• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšiji crkla krava: Mađari nokautirali Austriju!

Autor mondo.rs

U prvom meču na EURO posle 16.068 dana, reprezentacija Mađarske zabeležila je važnu, emotivnu, ali i "pametnu" pobedu nad Austrijancima, koje su mnogi videli kao "favorite iz senke".

Prvi meč odigrali su 1902. godine, kada su zapravo bili jedna država, Austrougarska.

Danas, u već komšijskom derbiju i 138. susretu dva tima, pobedio je smireniji, strpljiviji, taktički bolje pripremljeni i u završnici precizniji tim.

Na divnom stadionu u Bordou, gde su već igrali Vels i Slovačka, ovog utorka predveče Mađarska je odigrala prvi meč na evropskim prvenstvima posle 44 godine i 16.068 dana, a dugo povratak na veliku scenu nije prošao tek tako:

Mađarska – Austrija 2:0 (0:0) u 1. kolu Grupe F, u kojoj su još Portugalija i Island, čiji meč počinje večeras u 21 čas.




Naše severne komšije povele su u 63. minutu posle fantastične akcije Adama Salaja i Lasla Klajnhajzlera, koji su posle duge lopte sa svoje polovine razmenili PET pasova na malom prostoru, a ubitačan je bio onaj Klajnhajzlerov ka svom špicu, na koji je zakasnio Kristijan Fuks, čovek zbog kojeg ofsajd zamka Austrijanaca nije uspela.

Salaj, nakon što se našao pred Robertom Almerom primio je loptu i u padu ga savladao za erupciju oduševljenja na tribini iza austrijskog gola. Bio je to njegov deveti gol u karijeri za državni tim i verovatno jedan od važnijih, a u kakvoj je krizi bila "devetka" najbolje oslikava sledeći podatak - ovo Salaju bio prvi gol posle 59 mečeva za reprezentaciju i klub, tokom posta koji je počeo 12. decembra 2014. godine.


Samo tri minuta kasnije, kad su krenuli s centra i približili se protivničkom golu, Austrijanci su ostali sa igračem manje jer je drugi žuti karton, suludim potezom, dobio štoper Aleksandar Dragović. Iako već opomenut za grub start u prvom poluvremenu, udario kopačkom u glavu beka Mađarske, Tamaša Kadara.

Francuski arbitar Klemon Tirpan nije imao dilemu, opet je štoperu srpskog porekla pokazao žuti karton i put u svlačionicu, posle čega su Austrijanci morali u ofanzivu sa igračem manje i to platili još jednim golom u svojoj mreži.

U 88. minutu, u jeku izmena na obe strane i mahnite ofanzive crveno-crnih, Kadar je presekao jedan bezidejan napad rivala, a dvojica rezervista Tamaš Priškin i Zoltan Štiber stavili "tačku na i". Pasom s polovine terena "Rus" Priškin izbacio je "Nemca" Štibera u gol šansu, a ovaj šmekerski lobovao Almera za 2:0 i prvu pobedu na evropskim prvenstvima posle 44 godine.


Ako su Mađari, kao trećeplasirani u kvalifikacijama i potom bolji od Norveške u bažaru, bili autsajderi u ovom meču, onda treba primetiti i da je njihov selektor, bivši asistent u stručnom štabu Partizana, Bernd Štok, imao odličan "game plan", koji je disciplinovanoj četrnaestorki na terenu doneo veliko slavlje sa bučnim navijačima, u čijim su prvim redovima stajali poznati ultra desničari obučeni u standardne crne majice.

Štok, koji je u sezoni 2004/05 pomagao Jirgenu Reberu u Humskoj, dozvolio je Austrijancima posed lopte i "pozvao" ih da napadnu, tražeći od igrača da ne srljaju i ne očajavaju i nagrada je došla.

Meč je počeo stativom Davida Alabe u 30. sekundi, posle čega je novi rekorder u kategoriji "najstariji igrač u istoriji evropskih prvenstava", golman Mađarske Gabor Kiralji, morao u par navrata da demonstrira klasu, da bi dva tima ramenila po ozbiljnu šansu u finišu prvog poluvremena, ali je Martin Harnik zakasnio na centaršut Marka Arnautovića na jednoj, a Salaj potvrdio golgetersku krizu na drugoj.

No, posle odmora, Mađari su još bolje postavili linije na terenu, bili opušteniji u posedu lopte i onda, posle 18 minuta "ničega" na prepunom "Matmut Atlantik" stadionu - viđena je akcija utakmice, kakvu je "Nemzeti Tizenegy" čekao od starta - 1:0.

Ionako težak posao postao je još teži za ekipu Marsela Kolera, koja se prošetala kroz kvalifikacije, ali koja je danas lošije podnela "tuču" sa komšijama. Nakon što je Dragović dobio crveni karton, moglo je da se dogodi samo jedno - i dogodilo se! Izmene koje je Štok poslao na teren dovele su do tek treće pobede s dva gola razlike u 1. kolu EURO 2016, posle onih na meču Nemačka - Ukrajina i Italija - Belgija 2:0. 

Austrija: Almer – Klajn, Dragović, Hintereger, Fuks – Baumgartlinger, Alaba – Harnik (od 78. Šof), Junuzović (od 59. Sabicer), Arnautović – Janko (od 65. Okotie).

Mađarska: Kiralji – Fiola, Guzmič, Lang, Kadar – Gera, Nađi – Nemet (od 80. Pinter), Klajnhajzler (od 79. Štiber), Džudžak – Salaj (od 69. Priškin).


IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ!

84 - Austrijanci u mega ofanzivi, udarac Alabe sa 16 metara izblokiran je i poslat preko prečke, a posle kornera istakao se Kiralji.

79 - Još dve izmene!

78 - Punih 15 minuta od vođstva Mađarske, osim isključenja, dogodile su se tri izmene.

66 - IGRAČ MANJE ZA AUSTRIJU!

Štoper Aleksandar Dragović dobio je drugi žuti karton zbog oštrog starta u protivničkom kaznenom prostoru. Da tuga za Austrijance bude još veća, golman Kiralji je savladan u nastavku te akcije, ali sudija je zbog prethodno načinjenog faula poništio zaista lep gol.

63 - GOOOOOOOOL!



Ništa, ništa i onda divna akcija Mađara, koji su zaludeli austrijsku odbranu. Salaj i Klajnhajzler razmenili su najmanje pet pasova, posle čega se "devetka" Mađarske sjajno snašla u šansi i "klizećim udarcem" doveo svoju reprezentaciju u vođstvo.

58 - Junuzović je u prvom poluvremenu dobio udarac u zglob, a u drugom morao da napusti igru. Pao je i uhvatio se za glavu, a potom pokazao selektoru da ne može više. Zamenio ga je mladi Sabicer. Da li će izlazak "desetke" poremetiti Austrijance?

55 - DUDŽAK!

Kako ni jedni ni drugi nisu uspeli da naprave šansu u kaznenom prostoru, Džudžak se oprobao bombom sa distance i naterao Almera na izvrsnu intervenciju.

46 - Počelo je drugo poluvreme, nema promena u timovima.

Poluvreme, pravi trenutak za kafu. Ili pivo.

43 - ŠANSA 2!

Više od 40 minuta malo čega, a onda dve lepe fudbalske akcije u dva minuta na dve strane terena. Ovog puta su Mađari izigrali komšije prostom kombinacijom, a posle duplog pasa kapiten Džudžak našao se pred Almerom i iskosa sa desne strane loše šutirao.

41 - ŠANSA!

Sjajnu kontru izveli su Austrijanci, ali Harnik u padu nije uspeo i da ukliza i da zahvati loptu kako treba. Potezom petom Arnautović je izbacio čuvara iz igre i uposlio Junuzovića, koji mu se zahvalio sjajnom loptom u prostor, posle čega je Arnautović poslao paralelu ka Harniku - umalo 0:1!

36 - KIRALJI!

Možda ima 40 godina i možda brani u "pižami", ali i dalje je klasa. Zašto je golman Liverpula, Bogdan, na klupi, a "dekica" na golu, videlo se u 36. minutu kada je tukao Junuzović a Kiralji krajnim naporima zaustavio šut, koji su mnogi već videli u golu. Bravo!

35 - Francuz Tirpan rešio je da ne "svira" baš sve, pustio je da se igra rasplamsa, ali je brzo morao da gasi plamen - pokazao je žuti karton Dragoviću posle grubog starta kraj aut linije.

30 - Posle pola časa igre možemo da konstatujemo samo da su Austrijanci nešto smeliji i snalažljiviji s loptom, da imaju jasniju ideju kako da sprovedu ono što su zamislili, ali ništa više od toga.



23 - Navijači na stadionu se sjajno zabavljaju. Mi, ovde, i ne baš...

16 - Problemi za Austriju. Posle duela dve "desetke", Junuzović je izvukao deblji kraj i ukazuje mu se pomoć. Usporeni snimak potvrdo je da je došlo do istezanja skočnog zgloba, nakon što je Junuzović prišao 37-godišnjem Geri s leđa, "sklonio" mu loptu, ali stradao jer je Gera već bio krenuo u pas i nehotice je udario rivala po nozi i povredio ga.

10 - OPET ALABA!

Arnautović je sjajno sačekao saigrsača da se "pojavi", podelio mu pas sa levog krila, Alaba utrčao u šesnaesterac i iz prve probacio loptu kroz noge saigraču, ali je preiskusni Kiralji sve to prozreo, dobro se postavio i odbranio drugi igrač levog beka Bajerna koji u reprezentaciji ima ulogu centralnog veziste.

10 - 30 sekundi bilo je potrebno Alabi da pogodi stativu, a potom narednih 530 sekundi proteklo je isključivo u borbi na sredini terena, bez ijedne šanse vredne pomena.

1 - STATIVA!

Bio bi ovo najbrži pogodak na EP, da je Alaba bio malo precizniji. Čim su krenuli s centra, Austrijanci su se zatrčali ka Kiraljiju, as Bajerna tukao je sa velike udaljenosti i uzdrmao okvir gola ispod kojeg stoji Kiralji. Uzdasi...

1 - Počelo je, Austrija igra u crveno-crnoj kombinaciji, Mađarska u potpuno beloj.

18:00 - U austrijskom timu su osmorica igrača, dece migranata, a jedan je i Mađar - Đerđi Gariks, koji nije u startnoj postavi, ali jeste u protokolu, iako mu je prošle nedelje preminuo otac. Ipak, Gariks nije napustio ekipu, već je ispunio poslednju želju svog oca i ostao među saigračima.

17:59 - I Mađara i Austrijanaca ima mnogo na tribinama "Matmut Atlantik".

17:58 - Mađara na EP nije bilo od 1972. kada su iz eliminisali Belgijanci. S obzirom na to da su 60-ih i 70-ih bili svetska sila u fudbalu, malo ko je očekivao da će na naredni nastup čekati do 2016. godine.

17:57 - Austrijanci napominju da im je ovo drugo Evropsko prvenstvo, ali ne kažu s ponosom da su se prvi zapravo plasirali na isto, jer su debitovali 2008. kao ko-organizatori sa Švajcarskom.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC