• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKN: Gabon ukrotio "Neukrotive lavove"

Gabon šokirao Samjuela Etoa i drugove. Loš start Kameruna na Afričkom kupu nacija.

 AKN: Gabon ukrotio "Neukrotive lavove" Izvor: MONDO

Počelo je iznenađenjima na Afričkom kupu nacija a tako se i nastavilo.

U prvom meču Grupe D Gabon je pobijedio favorizovani Kamerun 1:0. A može i ovako da se kaže: Francuz na klupi Gabona Alan Žires nadmudrio je svog zemljaka na klupi Kameruna Pola le Gvena.

Jedini gol na meču postigao je napadač engleskog Hala Danijel Kuzen (nekadašnji igrač Le Mana, Lansa i Glazgov Rendžersa) u 17. minutu, ali podjednake zasluge za veliki uspjeh pripadaju i golmanu Didije Ovonu koji je u nekoliko navrata spektakularnim intervencijama sačuvao mrežu.

Bio je to veliki povratak Gabona na Afrički kup nacija poslije deset godina neučestvovanja. Gabon je do sada samo dva puta bio na završnim turnirima i nikada nije prošao dalje od prve runde.

Trenutak odluke dogodio se na isteku 16. minuta, kada je Kuzen iskoristio lošu reakciju legende kamerunskog i afričkog fudbala Rigoberta Songa, izašao je "oči u oči" sa golmanom Kamenijem i rutinski poslao loptu u mrežu.

Od tog trenutka Kamerunci su uložili sve napore ne bi li probili bedem ispred gola protivnika, ali je neki "začin" nedostajao u igri "neukrotivih lavova", kako glasi nadimak reprezentacije Kameruna.

Kad smo već kod Rigoberta Songa, nesuđenog ljetošnjeg pojačanja novosadske Vojvodine, ovaj 33-godišnji (tako bar glase zvanični podaci o njegovim godinama) fudbaler postao je i zvanično rekorder po broju učešća na prvenstvima Afrike.

Ovo je njegovo osmo(!) učešće na kontinentalnom šampionatu. I napadaču Egipta Hosamu Hasanu ovo je osmi Arički kup nacija, s tim što je on bio dio selekcije 1996. godine, ali tada nije igrao.

Song, igrač turskog Trabzona, već je vlasnik rekorda po broju utakmica na završnim turnirima Afričkog kupa nacije. Do sada je odigrao 33 meča (ovo mu je bila 34.) i nije propustio nijednu utakmicu od kako je prvi put nastupio - 1996. godine u Južnoj Africi.

On je bio kapiten Kameruna kada je ta reprezentacija osvajala kontinentalne šampionate - 2000. godine u Nigeriji i u Maliju 2002. godine.

Za reprezentaciju Kameruna odigrao je 132 utakmice, a debitovao je kao tinejdžer 1993. godine. U svom CV-u ima i jedan neslavan podatak - on bio je najmlađi igrač u istoriji svih svijetskih prvenstava koji je bio isključen. Na Mundijalu u SAD 1994. godine bio je isključen, a tada je imao samo 17 godina.

Najbolji strijelac u istoriji afričkih prvenstava, Samjuel Eto (do sada je dao 16 golova na pet šampionata) nije uspio da se upiše u listu strijelaca.

Na svih dosadašnjih pet turnira, napadač milanskog Intera se upisivao u listu strijelaca - četiri gola je dao 2000. godine, po jedan je dao 2002. i 2004. a po pet puta je tresao mreže 2006. i 2008. godine.

U drugom meču Grupe D sastaju se Zambija i Tunis.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC