• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gruzija, nagazna mina ili katapult za "orlove"?

Autor mondo.rs

Pobeda u Tbilisiju značajno bi primakla Srbiju plasmanu na Svetsko prvenstvo u Rusiji, dok bi poraz mogao da ima velike posledice. Evo šta kažu upućeni u kvalitete narednog rivala srpske reprezentacije...

 Gruzija-Srbija-kvalifikacije-za-SP-2018 Izvor: MN PRESS

"Ko se na mleko opeče i u jogurt duva", kaže narodna umotvorina.

Fudbalska reprezentacija Srbije mnogo puta poslednjih godina dozvolila je sebi da se opeče, pa sada oprezno prihvata i čašu hladne vode.

Iako po imenima mnogo kvalitetniji, a na tabeli bolje rangirani, naši fudbaleri i selektor Slavoljub Muslin već danima upozoravaju da ih u Tbilisiju očekuje veoma težak duel sa Gruzijom (petak, 18.00).

Šta vi mislite...

Anketa

Koji će biti ishod utakmice u Tbilisiju?

  • Pobeda Srbije

    70% (28)

  • Pobeda Gruzije

    15% (6)

  • Nerešeno

    15% (6)



"Orlovi" se posle četiri kola nalaze u borbi za prvo mesto i direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018, dok je Gruzija sa samo dva boda već "prežaljena", međutim... Osnova za oprez i te kako ima!

Posle poraza od Austrije (1:2) i Republike Irske (0:1), usledili su remiji sa Velsom (1:1) i Moldavijom (1:1).

Prvi put protiv Gruzije IKADA

Zanimljivo je da će duel u Tbilisiju biti prvi put da naša reprezentacija igra protiv Gruzije, bilo da nastupa pod imenom Srbija, Srbija i Crna Gora ili Jugoslavija. Naredni susret biće 9. oktobra kod nas, u poslednjem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018.

"Možda se kod navijača i novinara stiče utisak da je Gruzija autsajder, ali napravili smo ozbiljnu analizu, gledali smo sve utakmice i zaključili da imaju malo bodova u odnosu na broj šansi i svoj kvalitet".

"Počev od meča protiv Austrije, gde su mogli da odigraju najmanje nerešeno, od Iraca su izgubili 0:1, a trebalo je da dobiju. Videli ste i protiv Velsa da su imali priliku... Jedino su podbacili protiv Moldavije, ali su nepredvidljivi kao ljudi. Poznajem ih, trenirao sam ih nekoliko u Rusiji i znam da su sposobni da odigraju slabo protiv autsajdera, kao i da znaju da iznenade favorita. Rekao sam saradnicima da su možda jedina reprezentacija koja može da izgubi bodove protiv Moldavije i to se i desilo. Spremaćemo ovu utakmicu ozbiljno, kao i do sada", upozorio je Muslin na konferenciji za medije kada je saopštio spisak igrača na koje računa za ovo gostovanje.

U razgovoru za MONDO, oprez je istakao i jedan od naših najboljih igrača, Dušan Tadić:

"Neće biti lako, Gruzija ima dobar tim, što je pokazala protiv Austrije i Velsa. Imali smo vremena da se upoznamo sa njihovim stilom igre, znamo odakle prete i probaćemo sve to da zatvorimo. Ne verujem da će igrati defanzivno, mislim da vole da igraju na gol više i da napadaju".

Njegove reči potvrdio nam je Đorđe Despotović, koji je pre dve godine igrao pod komandom Vladimira Vajsa, tada trenera kazahstanskog Kairata, a sada selektora Gruzije.

"Vajs je vrhunski trener, koji voli napadački fudbal. Siguran sam da će igrati ofanzivno protiv Srbije, jer nemaju šta da izgube u toj utakmici", izjavio je za naš portal napadač Astane na pozajmici u Tobolu, uz dodatak:

"Vajs je više puta pričao da je šokiran kako takva reprezentacija, po imenima, kao što je Srbija nije dogurala daleko na nekom velikom takmičenju".

Kada se priča o iskusnom slovačkom treneru, on odlično poznaje naš fudbal. I, nažalost, pamti ga po dobrom.

Predvodeći Artmediju, Vajs je 2005. eliminisao Partizan u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, dok je sa pomenutim Kairatom 2015. izbacio Crvenu zvezdu na startu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Najveći uspeh, ipak, napravio je sa reprezentacijom Slovačke, koju je 2010. prvi put u njenoj istoriji odveo na Svetsko prvenstvo, a zatim stigao do osmine finala.

Vajs je bez dileme najveći adut Gruzije, pošto igrački kadar ne predstavlja skup "zvezda" iz jakih evropskih klubova ili liga. Najzvučnije ime je vezista moskovskog Spartaka Jano Ananidze, a prate ga štoperi Guram Kašija iz Vitesea (kapiten) i Solomon Kvirkvelija iz moskovske Lokomotive, te napadač Levan Mčelidze iz Empolija, vezista Valeri Kazaišvili iz Legije...

Domaćin protiv Srbije neće moći da nastupi u najjačem sastavu, pošto su zbog kartona i povreda van tima napadači Georgi Čanturija i Vladimir Duašvili i vezista Tornike Okrijašvili.

U prilog našem timu ide to da će se utakmica igrati u odličnim uslovima. Stadion "Boris Paičadze Dinamo Arena" nalazi se u sjajnom stanju, pre dve godine na njemu je igrana utakmica Superkupa Evrope između Barselone i Sevilje, a na tribinama se očekuje oko 30.000 gledalaca, iako je kapacitet 54.549.

"Orlove" je po dolasku u Tbilisi dočekalo sunčano vreme, dok bi temperatura u vreme utakmice (21.00 po lokalnom) trebalo da bude 14 stepeni.

Nadamo se i da motivacija neće izostati, odnosno da se srpskim reprezentativcima neće ponoviti gostovanje u Jermeniji (1:1), Hrvatskoj (0:2), Makedoniji (0:1), Škotskoj (0:0), Sloveniji (0:1), Estoniji (1:1)...

Pobedom bi se naši fudbaleri vratili na prvo mesto Grupe D kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, a da li će na njemu ostati samo par sati ili duže, zavisiće od učinka trenutno vodeće Republike Irske protiv Velsa. Ta utakmica igra se takođe u petak, ali od 20.45, kada je zakazan i duel Austrije i Moldavije.

Stanje na tabeli posle četiri kola je: Republika Irska 10, Srbija 8, Vels 6, Austrija 4, Gruzija 2, Moldavija 1.

Posle Tbilisija, "orlovi" igraju u Beogradu protiv Velsa, 11. juna, zatim dočekuju Moldaviju 2. septembra, pa tri dana kasnije igraju u Irskoj, a 6. oktobra u Beču protiv Austrije i na kraju će biti domaćini Gruziji, 9. oktobra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC