• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Englezi i Škoti odjavili FIFA!

Fudbaleri Engleske i Škotske izašli na teren Vemblija sa trakama sa čuvenim "popijima“ i poslali poruku da ni FIFA ni bilo ko drugi ne može da im dira u tradiciju.

Fudbalski savez Engleske i Škotske pokazali su zube svjetskoj kući fudbala i ignorisali njeno upozorenje pred duel ove dvije selekcije na Vembliju.

FIFA je upozorila da neće tolerisati pojavljivanje „popija“, odnosno cvijeta maka na ruama fudbalera u čast svojih veterana, a dobila je jasan odgovor u petak uveče.

Na teren Vemblija fudbaleri obje selekcije istrčali su sa trakom oko ruke sa „popijem“, a još desetine hiljada njih pojavilo se na tribinama.

Engleska i Škotska nisu željeli da se tačno na „Dan sjećanja“ odreknu tradicije koju svake godine održavaju ne samo na mečevima reprezentacije nego na svim fudbalskim mečevima koji se održavaju na ovaj dan ili nešto prije ili kasnije.

Prije početka meča održana je mala ceremonija u čast britanskih vojnika koji su se borili u Prvom svjetskom ratu, a hiljade navijača obukllo je specijalno pripremljene majice koje su naravno imali cvijet maka na sebi.

Neke od majica imale su i mnogo direktniju poruku upućeno ka FIFA.

Zašto Poppy?

Britanci simbolično koriste cvijet maka, popularni "poppy" u znak sjećanja na svoje poginule vojnike u svim ratovima. Počeo se koristiti nakon Prvog svjetskog rata, a izabran je cvijet maka jer su u Belgiji, gdje je njihova vojska pretrpila najveće gubitke u to vrijeme, rasla velika polja maka. Zanimljivo je da su cvijet maka prvi počeli koristiti Amerikanci u znak sjećanja na svoje poginule vojnike u Prvom svjetskom ratu, a poslije su ga prihvatili i Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland. Danas se najčešće koristi u Velikoj Britaniji i Kanadi i to u znak sjećanja na poginule vojnike u svim ratovima.

Za razliku od Engleza i Škota, reprezentacija Velsa najavila je da neće u subotu nositi „popije“ na meču protiv Srbije jer ne želi da rizikuje kaznu FIFA i da će naći drugi način da odaju počast onima koji su se borili u kraljevskoj vojsci.

Svjetska kuća fudbala u međuvremenu je nakon brojnih osuda iz Velike Britanije poručila da nije „zabranila upotrebu popija“, međutim, nije jasno zašto je onda podsjetila fudbalske saveze Engleske i Škotske na zabranu političkih poruka na fudbalskim utakmicama pod njenim okriljem.

Postoji mogućnost da FIFA kazni Engleze i Škote finansijski, pa i oduzimanjem bodova, međutim, ukoliko i dođe do kazne vjerovatnije je očekivati da će ona biti novčana.  

Britanski mediji navode da bi FA Engleske potom mogao da se žali Sudu za sportsku arbitražu (CAS), ali i da bi troškovi žalbe vjerovatno bili veći od izrečene kazne.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC