• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bravo za Corka: Kako se stvara najbolji tim Evrope

Autor mondo.rs

U Dortmundu se, potpis po potpis, formira potencijalno najjači tim u Evropi. Šteta samo što, verovatno, Be-Fau-Be neće moći da zadrži ove "vunderkindove" koje je sakupio direktor Cork.

Aleksander Isak (17)
Kristijan Pulišić (18)
Feliks Paslak (18)
Emre Mor (19)
Osman Dembele (19)
Mikel Merino (20)
Julijan Vajgl (21)

Uz još nekoliko supertalentovanih igrača iz Omladinske škole koji su "na čekanju" i, takođe, nekoliko fudbalera koji su u punoj snazi i zrelim godinama, poput Matijasa Gintera (23), Rafaela Gereira (23), Erika Durma (24), Marija Gecea (24), Andrea Širlea (26), Sebastijana Rodea (26), Svena Bendera (27), Šinđija Kagavu (27), Pjera Emerika Obamejanga (27), Marka Rojsa (27), itd.

Borusija Dortmund u ovom trenutku nema čak ni najjači tim u Nemačkoj, ali u perspektivi – a najveći izazov biće zadržati ih na okupu, jer su rivali uglavnom daleko finansijski moćniji – radi se o najtalentovanijem i najboljem timu Evrope.



Naročito od danas, kada je Be-Fau-Be pobedio u trci u kojoj je, prema pisanju nemačkih medija, učestvovalo 60 klubova iz Evrope koji su slali ukupno 90 ljudi da posmatraju uživo 17-godišnjeg švedskog napadača, Aleksandera Isaka.

On je za oko devet miliona evra (!?), od čega će mu lično pripasti deset odsto, prešao iz AIK Stokholma u klub koji se u poslednje vreme temeljno i ozbiljno okrenuo skautingu mladih fudbalera iz svih krajeva sveta.

U prvom timu, BVB ima 16 igrača iz inostranstva i 14 iz Nemačke.

Sličnu pobedu Borusija je odnela letos, kada je u jednako masovnoj trci za Osmana Dembela iz Rena pobedila bogatije klubove i dobila ga za 15 miliona evra.

Treba reći i da je traženi Kristijan Pulišić danas produžio ugovor sa žuto-crnima do 2020. godine, što su sve zbirno uspesi koji sportskog direktora kluba Mihaela Corka otprilike stavljaju u ravan sa prvim operativcem evropskog fudbala, trenutno, Monkijem iz Sevilje.



Isak je postigao 13 golova na 29 nastupa u Švedskoj pre nego što se pridružio postavi koju predvode igrači za koje nam se čini da su čitavu večnost na velikoj pozornici, a da zapravo tek ulaze u drugu polovinu 20-ih godina: Rojs, Gece, Obamejang, itd.

Sve njih, s klupe, predvodi mladi i talentovani stručnjak Tomas Tuhel, za kojeg je cela Evropa znala da će napustiti Majnc i preuzeti Dortmund u danu kada Jirgen Klop bude rekao da je dosta, što se i dogodilo.

"Aleksander Isak je neverovatno talentovan napadač, kojeg su mnogi evropski top klubovi želeli da potpišu. Presrećni smo što se odlučio za Borusiju Dortmund. I klub i igrač su uvereni da je ovo veliki transfer", rekao je Cork o najmlađem strelcu u istoriji seniorske reprezentacije Švedske.

Da bi jednog dana mogao da radi stvari koje radi Zlatan Ibrahimović, Isak je nagovestio golom u meču sa Slovačkom, 12. januara ove godine.

Borusija je u sezoni 2016/17 napravila minus od 10,1 milion evra, ali je prošle sezone ostvaren profit od 22,55 miliona.

"Transfermakrt" ovaj sastav Borusije procenjuje, trenutno, na 353 miliona evra što je suma koja će u budućnosti samo rasti, kako mladi budu dobijali i, verovatno, koristili šansu.

Popularni "milioneri", koji su ovaj naziv stekli 90-ih godina kada su zaista bili finansijski moćni, a potom se našli na rubu bankrota i Cvajte, uspeli su da ostvare sve ove transfere i drastično podmlade tim bez da su napravili ozbiljan minus u kasi. Zapravo, nakon šest prodaja igrača i čak 12 potpisa prošlog leta i ove zime, BVB je u minusu svega 10,1 milion evra (111 miliona zarada, 121,1 milion trošak), a najveća suma koju su na tom putu izdvojili jeste ona uplaćena na račun Volfsburga za Širlea, koji je koštao 30 miliona evra.

Merino iz Osasune plaćen je 3,75, Isak devet, Mor 9,75, Gereiro 12, Rode 12, Dembele 15, Gece 22, a najveći deo troškova pokriven je prodajom Henrika Mhitarjana u Mančester junajted za 42 miliona evra, kao i Matsa Humelsa u Bajern za 35, dok je Ilkaj Gindogan ustupljen Mančester sitiju za 27 miliona evra.

Aplauz za Corka.



Tuhel je ove sezone koristio samo trojicu igrača starijih od 30 godina, iskusnog golmana Romana Vajdenfelera, i dvojicu 31-godišnjaka Adrijana Ramosa i Lukasa Piščeka, koji su uz 29-godišnjeg Gonazala Kastra i godinu dana mlađih Nurija Šahina i Sokratisa zaduženi da kontrolišu mladost, polet i ublaže faktor neiskustva.

Čak i u njihovom prisustvu, u novog lidera tima izrasta neverovatni Vajgl, koji je već odigrao 1.826 minuta od starta sezone i koji je svetu fudbala pokazao da u 22. godini itekako ume da kontroliše tempo utakmice, stane kada je potrebno, odigra "pirlovski" pas kada niko ne očekuje, što ga je – to smo naveli kao opasnost u prvoj rečenici – već učinilo najtraženijim igračem Bundeslige.

Cork je Vajgla doveo na leto 2015. iz Minhena 1860 za 2,5 miliona evra, a juče je objavljeno da će ove zime ili na leto pokušati da ga dovedu Real Madrid, Barselona i Mančester siti, koji je navodno već poslao ponudu.

Utoliko, Cork je krajem 2016. pred Vajgla stavio novi, pojačan ugovor prema kojem će zarađivati 60.000 evra nedeljno, što je i dalje malo u odnosu na ono što bi mogli da mu ponude gore navedeni klubovi.

Ljubitelji fudbala, koji vole projekte poput Borusijinog, nadaju se da će bar na sezonu ili dve subotom ili nedeljom popodne, kada počne bundesligaška akcija, moći da gledaju na terenu sastav od 11 talentovanih igrača koji bi, recimo, mogao da izgleda ovako:

Burki (26) – Paslak (18), Ginter (23), Bartra (26), Gereiro (23) – Vajgl (21), Merino (20), Pulišić (18) – Mor (19), Dembele (19), Isak (17).

Dobro, možda je ovo previše ofanzivno, ali i supertalentovano.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC