• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Colchoneros" i prokletstvo poslednjeg minuta!

Autor mondo.rs

Može li Atletiko Madrid konačno na krov Evrope i tako ispravi velike prilike propuštene 1974. i 2014. godine?

"Visente Kalderon" pola veka čeka najvredniji trofej!

Vremena je sve manje, jer će ga Atletiko napustiti 2017. godine, kada će se zvanično preseliti na renovirani Olimpijski stadion "La Peinetu". Možda bi najpravdenije bilo da "jorgandžije" prvu titulu prvaka Evrope proslave u tvrđavi koju su branili više od pet decenija...

Atletiko je jedan od tri kluba koji su dva puta gubili finale Lige ili Kupa šampiona, a nikada nisu bili prvaci Evrope.

"Colchonerosi" si su u utorak pretekle na listi Valensiju (finalista 2000. i 2001) i Rem (1956. i 1959) i imaće priliku da se 28. maja u Milanu konačno okite titulom prvaka Starog kontinenta.

U tom slučaju postao bi jedini klub sa titulom i dva izgubljena finala, čime bi na večnoj listi pretekli Seltik, Hamburger, Steauu, Marsej, Čelsi, Borusiju iz Dortmunda (klubovi sa polovičnim učinkom u finalima), Fejenord, Aston Vilu, PSV Ajndhoven i Crvenu zvezdu (sa jednim učešćem i titulom).

Takođe, i ako stamena četa Dijega Simeonea ponovo bude poražena, biće jedinstvena kao jedina u istoriji sa tri poraza u borbi za trofej i bez ijednog u vitrini bogatog muzeja.

Atletiko Madrid postao je tek 11. klub sa tri i više finala.


U ovoj odabranoj grupi svi imaju dva ili više poraza u finalima, ali i dve ili više titule prvaka Evrope. Madrid bi 28. maja mogao da postane jedina prestonica sa dva prvaka Evrope...

Atletiko je sigurno u najužoj konkurenciji za najbaksuzniji klub Lige i Kupa šampiona. Tačno je da Juventus ima rekordnih šest poraza u finalima, Benfika i Bajern po pet, Milan četiri, ali način na koji ih je gubio madridski sastav je, ipak, jedinstven.

Prokletstvo poslednjeg minuta počelo je davne 1974, u toploj briselskoj noći.

Protivnik "jorgandžijama" njihovom prvom finalu Kupa šampiona na Hejselu bio je Bajern iz Minhena. Posle 90 minuta na semaforu je stajalo 0:0, pa je duel otišao u produžetke. Tog 15. maja Luis Aragones je prebacio "živi zid" iz "slobodnjaka" i postigao pogodak u 114. minutu. Atletiku je ostalo samo da izdrži do kraja, još šest minuta...

Ali, samo nekoliko trenutaka pre poslednjeg sudijskog zvižduka, Hans Georg Švarcenbek je zategao sa preko 30 metara i pogodio tik uz stativu. Dok su igrači madridskog kluba sa nevericom i rukama na glavi posmatrali radovanje fudbalera Bajerna, sudija je već označio kraj.

Atletiko
Izvor: YouTube


U to vreme nisu se pucali penali, već su kroz dva dana, na istom stadionu, dva kluba morala ponovo na teren. Bajern je "razneo" Atletiko 4:0.

Atletiko 2
Izvor: YouTube


U neku ruku, Simeonovi puleni su se u utorak revanširali Bavarcima za težak poraz i čuvenu briselsku priču.

Atletiko je u međuvremenu osajao evropske trofeje, ali je do novog finala Lige šampiona morao da čeka pune četiri decenije. I ono se konačno dogodilo 24. maja 2014. na stadionu Da Luž u Lisabonu.


Protivnik je ni manje, ni više bio najveći rival - Real Madrid.

Čarobna sezona Atletiko Madrida okončana je tragično!

Do finala je stigao bez poraza. Posle ubedljivo osvojenog prvog mesta u grupi sa Zenitom, Portom i Austrijom, crveno-beli su eliminisali sve same bivše prvake Evrope - Milan, pa velikog favorita Barselonu i na kraju Čelsi.

Real se borio za desetu, a Atletiko za prvu titulu.

I ponovo su ga sekunde delile od trona. Dijego Godin je postigao gol u 36. minutu i tu prednost manjetrofejni Madriđani čuvali su do 93. minuta. Ne samo da su uspešno odolevali napadima Kristijana Ronalda i prebogate družine iz komšiluka, već su potpuno kontrolisali dešavanja na terenu.

Ali, Serhio Ramos je uspeo da savlada fantastičnog Tiba Kurtou i već prežaljeni Real sačuva od poraza. Produžeci su doneli potpuni pad Atletika, koji je krhko odolevao još 20 minuta, da bi u poslednjih deset doživeo debakl - 4:1.

Atletico 3
Izvor: YouTube


Crveno-beli Madrid se opet nije radovao tituli prvaka Evrope.

Novu šansu imaće 28. maja na San Siru protiv, opet, Real Madrida ili Mančester sitija, saznaćemo večeras.

I madridski Neptuno trg čeka...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC