• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Despotović u Kazahstanu: Dupla kruna, Top 10...

Autor mondo.rs

Srpski napadač ima sjajnu sezonu iza sebe. U razgovoru za MONDO kaže da mu se ne žuri sa povratkom u toplije krajeve.

Nekadašnja nada Crvene zvezde (prošao kompletnu omladinsku školu) i srpskog fudbala (bio standardan u omladinskoj i mladoj reprezentaciji), Đorđe Despotović, posle turbulentnih sezona u Lokerenu i prvom timu crveno-belih, pronašao je mir u dalekom Kazahstanu.

Igrajući za dva najveća kluba, prošle sezone je sa Kairatom osvojio nacionalni Kup, a ove "duplu krunu" sa Astanom.

U izboru fudbalera i trenera na najpoznatijem tamošnjem sportskom sajtu "Sports.kz", 24-godišnji napadač našao se na 10. mestu najboljih igrača lige. Tome su doprineli 12 golova i tri asistencije, po čemu je drugi najproduktivniji igrač Astane, iza Patrika Tvumasija iz Gane sa šest golova i 14 asistencija.

"Iskoristili smo loš start Kairata u prvenstvu i napravili bodovnu prednost koju smo do kraja uspešno čuvali. Imali smo konstantnost i potpuno zasluženo prvi prošli kroz cilj. U Kupu smo, takođe, od početka igrali na visokom nivou, jer je od prvog dana sezone cilj bio da osvojimo 'duplu krunu'. Svi u klubu su presrećni što smo to i ostvarili", zadovoljno je zvučao Despotović u razgovoru za MONDO.

Trofejima su se sa Despotovićem radovali još dvojica Srba. Reprezentativac Nemanja Maksimović i naturalizovani Kazahstanac, golman i kapiten Nenad Erić, koji je nedavno prešao brojku od 200 utakmica za Astanu.

"Nema sumnje da je od nas trojice najveći doprinos sjajnim rezultatima dao Nenad Erić. Svojim ponašanjem i podrškom sve nas je gurao napred tokom cele sezone. Uvek je bio tu da pomogne ako se neki igrač nađe u padu forme. Što se tiče Makse, za njega ne treba trošiti reči. Kakav je igrač, dovoljno govori to što se redovno piše o interesovanju najvećih evropskih klubova da ga dovedu".


Finale Kupa odigrano je po izuzetno hladnom vremenu i na terenu prekrivenom snegom. Astana je u reprizi prošlogodišnjeg finala slavila 1:0 protiv Kairata.

"Na takvim terenima teško je pokazati kvalitet i igrati po uvežbanim akcijama. Pobedila je ekipa koja je pokazala veću želju za pobedom", smatra Despotović koji je napravio i malo poređenje dva najveća kluba u Kazahstanu.

"U Kairatu mi je bilo odlično, kao što je i sada u Astani. Oba kluba su sjajno organizovana i veliku pažnju posvećuju svojim igračima i uslovima za treninge. Tačno je da Kairat više od Astane posvećuje pažnju dovođenju 'zvučnih' imena (Timoščuk, Aršavin), ali ima li 'zvučnijeg' imena trenutno u Kazahstanu od Nemanje Maksimovića, za kojim ludi cela Evropa", još jednom je pohvalio mlađeg saigrača, regularnog mladog, a od nedavno i A reprezentativca Srbije.

Pošto mu ugovor ističe narednog leta, gotovo je izvesno da će Maksimović tokom zime napustiti Astanu, ne bi li njegov odlazak bio naplaćen, dok je u Despotovićevom slučaju situacija nešto drugačija.

"Osvojio sam sve što je moguće osvojiti u Kazahstanu, a igram i Ligu Evrope. Stvarno mi je lepo i, za sada, ostajem u klubu sa kojim imam čvrst ugovor još dve godine. Fudbal je, ipak, nepredvidiv, pa ćemo videti šta će doneti naredni period. Ne bih pričao o ponudama koje imam, jer bi plaćenici koji komentarišu u Srbiji jedva dočekali da me vređaju. I ovako misle da je sve slučajno u mojoj karijeri...".

Da igranje u Kazahstanu nije van fudbalske mape, najbolji je primer Nemanja Maksimović, koji se uz dobre partije za omladinsku i mladu reprezentaciju, i nastupima u Astani nametnuo za poziv selektora Slavoljuba Muslina.

"Imam tek 24 godine i kao neko ko je bio redovan u mlađim selekcijama, naravno da i dalje verujem da bih jednog dana mogao i do dresa A tima Srbije. Ako u budućnosti stigne takav poziv, biće to kruna karijere, nešto o čemu sanja svaki fudbaler", iskren je Đorđe Despotović.

Što se tiče eventualnog povratka u Srbiju, gde je pored Crvene zvezde nastupao za subotički Spartak, kaže:

"Vratio bih se u Superligu jednog dana, zašto da ne, ali ne još".

Za kraj razgovora, Despotović nam je otkrio da i dalje prati rezultate crveno-belih.

"Gledam Zvezdu uvek kad imam slobodnog vremena, ali iskreno, više sam se okrenuo košarci. Nadao sam se da će ekipa uspeti letos da se kvalifikuje u neko od UEFA takmičenja, posebno posle odličnog rezultata u Bugarskoj protiv Ludogoreca, ali nažalost nije...".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC