• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča o Rodvelu: 50 injekcija za godine bez pobede

Autor mondo.rs

Sećate ga se sigurno - imao je 16 godina kada je debitovao za Everton, a 19 kada je zaigrao za reprezentaciju Engleske. Danas, navijačima Sanderlenda diže se kosa na glavi kada ga vide u startnoj postavi.

Džek Rodvel, momak rođen 1991. godine u Stokportu, debitovao je za klub za koji navija, Everton, sa svega 16 godina i 284 dana, postao instant zvezda, tinejdžer-starter, već sa 19 godina tresao je mreže Mančester junajteda i ostalih vodećih klubova Premijer lige i igrao za seniorsku reprezentaciju Engleske.

"Džek će biti veoma važan igrač u godinama koje dolaze. Poznavao sam ga ali nikad nisam pomišljao da bi tako mlad igrač, u svom prvom nastupu, mogao da bude toliko spreman i toliko dobar za ovaj nivo fudbala", rekao je 2011. godine tadašnji selektor reprezentacije Engleske, Fabio Kapelo, nakon što je tinejdžeru pružio šansu da debituje u meču sa Španijom.

Tog leta, 2011. godine, Junajted je odustao od transfera jer je, navodno, tadašnji menadžer Evertona Dejvid Mojes tražio 30 miliona evra za Rodvela, koji je bio nezamenljiv u veznom redu, u koji je pomeren kao štoper, a kasnije je čak dogurao do ofanzivnog veziste "tik" iza ubojitog Tima Kejhila.



Rodvel je u sezoni 2011/12 bio igrač zbog kog se punio "Gudison park", a onda su počeli problemi...

Iako je zbog hroničnih povreda zadnje lože odigrao samo 17 utakmica u poslednjoj sezoni u Evertonu, u Mančester sitiju nisu ni pomišljali da ga ne kupe za svega 15 miliona evra, koje je ovog puta Mojes prihvatio. Verovatno je znao nešto što drugi nisu...

Ubrzo je i Robertu Manćiniju postalo jasno da je napravio lošu procenu, jer je Rodvel imao dve teške i nekoliko "uobičajenih" povreda na "Etihadu", gde se rvao za mesto u timu sa Jajom Tureom, Garetom Berijem i Havijem Garsijom, pa je tokom dve sezone zabeležio samo 16 nastupa u svetlo plavom dresu i potpuno nestao sa radara.



O njemu se više nije ni pričalo, ni pisalo, pa je skoro neprimetno za 12,6 miliona evra bio "preprodat" Sanderlendu u koji je prešao 5. avgusta 2014. godine.

Od tog dana, do danas, prošlo je dve godine i pet meseci odnosno 884 dana, a "crne mačke" nisu zabeležile pobedu u Premijer ligi kada je Rodvel bio starter – verovali ili ne.

Momak koji je trebalo da bude velika zvezda engleskog fudbala nekako je uspeo da postane igrač za kog navijači Sanderlenda smatraju da donosi nesreću, što donekle rezultati i potvrđuju, jer je za dve i po sezone sada već 25-godišnji vezista/štoper 34 puta bio u startnih 11, a ekipa upisala 16 remija i 18 poraza.

Nula pobeda.

"Moram da priznam da smo konačno pronašli pravog Džeka Rodvela", rekao je 1. aprila 2016. godine tadašnji menadžer Sanderlenda, Sem Alardajs, ali se nije šalio.

"Ne bi trebalo da pričam o tome, ali počeo je da završava utakmice, da ne propušta treninge, da se ne povređuje. Veliki broj ljudi je uložio ogroman trud da bi se to dogodilo, kiropraktičari, medicinsko osoblje, treneri, čak i psiholog. Povrede su mu stalno bile u glavi, svaki put kada bi ga nešto zabolelo ili zateglo on bi pomislio da se opet povredio. Nadam se da ga neću ureći, ali napravio je veliki napredak. Pomogli smo mu da nađe sebe, jer svaka povreda koju doživite ostavi veliki trag u vašem mentalitetu", rekao je Alardajs.

Kasnije, javnost je saznala da je kontroverzni lekar, specijalista, doktor Hans Miler-Volfart u decembru 2015. godine dao 50 injekcija Rodvelu za samo pet dana u nameri da mu oporavi povređeni mišić.



Možda je i uspeo, ali kakav mentalni sklop ima sportista koji prima injekciju svakih pola sata, sat... Možemo samo da pretpostavimo.

"On je jednostavno nevidljiv na terenu. Nije posebno loš, jednostavno ne radi ništa", prokomentarisao je jedan navijač Sanderlenda "alibi" nastupe Rodvela, dodavši da se i s poslednjeg reda tribina "Stadiona svetlosti" vidi da je prvi i osnovni cilj ovog fudbalera da ne doživi novu povredu.

"Povrede su ubile njegovu brzinu i eksplozivnost. Sada je samo jedan običan vezista oko kojeg nema ničeg posebnog za reći", ocenili su ga njegovi navijači.

A, Rodvel? On je zakleti optimista, koji je međutim priznao da je odlazak u Mančester siti zbog plate od 70.000 funti i šanse da se bori za titulu u Premijer ligi bio – loš potez.

"Ovo je šansa koja se dobija jednom u životu", rekao je leta 2012.

"To je bio razlog zbog kog sam mnogo izgubio u karijeri", rekao je leta 2014, kada je stigao u Sanderlend.

Zamislite da mu je neko tada rekao da 4. januara 2017. godine i dalje neće imati pobedu kao starter u novom klubu?

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC