• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKN: Rajevac, Vaha, Esjen ili Drogba?

U nedjelju 10. januara u Angoli počinje 27. Afrički kup nacija. Ko će biti novi afrički fudbalski kralj? Saznaćemo 31. januara.

 AKN: Rajevac, Vaha, Esjen ili Drogba? Izvor: MONDO


Didije Drogba, Kolo Ture, Salomon Kalu, Emanuel Ebue, Mikael Esjen, Asamoa Gijan, Emanuel Adebajor, Samjuel Eto, Kolo Ture, Džozef Jobo, Frederik Kanute, Sejdu Keita, Muhamed Abutrika...

Ako vam ova imena nisu dovoljna da biste od 10. do 31. januara bili uz tv prijemnike i gledali Afrički kup nacija, onda i niste zaljubljenik u fudbal!

Afrički fudbal godinama unazad dokazuje da je izuzetno napredovao, a rezultati pojedinih selekcija na svjetskim šampionatima daju tome dodatnu potvrdu. I još nešto, najbitnije. Afrički fudbal i dalje ima "dušu", baš kao što je to nekada bilo u evropskom fudbalu.

I još jedan dodatni razlog zašto treba da se "nacrtate" ispred televizora od u narednih 20-ak dana. Selektor Gane je naš čovek Milovan Rajevac, selektor Obale Slonovače je legenda ex-YU fudbala Vahid Halilhodžić.

Uz to, pet reprezentacija, koje će igrati na Afričkom kupu nacija, gledaćemo i na predstojećem Mundijalu u Južnoj Africi. To su: Alžir, Obala Slonovače, Gana (svi znamo s kim je Gana u grupi na Svjetskom prvenstvu), Nigerija i Kamerun.

Ako vas do sada nismo ubijedili da gledate utakmice na AKN, onda nemojte da čitate dalje. Ostalo je samo za prave fudbalske fanove, statističare, ljubitelje igre sa "bubamarom" koja još ima dušu.

Ovogodišnji Afrički kup nacija prvi put će biti održan u Angoli. Ekipe su podijeljene u četiri grupe, po dvije najbolje idu dalje.

GRUPA A: Angola, Mali, Malavi i Alžir (koji je u "majstorici" kvalifikacija) eliminisao Egipat i plasirao se na Mundijal u Južnoj Africi).

GRUPA B: Obala Slonovače, Burkina Faso, Gana i Togo.

GRUPA C: Egipat, Nigerija, Mozambik i Benin.

GRUPA D: Kamerun, Gabon, Zambija i Tunis.

Titulu prvaka Afrike brani Egipat, koji je prije dvije godine u finalu turnira, čiji je domaćin bila Gana, pobijedio Kamerun 1:0. Gana je bila treća poslije pobjede nad Obalom Slonovače 4:2.

Egipat je bio prvak i prije četiri godine (kada je bio i domaćin turnira) i mogao bi da postane prva afrička reprezentacija koja je tri puta zaredom osvajala titulu najboljeg na tom kontinentu. Nema sumnje da će "faraoni" dati sve od sebe da se "operu" za neuspjeh u kvalifikacijama za Mundijal.

Egipat je najtrofejnija reprezentacija u Africi. Čak šest puta "faraoni" su bili šampioni Afrike 1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008.), Gana je četiri puta bila dominantna (1963, 1965, 1978, 1982), baš kao i Kamerun (1984, 1988, 2000, 2002.)...

Najbolji strijelac ili bolje reći vodeći strijelac svih vremena je Kamerunac Samjuel Eto, sada napadač Intera, sa 16 golova. Slijedi ga Loren Poku sa Obale Slonovače (14 golova), zatim Nigerijac Rašidi Jakini (13), Egipćanin Hasan El-Šazli sa 12...

Uoči starta takmičenja, Eto je postavio svoje prioritete - najpre da postavi rekord po broju datih golova na jednom turniru, a potom i uspjeh nacionalnog tima.

"Želio bih da Kamerun ode što dalje, da osvojimo turnir ako je moguće. Ali, moj prvi cilj je da oborim rekord po broju datih golova na jednom turniru", rekao je 29-godišnji Kamerunac, trostruki osvajač priznanja Najbolji fudbaler Afrike.

Najveći broj golova koji je jedan fudbaler postigao na nekom Afričkom kupu nacija bio je Mulamba Ndaje iz Kongoa. On je 1974. godine postigao devet golova.

Loren Poku je sa osam golova (Sudan, 1970.) drugi na toj listi, a Egipćanin Hosam Hasan i Beni Mekarti iz Južne Afrike dijele treću poziciju sa po sedam golova.

Eto je na dva poslednja Afrička kupa nacija postigao po pet golova, a prije dvije godine osvojio je Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac.

KO ĆE BITI NOVI AFRIČKI KRALJ?


Nekoliko dana pred početak fudbalskog "ludila" u Africi se priča samo o tome ko će biti novi Kralj drugog po veličini kontinenta (iza Azije) i drugog najnaseljenijeg kontinenta (takođe poslije Azije).

Ko će biti fudbalski vladar Savane, Sahare, Sueckog kanala, piramida, Viktorijinih vodopada...?

Najveći favorit po mnogima je Obala Slonovače, čiji je selektor Vahid Halilhodžić. Ekipa koja u svojim redovima ima Drogbu, Kalua, Kolo i Jaja Turea, Ebuea...mora da izazove u najmanju ruku veliki respekt, nerijetko strahopoštovanje.

Izložen velikom pritisku i očekivanjima, Halilhodžić je bio primoran da unaprijed napravi odstupnicu.

"Neću otići ako Obala Slonovače ne osvoji turnir u Angoli...Ne mogu da zamislim da odem sa ovog mjesta, a pred nama je Mundijal u Južnoj Africi. Zašto bih napuštao tim koji je napravio takav uspjeh? Radio sam i žrtvovao se za ovu reprezentaciju i nema povlačenja", rekao je nekadašnji fudbaler Veleža i Pari Sen-Žermena.

Poslije Obale Slonovače, u krug najužih favorita svrstavaju se Egipat ("Faraoni"), Gana ("Crne zvezde", Kamerun ("Nepobedivi lavovi"), Nigerija ("Super orlovi") i domaćin Angola, takozvane "Crne antilope".

Internetom kruži šala da će novi afrički fudbalski vladar u svakom slučaju biti Čelsi, zbog velikog broja njegovih fudbalera koji će biti na turniru u Angoli.

Samjuel Eto kaže da njegov Kamerun ima vrlo dobar tim, ali da je ovo jedan od najizjednačenijih do sada i da svako može da trijumfuje.

Gana, učesnik predstojećeg Mundijala, ima velikih problema, jer je zbog povreda nekoliko ključnih fudbalera moralo da otkaže poziv Rajevcu, koji je umjesto njih pozvao grupu omladinaca, aktuelnih prvaka svijeta.

Aduti domaćin, reprezentacije Angole, biće trener Manuel Žoze, koji je proglašen za najboljeg portugalskog trenera u 2009. godini i 26-godišnji napadač Mateus Alberto Kontreiras Gonsalveš ili samo Manućo.

Ko bi mogao da iznenadi?

Poznavaoci prilika u afričkom fudbalu smatraju da bi Malavi, koji će poslije 26 godina ponovo učestvovati na završnom turniru Kupa nacija. Malavi (reprezentacija ima nadimak "Vatre Malavija" ili "Plamen Malavija"), ima šanse da ode u drugu fazu, s obzirom na to da je u Grupi A sa Angolom, Malijem i Alžirom.

Mali ima dvije krajnosti. Ili može da završi u vrhu ili da bude na dnu. Na prethodnih nekoliko turnira Mali je podbacio. Da li su se zvijezde poput Frederika Kanutea, Muhameda Sisoka, Sejda Keite...prizvali pameti?

Zambija je takođe među onim reprezentacijama koje bi mogle da pomrse račune velikima. Zambijci se uzdaju u napadačku liniju koju čine golgeter Kolins Mbesuma i talentovani Kris Katong. Da li će oni biti košmar za odbrane suparničkih ekipa?

Tunis je vjerovatno reprezentacija sa najviše potencijala među takozvanim autsajderima. "Orlovi Kartagine" žele da poprave utisak sa prethodna dva šampionata i da "izvade fleke" iz neuspješnih kvalifikacija za Mundijal. Tunis je 2004. godine bio domaćin AKN i osvojio titulu. Da li su Fransiluedo dos Santos i ekipa sposobni da ponove taj uspjeh?

Afrički kup nacija u nedjelju otvaraju Angola i Mali, utakmicom na stadionu "Dos Kokeiroš".

Poslije Angole, domaćin turnira biće Gabon, 2012. godine.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC