• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pape u Sarajevu: BiH fali širina u izboru igrača!

"Za uspjeh u narednom ciklusu, moramo imati 18 do 20 kvalitetnih fudbalera. U ovom trenutku znam osam ili devet igrača", kaže novi selektor BiH!

 Pape u Sarajevu: BiH fali širina u izboru igrača! Izvor: MONDO

Safet Sušić je ponovo u Sarajevu. Novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine zahvalio se još jednom članovima Izvršnog odbora FSBiH na ukazanom povjerenju i izboru za nasljednika Miroslava Blaževića.

U prvom obraćanju novinarima nakon dolaska, legendarni Pape je istakao da su pojedini članovi fudbalske vlade predlagali druge kandidate za novog selektora, ali da su ga jednoglasno izabrali na sjednici Izvršnog odbora N/FSBiH 29. decembra prošle godine.

"Niko nije bio protiv mog izbora i jednoglasna podrška mi puno znači na početku obavljanja selektorskog posla. Sastanak sa vršiocem dužnosti generalnog sekretara Jasminom Bakovićem i sekretarom za reprezentovanje fudbala u FSBiH Munibom Ušanovićem bio je uvodni i uskoro ću razgovarati sa članovima Predsjedništva Saveza", rekao je Sušić za "Oslobođenje".

Najbolji fudbaler BiH svih vremena u izboru UEFA kaže da je dobio kasete sa prethodnih susreta naše najbolje selekcije. On je posmatrao utakmice baraža za Svjetsko prvenstvo protiv Portugala.

"BiH je odigrala dobro u Lisabonu i šteta je što nije postigla gol. Izostanak četvorice standardnih prvotimaca uticao je na slabije izdanje u revanšu u Zenici u kojem je Portugal iskazao odlučnost. Želio bih da izbjegnemo Portugalce u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. pošto ih odlikuje brzina u igri."

Pape naglašava da je prvi zadatak okupljanje najboljih fudbalera BiH i odigravanje dvije prijateljske utakmice nakon kojih bi stekao jasniji uvid u kvalitet postojećeg kadra.

"Da bismo postigli uspjeh u narednom ciklusu, moramo imati 18 do 20 kvalitetnih fudbalera. U ovom trenutku možda znam osam ili devet igrača koji bi igrali u početnoj postavi jer imaju kvalitet, ali je važno i da posjedujemo širinu u izboru."

Sredinom januara Sušić će započeti gledanje utakmica timova u kojima nastupaju naši reprezentativci.

"Prisustvovaću meču njemačkog prvenstva Bajern - Hofenhajm 15. januara u kojem će za gostujuću ekipu igrati Vedad Ibišević i Sejad Salihović. Dan kasnije pogledaću susret Štutgart - Volfsburg, gdje nastupaju Edin Džeko i Zvjezdan Misimović. Nakon toga ću otići u Francusku i 22. januara ću posmatrati duel Lans - Monpelje kako bih se upoznao sa formom Emira Spahića, dok ću 30. januara biti na utakmici Liona, u kojem igra Miralem Pjanić."

Strateg državnog tima BiH razmišljao je o izboru saradnika, ali još nije donio odluku. Sušić naglašava da će vjerovatno isprobati i nove igrače u kontrolnim susretima.

"Insistiram da u martu odigramo prijateljsku utakmicu sa nekom evropskom selekcijom. Možda bi dobro bilo da protivnik bude Slovenija ili neka zemlja, koja nije puno udaljena."

Sušić želi pozvati Hasana Salihamidžića u reprezentaciju BiH. Pape je posmatrao susret Juventus - Katanija 1:2 u kojem je Salihamidžić bio strijelac pogotka za "staru damu".

"Ako nema administrativnih prepreka, uputiću poziv Salihamidžiću. Nisam gledao igre Saše Papca, ali sam upoznat da je izuzetan igrač i dobar čovjek i želio bih da se odazove pozivu u našu selekciju."

Govoreći o žrijebu kvalifikacionih grupa za EP 2012. u Ukrajini i Poljskoj, koji je na rasporedu 7. februara u Varšavi, Sušić je rekao da ne postoje slabi protivnici.

"Volio bih da izbjegnemo Španiju, Holandiju, Portugal i Hrvatsku, kao i ostale reprezentacije iz nekadašnje zajedničke države. Mislim da bi nam bilo lakše ako bismo odmjerili snage sa Engleskom, Njemačkom ili Francuskom. Francuzi imaju veoma dobro mišljenje o našoj reprezentaciji koja je respektovana u Evropi. Svi znaju za Pjanića, Spahića, Džeku, Misimovića, Ibiševića."

Sušićeva želja je da selekcija BiH igra na dobrom terenu u našoj zemlji na kojem će imati sve uslove da prikaže kvalitetne i lepršave partije.

"Teren na Bilinom polju u Zenici kada se igrao revanš baraža sa Portugalom bio je u izuzetno lošem stanju", izjavio je Sušić.

Zvanično predstavljanje Safeta Sušića kao selektora BiH je predviđeno je u srijedu na pres konferenciji u 11 sati u prostorijama FS BiH.

PONUDA GANE NA STOLU

Na adresu FSBiH stigla je ponuda iz Gane, koja želi odmjeriti snage sa reprezentacijom BiH, 3. marta u Južnoj Africi.

Izabranici Milovana Rajevca žele "zmajeve" da odglume Srbiju s kojom su u grupi na Mundijalu, ali teško da će doći do odigravanja pošto ova ponuda najvjerovatnije nije prihvatljiva zbog dugog avionskog putovanja do Južne Afrike.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC