• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federiko Kijeza - koje je boje njegova budućnost?

Autor mondo.rs

Da li ljubičasta ili crvena?

Gabrijel Batistuta, Roberto Bađo, Luka Toni, Predrag Mijatović, Adrijan Mutu, Edmundo, Nuno Gomeš, Kurt Hamrin, Alberto Đilardino, Alesio Ćerći, Đuzepe Rosi, Mario Gomez...

Godinama unazad, Fiorentina je imala odlične napadače u svojim redovima. Doduše, neko je sa više uspeha, a neko sa manje, ali više problema, igrao za klub.

Kakva sudbina čeka novu nadu "ljubičastih" - Federika Kijezu?

Još je rano donositi zaključke, ali mladi napadač ima sve preduslove da uskoro postane predvodnik kluba iz Firence.

Iako je tek nedavno, 25. oktobra, napunio 19 godina, Kijeza već ima 10 nastupa za prvi tim Fiorentine, od čega šest u Seriji A i četiti u Ligi Evrope, u kojoj je u četvrtak uveče postigao i prvi pogodak.

Kijeza
Izvor: YouTube


Ali, i dobio prvi crveni karton (doduše, zbog dva žuta, od kojih je prvi nezaslužen, jer ga je sudija pobrkao sa saigračem).

Drugu opomenu, ipak, sin nekadašnjeg reprezentativca Italije i člana brojnih klubova sa Apenina, među kojima je i Fiorentina - Enrika Kijeze, dobio je zbog prilično bespotrebnog i nepromišljenog povlačenja protivničkog igrača.

crveni karton
Izvor: YouTube

Takve poteze ne bi smeo da dozvoljava sebi, posebno ne u ranoj fazi karijere, jer teško da bi trener Paulo Sousa ostao smiren da je njegov tim u finišu izgubio teško stečenu prednost. Ovako, stao je u odbranu mladog fudbalera:

"Kijeza je momak u kojeg nikada nisam sumnjao. Samo neka nastavi svoje putovanje"
, izjavio je Sousa posle utakmice sa Karabagom u Azerbejdžanu i pobede Fiorentine 2:1, kojom je klub iz Firence obezbedio prvo mesto u svojoj grupi Lige Evrope.

Upravo je Sousa trener koji je mladom napadaču pružio šansu u prvom timu. I to, protiv najvećeg rivala "ljubičastih", Juventusa, na otvaranju aktuelne sezone!

Kijeza se našao u startnoj postavi, ali je u poluvremenu ostao u svlačionici.

"Federiko je igrač kojeg veoma cenim. Primarno, igra široko, po krilu, ali ume i da se snađe u gužvi i stvori sebi prostor za šut. Brz je, prodoran i verujem da će brzo napredovati. Verujem da može da postane jedan od najboljih napadača u Italiji, jer ima kvalitet i želi da uči. Ako ovako nastavi, sve češće ćemo ga koristiti u igri", pohvalno je tih dana o tinejdžeru govorio trener Sousa.

Fiorentina je izgubila u Torinu 1:2, a na prvu pobedu u Seriji A mladi napadač čekao je sve do 4. decembra i duela sa Palermom (2:1). U igru je ušao u 84. minutu umesto Josipa Iličića, pri rezultatu 1:1, a u trećem minutu nadoknade Kuma Babakar je posle centaršuta iz kornera doneo tri boda domaćem timu. Kijeza je bio među prvima koji su pritrčali senegalskom napadaču da proslave pogodak.

Kada su u pitanju nastupi u Ligi Evrope, statistika je nešto povoljnija. Protiv Slovana iz Libereca, Kijeza je odigrao ceo meč u pobedi 3:0, a i protiv Karabaga bi ostao na terenu do kraja, da nije isključen. U prvom duelu sa Azerbejdžancima (5:1) ušao je sa klupe, kao i protiv PAOK-a (2:3).

Dakle, gol za pobedu je nagovestio da 19-godišnji Federiko Kijeza može jednog dana da bude zvezda kluba iz Firence, ali je glupo "zarađeni" crveni karton nedugo potom pokazao da sa njim ima još mnogo da se radi... Videćemo hoće li uspeti da dostigne visine svog oca.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC