• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TOP 10: "Orlovi" su ponos Srbije

Plasman srpske reprezentacije na Mundijal bez premca je najznačajniji fudbalski događaj u Srbiji. Ruka Tjerija Anrija uzdrmala svijet.

 MONDO TOP 10: "Orlovi" su ponos Srbije Izvor: MONDO

U 2009. nije bilo velikih fudbalskih takmičenja, ali uzbuđenja na "magičnom pravougaoniku" nisu izostala. Naprotiv.

Dileme nema - u Srbiji su godinu obilježili "orlovi". Na svetskoj sceni, uprkos žetvi trofeja Barselone, najviše uzbuđenja donio je potez Tjerija Anrija. O francuskom reprezentativcu i njegovoj ruci i dan-danas se priča.

Kao najznačajnije fudbalske događaje u Srbiji, izdvojili smo:

1. Reprezentacija, Antić, Vidić...

Poslije mnogo vremena u Srbiji se voli i poštuje fudbal "naš nasušni". Reprezentativni kult je ponovo uspostavljen zahvaljujući "orlovima" predvođenim mesijom srpskog fudbala, Radomirom Antićem.

Srbija je, kao prva u grupi, obezbjedila plasman na Svjetsko prvenstvno u Južnoj Africi 2010. Nacija će drhtati još nešto više od šest mjeseci, dok Dejan Stanković i društvo 13. juna ne istrče na megdan Gani. Tako velika nadanja odavno nisu bila dio srpstva.

Najveće zasluge pripisuju se selektoru, ali i Fudbalskom savezu Srbije, koji je uspeo da produži saradnju sa Antićem, do 2012.

Naravno, najveći teret podnijeli su igrači, a prvi među jednakima bio je Nemanja Vidić iako je grijeh izdvajati bilo kog "orla" iz jata. Ipak, defanzivac Mančester junajteda je uvršten u najbolji tim godinu u izboru FIFA!

2. A Kleo se, kleo...

Još od Milka Đurovskog niko nije uzdrmao Torčidersko brdo kao Kleberson Kordova Kleo. Brazilac je prešao iz Crvene zvezde u Partizan. Preciznije, s obzirom na to ga da crveno-beli nisu otkupili, on je prihvatio poziv "vječitog rivala". I u derbiju donio pobjedu crno-belima.

3. "Dupla" dupla kruna



Od silaska Obilića sa velike scene, nije čudno što uglavnom "vječiti rivali" dijele trofeje. Nije čudno ni kada jedan od njih osvoji oba pehara. Međutim, Partizan je ipak napravio podvig - uspio je da potvrdi dominaciju iz prethodne sezone i odbrani duplu krunu.

4. Promjene u Zvezdi



Krajem maja, predsjednička fotelja u Ljutice Bogdana, u kojoj je prethodno sjedio Den Tana, pripala je Vladanu Lukiću. Okupio je saradnike, doveo je za trenera Vladimira Petrovića Pižona, ali i igrače sa domaće scene, kojima je borba za crveno-beli dres najveći motiv. I isplatilo mu se.

Izvukao je klub iz ambisa, a pored smanjenog duga, Zvezda je jesenji šampion, sa tri boda prednosti u odnosu na Partizan, koji je u prethodne dvije sezone bio apsolutno dominantan.

5. Dejan Stanković sa pola terena

Kapiten reprezentacije Srbije je postigao nevjerovatan gol u Đenovi u pobjedi Intera 5:0, 17. oktobra.

Stanković nije čekao kada je lopta poletjela prema njemu, ispucana od golmana domaćina Marka Amelije, opalio je "na prvu" i - bio precizan.

Od fudbalskih događaja sa svih meridijana najveću pažnju u 2009. privukli su:

1. Nije "Božja", ali je Anrijeva



Od "Božje ruke" 1986. trebalo je da prođe 23 godine da neka ruka ponovo uzdrma fudbalsku planetu - učinila je to "ljevica" Tjerija Anrija.

Francuski napadač je bio u ofsajdu, zatim rukom umirio loptu i asistirao Vilijamu Galasu za gol, koji je označio njihov plasman na Mundijal i eliminaciju iz baraža Republike Irske.

Anri je poslije priznao šta je uradio (kao da je morao?!), ali je prethodno švedski sudija Martin Hanson priznao gol, pa su koferi Francuza već spakovani za put u Južnu Afriku.

2. Demonstracija Barsine sile



Barselona je u 2009. osvojila šest trofeja! Popela se na krov Evrope, zatim i svijeta. Bila je šampion Španije, osvojila Kup Kralja i dva superkupa - Španije i Evrope.

Ima li ko jači? Trenutno nema.

Iz tima Pepa Gvardiole čak trojica su bila u konkurenciji za najboljeg igrača planete u izboru FIFA - Lionel Mesi, Ćavi i Andreas Inijesta. A prije svih njih, u klupsku istoriju se upisao mladi Pedro Rodrigez - klinac je jedini davao golove u svih šest takmičenja!

3. Mesi "umjesio" titule

Ipak, Lionel Mesi je motorna snaga Barselone. Po opštim ocjenama opravdano je proglašen je za najboljeg na svijetu, i u izboru "Lekipa" i u izboru FIFA.

Međutim, Mesi se suočava sa kritikama u domovini. Naročito pošto je dao gol Estudijantesu u finalu FIFA svjetskog klupskog prvenstva (2:1). U La Plati su u grafite pretočili ono što mnogi Argentinci misle - da Mesi ne igra podjednako dobro za Barsu i "gaučose".

4. Šta još može Perez?!



Florentino Perez je u prvom mandatu na kormilu Real Madrida pokazao da je svemoguć - okupio je Ronalda, Zidana, Figa, Bekama, Roberta Karlosa...

A 2009. godine je pokazao da može još. Napravio je najveći transfer u istoriji fudbala, doveo je Kristijana Ronalda iz Mančester junajteda za 94 miliona evra. I ne samo to, kupio je i Kaku iz Milana, nadolazeću zvijezdu Karema Benzemu iz Liona... Priča se da je i Frank Riberi iz Bajerna "pečen".

5. Lion - Marsej 5:5

Utakmica godine je derbi 12. kola francuske lige. Učesnici Lige šampiona odigrali su meč za pamćenje: Lion - Marsej 5:5 (2:2).

Rezultat sve govori.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC