je procenjena na 3,6 miliona dinara. Ivan Gudelj i Faruk Hadžibegić nešto jeftiniji od Hajdukovog tobdžije.

U TOP 10: Radanović, Baždarević, Zoran Vujović, Slišković, Stojić, Predrag Pašić i Mlinarić.

Od igrača dva beogradska velikana, samo još trojica među prvih 20: Krmpotić na jedanaestom, Ivković na trinaestom i Živković na šesnaestom mestu. Na listi najskupljih, najviše igrača Hajduka (7), zatim Dinama (5), Zvezde i Sarajeva po tri, Partizana i Želje po dva...

Srećko Katanec (jeftiniji od Vokrija, skuplji od Milka i Piksija), privodi kraju vojničke dane, nestrpljiv da debituje za Dinamo. Ogorčen je na gradske vlasti u Ljubljani jer ulažu u biciklizam, sportove u vodi i na snegu, a Olimpiju srozali na najniže grane. Priznaje da je u vreme pregovora sa "modrima", kontaktirao i sa Hajdukom, ali uz konsultacije sa ljudima iz Maksimira.

Srečko Katanec i Zlatko Vujović
Izvor: Tempo/Nebojša Petrović/MONDO


...

Zvezda lako izlazi na kraj sa Vojvodinom (3:1) koja je i dalje na nuli. Proradio je Musemić. Željo bolji od Rijeke i zaseda na čelo tabele. Posle izjednačujućeg gola u Derbiju, Nebojša Vučićević i u Skoplju spašava Partizan poraza.

Postaje Bjekovićev džoker, ali ne miri se lako sa ulogom rezerviste. Izdaje ga strpljenje. Traži od Vukotića garancije da će češće biti na terenu. U protivnom, odlazi u drugi klub. Naglašava da tu nema ni ljutnje ni mudrovanja.

"Šta fali Žaretu Đuroviću što je bio u Sutjesci. Eto ga sada u prvoj postavi Zvezde...".

Partizan posle neubedljivog starta polako dolazi do igre. Novi kapiten Ljuba Radanović zna razloge preporoda: "Navijači su nas trgli iz letargije. Povici 'Uprava napolje’ uozbiljili su čelnike kluba. Prija nam i novi sistem rada. Bjeković je ukinuo karantine, posle svake utakmice idemo na zajedničke večere i jačamo timski duh u ekipi".

Zvezda se diči kvartetom svojih golmana, a trener Zec kaže da takav skup kvalitetnih čuvara mreže nema nijedan klub na svetu: Tomica Ivković, Branko Davidović, Živan Ljukovčan i Stevan Stojanović.

Živan Ljukovčan, Tomica Ivković, Branko Davidović i Stevan Stojanović
Izvor: Tempo/Nebojša Petrović/MONDO


Davidović bi došao iz Osijeka i da je znao da Ljukovčan ostaje u Zvezdi: "U Osijeku možeš da budeš najbolji na svetu, nikoga ne zanimaš. U Zvezdi pišu o meni, iako sam tek četvrta opcija na golu".

Stručnjaci tvrde da je Mali Dika već sada najbolji Zvezdin golman jer sve zna o fudbalu, ali je Zec u pravu što ga ne baca u vatru jer je premlad i može da sagori.

...

Posle raskida sa Fenerbahčeom, bivši jugoslovenski selektor Toza Veselinović otkriva razloge debakla u Francuskoj: "Morao sam posle kvalifikacija da oteram tri igrača i da veći prostor pružim Stojkoviću, Deveriću i Baljiću".

Impresioniran je potencijalom niškog virtuoza i tvrdi da će biti čudo od igrača:

"Pažljivo pratite njegov razvoj, pa mi recite za desetak godina da li sam bio u pravu. Toliko je nadaren da ga ni loš trener ne može uništiti. Brazilska škola ima svoje istureno odeljenje u Nišu, a Dragan je predsednik odeljenske zajednice".

Toza šalje savet Milošu Milutinoviću koji tim da izvede u dve ključne utakmice (DDR i Francuska) za plasman u Meksiko ’86: Pudar - Čapljić, Baljić - Radanović, Katanec, Gudelj - ...

Napadački kvintet? E, tu već ima više kandidata: Škoro, Baždarević, Deverić, Musemić, Mrkela, Milko Đurovski, Živković, Pančev...

A, Stojković?

"Pobogu, pa on se podrazumeva i pre Pudara".

...

Hajduk pada na Koševu (2:0), Vojvodina stiže do prvih bodova protiv Vardara. Furiozan start Željezničara na grub i neprimeren način zaustavlja sudija Madžoski na Maksimiru. Osimov tim je u sjajnoj formi i prosto gazi Dinamo u prvom poluvremenu. U nastavku cirkus. Penali za Dinamo, crveni kartoni za igrače sarajevskog kluba, provokacije, uvrede, psovke. "Modri" slave 3:2, a sa Grbavice pljušte optužbe na račun FSJ i sudijske organizacije.

Mehmed Baždarević u jednom trenutku kreće ka tunelu i poziva saigrače da napuste teren. Osim ga smiruje i utakmica se privodi kraju:

"Pre dve godine smo bili nadomak titule pa nam se dogodio Stojan Ilijevski u Zagrebu. Sada Madžoski, opet na Maskimiru. Ništa nije slučajno. Pravda se deli po zadatku. Nije slučajno da sudija zakasni osam minuta na drugo poluvreme i baš tada zaboravi na sve sudijske i ljudske kriterijume. Nikada sebi neću oprostiti što nisam izveo ekipu sa terena. Bio bi to skandal, ali i signal da se nešto konkretno preduzme. Da se stane na put Madžoskom i njemu sličnim"
.

...

Svi naši klubovi preskaču prve prepreke na evropskoj sceni. Izuzev šampiona. Bruka Sarajeva u dvomeču protiv finskog Kusisija težak je udarac za jugoslovenski fudbal.

Zvezda u Kupu pobednika kupova lako izlazi na kraj sa Arauom. Musemić i Boško Đurovski strelci u Beogradu (2:0), Musemić i Milan Janković u Švajcarskoj (2:2).Partizan u Kupu UEFA dominantan protiv Portimonensea i pored minimalnog poraza u Portugalu. Vučićević je blistao sa tri gola u revanšu, a Milonja Đukić stavio tačku za 4:0.

Čapljić opet u žiži, zbog navodnog sukoba i tuče sa Rojevićem u svlačionici.

"Mogli su bar da izmisle nekog drugog. Gde baš Rokija!? On ni mrava ne bi zgazio, a kamoli da nasrne na saigrača", priča Čapljić.

Vardar prolazi dalje zahvaljujući golu Ringova u Bukureštu (1:2). Zdravkov pogađa u Skoplju za minimalnih 1:0 protiv Dinama. Hajduk torpeduje Mec. Od ukupno sedam golova u mreži francuskog kluba (5:1 i 2:2), Zlatko Vujović postiže ŠEST!!!

...

Ne nazire se kraj vinkovačke bajke. Priređuju senzaciju na Marakani i preko Čopa u poslednjem minutu osvajaju oba boda. Usamljeni su na vrhu posle 6. kola, dva koraka ispred imenjaka iz Zagreba. Svi se pitaju: Ko, bre, igra za taj Dinamo?!

Trener je Nedeljko Gugolj. Oteran je iz Ljubljane i bazira igru na nekoliko iskusnih igrača koji nikada nisu bili vrhunski, ali su veoma zahvalni i upotrebljivi. Ručevića, Bogdana ili Mlinara nema šta da uči fudbalu u njihovim poznim igračkim godinama. Samo da ih motiviše da istraju što duže.

Tu je i Zdravko Borovnica. Obećao je navijačima Zvezde da će po povratku iz Francuske obući isključivo crveno-beli dres. Kako da mu zamere, nije ništa slagao. Cilj je bio da se atraktivnim fudbalom ostavi utisak na gledaoce. Pretvorilo se u nešto sasvim drugo. U lidersku poziciju na tabeli. Samo neka potraje.

Tabela Prve lige Jugoslavije
Izvor: Tempo/Nebojša Petrović/MONDO


...

Ni posle petog kola Zvezda i Partizan ne znaju za poraz. Zvezda bez golova u Zenici, Partizan bolji od Budućnosti (2:1). Mance neumoljiv sa 11 metara. Najava nove golgeterske serije? Definitivno.

Izvor: MN Press/arhiva



Biće to sezona njegove pune afirmacije. Mora da bude. Puca od snage. Prosto pleni na terenu. Čeka ga reprezentacija. Možda i Mondijal u Meksiku. Vreme radi za njega. Tek su mu 23. Grabi ka slavi. Punim plućima kroz život.

Samo ne brže od života! O Bože... Samo to ne!

...

Utorak, 3. septembar 1985. Sumoran dan za Partizan. Jugoslovenski fudbal zavijen u crno. Poginuo Dragan Mance.

"Najtužniji trenutak moje karijere", suze u oku Vlade Čapljića i 30 godina posle tragedije.

"Zbog njega sam i došao u Partizan. Da je prihvatio poziv Ćire Blaževića i otišao u Dinamo, ni ja se nikada ne bih opredelio za Humsku".

Niko ne veruje u informaciju koja se brzinom munje širi Beogradom. Tog jutra probudio se kasno.Da ne bi zakasnio na trening, pravo iz pidžame uleće u trenerku, pa za volan svog novog Pežoa 205 XR.

"Prvi put je obukao crnu ’Kartije’ trenerku koju je desetak dana ranije dobio od drugara iz Zemuna".

Gume su zaškripale na delu dvosmernog modernog puta Novi Sad - Beograd, koji se poput zmije savija i uliva u autoput "Bratstva i jedinstva".



Nedaleko od bivšeg buvljaka, na pešačkom ostrvu kod semafora koji nije u funkciji, dete iznenada pokušava da pretrči kolovoz.

"Sve je prolazno, samo je prijateljstvo večno. Mi fudbaleri cenimo svoje kolege na osnovu ljudskog u njima. A Dragan je bio za 10".

Sve se odigrava u deliću sekunde. Istražni sudija Stojan Damjanović sluša svedočenje Zorana Kukolja, očevica nesreće i profesionalnog vozača RO "Zvezda" iz Zemuna:

"Vozač Pežoa reaguje munjevito i skreće naglo u levo. Očešao je beli ivičnjak, da bi potom auto počeo da se zanosi u desno. Na kraju udara u metalni stub električnog osvetljenja koji se savija i kao praćka baca Pežo na betonski zid...".

Tuga, suze, neverica. Na jesen je i svadbu planirao. Jecaji rukometašice Emilije Erčić. Mirjana Đurica i Vlado Čapljić traže rame za plakanje. Zvezdaši povili glave. Koračaju i rone suze: Milko Đurovski, Dragan Miletović, Džaja, Cvele...

Tu je i Bora semenkar: "’Bem ti život. Sve je im’o taj dečko. Sve osim sreće!’".

Nije prošlo ni dva meseca kako se slikao za poster Partizana pred novu sezonu. Zamolio je Milonju Đukića da mu ustupi mesto u donjem redu u sredini: "Peta mi je godina u Partizanu i uvek sam na posteru negde po strani ili u trećem redu. Red je da jednom budem gde treba".

Poslednja zajednička fotografija velikog Dragana Mancea.

"Predivan deo mog života završen je pogibijom Dragana Mancea. Ništa više nije bilo isto".

Toma Kaloperović ne veruje da ga nema. Priseća se kako ga je u septembru ’80 doveo u Partizan.

Znao je da Čabrinović traži crno ispod noktiju kada sazna da se neko interesuje za igrača Galenike. Zato se poslužio lukavstvom.

Tobože sasvim slučajno, nabacuje nekim Čabrinim saradnicima da bi Galenika bila hit prvenstva kada bi imala nekoga poput Santrača u špicu. Upalilo je. Čabra naseda na foru i već sutradan mu nudi koga god hoće, samo da se Sani preseli u Zemun. Kaloperović pokazuje prstom na Mancea i trampa je izvršena.

"Otiš’o si Dragane, ostala je tuga, uvek će te voleti grobari sa Juga".

"Veče pre toga bio je kod mene u stanu na Banovom brdu. Zajedno sa Vermezovićem. Vezivalo nas je isto društvo, devojke. Vermez se zabavljao sa Đuricom, Dragan sa Emilijom. Sedeo je pored gramofona i vrteo jednu istu pesmu deset puta. ’Ako umrem mlad, posadi mi na grobu samo ruzmarin’. Đoka Balašević. Rekao sam mu u šali da ću mu nasnimiti ploču samo sa tom pesmom. Da se ne muči da traži. Gospode bože! Predskazanje. Sudbina. Ma, surovost života".

Dra-ga-n Ma-nce, Dra-ga-n Man-ce, Dra-ga-n Man-ce... Igrajte za Dragana! Dopire glas hiljade mladića u taktu crnačkih duhovnih pesama.


Dragan Mance
Izvor: YouTube



Ježi se koža kad uvo registruje svrhu tog jecajućeg skandiranja. Partizanova zastava na pola koplja, crni flor preko slike. TUŽNI TREĆI ČIN.

’Nek mi ne drže govore,
Nek drugom pletu lovore,
Ako umrem mlad
Zaustavljen u koraku i snu’.

Kolona duga nekoliko kilometara. Tramvaj pun putnika mili za kolonom. Kočničar ne zvoni da se ljudi sklone. Ne smeta ni putnicima.

"Sav Beograd danas zahvatila tuga, nema više Mancea, najvernijeg druga".

Sahrana Dragana Mancea
Izvor: Tempo/Nebojša Petrović/MONDO


(KRAJ DRUGE EPIZODE)

U narednoj epizodi: Susret Blažević - Zec, afera ’Zjajo’, Hajdukova evro-renesansa, rasplet jeseni, Mrkela ekspres, Šajber dolazi na vlast...

------------------------------

SVE KOLUMNE NEŠE PETROVIĆA

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC