• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo se u Italiji dogodilo 3 puta za 44 godine!

Autor mondo.rs

O kakvom se presedanu radi, najbolje ćemo razumeti ako se vratimo u 1973. kada je "Gazzetta" počela da ocenjuje fudbalere.

Da bi se razumeo kontekst, moramo da se vratimo u 1973. godinu kada je vodeći italijanski sportski list, "Gazzetta dello Sport", počeo da ocenjuje fudbalere za njihov učinak na terenu.

Urednici milanskog dnevnika koji tradicionalno izlazi na bledo roze papiru odlučili su da ocenjuju igrače na skali od 1 do 10.

Do ponedeljka, 29. maja 2017. godine, 44 godine kasnije (ni ne pokušavajte da izračunate koliko je u međuvremenu odigrano utakmica u Italiji, ali i Ligi šampiona, evro-kupovima, evropskim i svetskim prvenstvima...), samo dvojica fudbalera dobila su perfektnu ocenu – 10.

Prvi je Roberto Bađo za prikazano u utakmici Inter - Parma 3:1, leta 2000. godine, a drugi je golman Kaljarija Alesio Skarpi, koji je hitrom reakcijom spasao život Đanluki Grasadoniji, koji je doživeo srčani udar na terenu.

Osim njih dvojice, u ligi u kojoj su od '73. do danas igrali, recimo, Dijego Armando Maradona, Zinedin Zidan, Marko Van Basten, Ronaldo Nazario Da Lima, Gabrijel Batistuta, Mišel Platini, Kaka, Andrej Ševčenko, Kristijan Vijeri, Ernan Krespo, Andrea Pirlo, Klarens Sedorf, Dejan Savićević, Rud Gulit, Lotar Mateus, Paolo Maldini, Havijer Zaneti, Denis Bergkamp, Ronaldinjo, Franko Barezi, Žorž Vea, Rui Košta, Predrag Mijatović, Roberto Manćini, Pol Gaskojn, Alesandro Del Pjero, Đanluiđi Bufon i, naravno, Frančesko Toti, niko nikada nije dobio desetku.

Toti iznenadio sve - igraću!

Kada su se zavese spustile na sezonu 2016/17, a navijači Rome i ne samo oni obrisali suze prolivene tokom oproštaja od Frančeska Totija, njegova porodica i prijatelji organizovali su žurku u čast "Princa Rima". I onda - iznenađenje! Dok je sekao tortu, Toti je najbližima poručio da nije završio sa igranjem i da će nastaviti, ali da ne zna tačno gde... Pogledajte snimak na kraju teksta.

Dogodilo se jednom, 2009. godine, da je Toti zaradio devet za prikazano na utakmici sa Barijem.

Najčešća ocena bila je šestica, a oni koji su imali prosek "jači" od šest, smatrani su "bogovima fudbala". Rekorderi u jednoj sezoni bili su Platini sa prosečnom ocenom 6,94 (1983/84), odnosno Maradona sa prosekom od 6,87 (1989/90).

Ali…

Rekorderi kada je karijera u pitanju su Toti sa 6,65 i Bađo sa 6,27, što dovoljno govori o tome koliko je fudbalska rubrika "Gazzette" postavila visoke standarde.

I onda se dogodilo izdanje od ponedeljka, u kojem bi - da mu to nije bila poslednja utakmica u karijeri - Toti zaradio četvorku ili peticu. Ali, svesni da se od fudbala oprostio jedan od najvećih igrača svih vremena, u "Gazzetti" su odlučili da naprave istorijski presedan i tek treći put za 44 godine dodele nekom pojedincu čistu desetku.

I to je Frančesko Toti.


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC