• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

52 godine kasnije - događa se nemoguće?

Autor mondo.rs

Od 1964. nijedan igrač nije prešao direktno iz Liverpula u Mančester junajted i obratno. Dolaskom Murinja i Klopa to bi moglo da se promeni. Već ovog leta.

Prošle su 52 godine od kada se dogodio poslednji direktan transfer fudbalera između dva najveća engleska kluba, Liverpula i Mančester junajteda.

Te, 1964. godine, za 25.000 funti (to je tad bila ogromna kinta), Fil Čisnal napustio je "Old Traford" i obreo se na "Enfildu", među "redsima". Pre Čisnala, u periodu od 1912. do 1964, još osmorica igrača išla su tim pravcem, u oba smera, samo za dvojicu plaćena su obeštećenja – dve i sedam hiljada funti.

U narednih pet i "kusur" decenija događalo se da bivši igrači Junajteda zaigraju za Liverpul, i obratno, ali ne direktno već "posredstvom" drugih klubova. Poslednji je Majkl Oven, a pre njega pamtimo "izdaje" Pola Insa i velikog Pitera Birdslija, a zanimljivo da je jedan od najvećih menadžera u istoriji "đavola", trofejni ser Met Bazbi, igrao za Liverpul i bio najbolji prijatelj sa, kasnije takođe serom, Bobom Pejslijem.

Bazbi s Junajtedom i Pejsli s Liverpulom osvajali su kasnije Kup šampiona...

Međutim, rivalitet između ova dva kluba eskalirao je tokom 80-ih, koliko s porastom huliganizma u Engleskoj, toliko i s porastom Liverpulove dominacije nad Junajtedom, koja se 1990. ogledala u odnosu 18:7 u titulama prvaka Engleske i 4:1 u titulama prvaka Evrope.

Kada je 90-ih Junajted predvođen serom Aleksom Fergusonom uzvratio svom snagom i osvojio 13 titula prvaka države u 26 sezona od Liverpulove poslednje, a i dva puta osvojio Evropu, loši odnosi dva kluba i prezir među navijačima dostigli su do tada neviđene granice.

Direktni transferi iz kluba u klub? To je bilo praktično nemoguće.

Ali, jedan čovek, izgleda, rešio je da učini nemoguće posle 52 godine! Zove se Žoze Murinjo.

Engleski mediji danas donose senzacionalnu priču da Mančester junajted namerava da dovede najomiljeniju osobu među navijačima Liverpula, trenutno, njihovog heroja Džoa Alena, koji je briljirao na EURO 2016 u dresu Velsa, ali koji se i dalje nije dogovorio sa "redsima" oko novog ugovora, pa je tako laka meta za mnoge klubove.

I, s obzirom na to da novi menadžer Liverpula, Jirgen Klop, izgleda nije baš "zagrizao" da zadrži Alena na "Enfildu", dok se očekivalo da on potpiše za Svonsi, Vest Hem, Stouk ili Sevilju, pojavila se glasina da Junajted ponuditi 15 miliona funti za vezistu, kojeg je stručni panel UEFA predvođen Fergusonom uvrstio u idealan tim šampionata Evrope.

Alen (26) igra za Liverpul od 2012. godine, a aktuelni ugovor (među lošije plaćenim fudbalerima je ako se pogledaju plate u trening centru "Melvud") ističe mu 2017. što znači da je ovo poslednji trenutak da klub nešto zaradi na njemu. Ako se već ne razmišlja o produžetku saradnja.

Navijači "redsa" u panici su na društvenim mrežama, oni su čak uveli i "Svetski dan zahvalnosti Alenu", dan kada se tvituje i postuje samo o njemu, koji nije bog zna šta postigao u dresu slavnog kluba, ali koji je stilom igre, zalaganjem i neumornim izlascima iz teških povreda zadobio naklonost "Kopa".

Nema dileme oko toga – sve bi se okrenulo u jednom danu ukoliko bi Alen, poput Zlatana Ibrahimovića, Henrika Mhitarjana, Erika Baija i izgleda Pola Pogbe, pohrlio na "Teatar snova" na poziv Murinja.

Svemu ovome doprinose i glasine o tome da Klop namerava da dovede ili Musu Sisoka ili Đorđinija Vajnalduma iz sada već drugoligaša, Njukasla.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC