• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Novi Nejmar" potukao rekord Mateje Kežmana!

Autor mondo.rs

Ajaks angažovao 19-godišnjeg Brazilca Davida Neresa za najmanje 12 miliona evra, čime je potučen dosadašnji rekord holandske lige.

Punih 17 godina, bivši fudbaler Partizana Mateja Kežman držao je rekord kao najplaćeniji stranac u holdanskoj ligi (prešao je 2000. godine iz Partizana u PSV Ajndhoven).

Taj rekord srušio je Ajaks, odnosno brazilski tinejdžer David Neres, koji je došao iz Sao Paula i potpisao četvorogipogodišnji ugovor (do leta 2021. godine) za 12 (do 15) miliona evra. Vrednost ugovora, inače, objavljena je na sajtu holandskog kluba.

"Vrednost transfera je 12 miliona evra, ali može da naraste i do 15 miliona evra, u zavisnosti od nekih uslova, odnosno njegovih igara", piše na sajtu Ajaksa.

Tako je ovaj klinac, koji će 3. marta napuniti 20 godina, postao najskuplje plaćeni stranac u Erediviziji, istuču holandski mediji.

PSV je leta 2000. godine za Kežmana dao tadašnjih 31 milion maraka, odnosno, kako su izračunali holandski mediji 11,3 miliona evra. Trebalo je Partizan da dobije i semafor marke "Filips", koji je bio sponzor PSV-a, ali to se nije dogodilo.

Gledano ukupno, najveći transfer u holandskom fudbalu ipak drži Miralem Sulejmani, još jedan bivši igrač Partizana. Naime, 2008. godine, Ajaks je za njega Herenvenu platio 16,2 miliona evra. Ali, ovaj transfer se gleda kao "domaći", dakle unutar Holandije, ne dolazak igrača iz inostranstva.


Ko je David Neres?

Ovaj momak, za koga kažu da je "novi Nejmar" imao je seniorski debi tek u oktobru i za samo nekoliko meseci je "ustalasao" fudbalsku javnost i privukao skaute mnogih klubova da ga gledaju. Igra na mestu krilnog napadača. Zbog stila igre, brazilski mediji su već počeli da ga upoređuju sa zvezdom Barselone.

Sa 10 godina, došao je u omladinsku školu Sao Paula, jer je to bila želja njegovog oca, strastvenog "pauliste". Odmah je pokazao ogroman talenat i potencijal, da bi 2015. godine na državnom takmičenju timova do 20 godina blistao i golovima doprineo da njegov tim ponese trofej.

Očekivao se njegov debi za prvi tim Sao Paula i ranije, ali je povreda i potom operacija to odložila.

Debi je sačekao 17. oktobra 2016. godine. Doduše, njegov tim je izgubio od Fluminensea (1:2), ali je on dobio pohvale i od svog trenera, ali i od rivala.

Samo koji dan kasnije dao je prvenac u dresu prvog tima Sao Paula. "Totalno sam se pogubio, nisam ni znao kako da se radujem", rekao je posle utakmice.

Skauti iz Evrope su se "razmileli", a Ajaks je bio najkonkretniji i najbrži.

Do objave da ga je Ajaks "kaparisao", Neres je dao tri gola u samo osam utakmica. U novembru je debitovao za omladinsku reprezenatciju Brazila protiv Meksika i bio je gol-asistent.



Legenda holandskog fudbala, sportski direktor Ajaksa Mark Overmars rekao je da je David Neres već duže vreme na radaru kluba.

"On je jedan od najvećih talenata južnoameričkog fudbala. On je desno krilo, ali može da igra i na levoj strani, a to nam je potrebno. Ima tek 19 godina, trebaće mu neko vreme da se adaptira, ali unapred se radujemo što će nam podariti talenat".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC