• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O LICENCAMA: "Šta je to interes srpskog fudbala?"

Autor mondo.rs

"Izjava predstavnika FSS da FSS uvek gleda interes srpskog fudbala je veoma opasna, postavlja se pitanje šta je to interes srpskog fudbala, da li je to poštovanje svih propisa koje je usvojio FSS?", poručuje Mirko Poledica za MONDO.

 O LICENCAMA: "Šta je to interes srpskog fudbala?" Izvor: MONDO/Mario Milojević - ilustracija
Nova sezona Superlige startovala je ovog petka, a već pojedini "grme" na nepravlinosti.

Najvažnija tačka se tiče licenci za domaći šampionat, odnosno načina na koje su one dodeljene. U prvostepenom postupku licencirano je samo šest klubova, dok se krajnji rok do kada se morao oglasiti drugostepeni organ (Komisija za žalbe za licenciranje) pomerao četiri puta.

Na sajtu FSS saopštavano je da je "prvi rok" 25. maj, on je potom pomeren za tri nedelje - 15. jun, kada ni tad nije doneta konačna odluka, novo zasedanje zakazano je za 30. jun. Uveliko se onda ušlo i u naredni mesec, prvo je pomereno za 7. jul, pa za 12. jul do 15 časova, da bi u međuvremenu i počelo prvenstvo. Odluka sa tesednice do sada nije "okačena" na sajt FSS (provereno dana 23. jula), ali su licence dobili svi Superligaši koji su izborili učešće u ovom takmičenju.

"Najspornija" je licenca FK Borac koji je morao da izmiri obaveze prema igračima koji su dobili spor na Arbitražnom sudu protiv njih, što do kraja nije učinjeno.

Za dobijanje licence potrebno je da klub-podnosilac zadovolji pet kriterijuma: sportski, infrastrukturni, personalni i administrativni, pravni i na kraju, najvažniji, finansijski.

Sindikat profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" više puta je upozoravao da je dug prema bivšim igračima i trenerima Čačana oko 150.000 evra, što je nova Uprava pokušala da "izmiri", ali nije sve regulisala. Prema nekim potražiocima dug je izmiren tek delimično, na šta su iz "Nezavisnosti" na Facebook stranici napisali da je prvenstvo već "neregularno" i da će podneti krivične prijave protiv članova Komisije.

Izvor: MN PRESS
Kako je Borac dobio licencu i u subotu odigrao prvi meč sezone protiv Javora (izgubili 1:0), postavlja se pitanje da li je FSS postupio u skladu sa propisima koje su sami propisali?

MONDO je kontaktirao predsednika Sindikata koji je govorio o njihovim narednim koracima...

"Sindikat fudbalera osim što obaveštava javnost o nepravilnostima koje se dešavaju u našem fudbalu, nema niti jednu drugu mogućnost da uradi bilo šta po pitanju navedenog. U ovom slučaju je primetno potpuno odstustvo države i nadležnih ministarstava. FSS je država u državi i za njih kako stvari stoje ne važe isti zakoni kao za druge, oni mogu da rade šta hože i za to neće biti kažnjeni, isto kao i pojedini fudbalski klubovi u Srbiji", kazao nam je na početku razgovora Poledica.

Ne samo da su "zebre" dobile licencu, nego je uoči meča poništena i odluka kojom im je zabranjena registracija novih fudbalera. Isprva, Borac je registrovao samo 17 fudbalera...

"FK Borac iz Čačka nije ispunio uslove za licenciranje jer nije isplatio obaveze predviđene Pravilnikom o licenciranju. Pored navedenog, FSS im je dana 05.07.2017. izrekao zabranu registracije novih igrača, pa im je isti taj FSS dana 21.07.2017. omogućio da registruju sve nove igrače iako nisu ništa isplatili od dugova", objašnjava Poledica potez FSS.

Prethodnih dana oglasio se i menadžer za licenciranje (organ iznad Komisije za žalbe i Komisije za žalbe za licenciranje) Nenad Santrač koji je poručio da FSS "uvek gleda interes fudbala" i da su zbog toga odlučili da "progledaju kroz prste" Borcu pošto su prepoznali volju kod nove Uprave da "reši" sva preostala dugovanja.

"Izjava predstavnika FSS da Savez uvek gleda interes srpskog fudbala je veoma opasna, postavlja se pitanje šta je to interes srpskog fudbala, da li je to poštovanje svih propisa koje je usvojio FSS?"
, odgovara Poledica kontrapitanjem i nastavlja sam oštrom porukom:

"U ovom slučaju za FSS je interes srpskog fudbala kršenje propisa. Mišljenja sam da se ovde radi o trgovini uticajem u kome FSS omogućava nekom klubu da se takmiči suprotno propisima i pravilnicima FSS, a za uzvrat oni koji im to omogućavaju dobijaju podršku tog kluba u skupštinskim organima saveza".

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Mirko Poledica takođe pravi paralelu između FK Borac i FK Rad.

"Građevinari" su na Skupštini Fudbalskog saveza Srbije bili veoma nezadovoljni radom čelnika i zatražili diskusiju o smeni aktuelnog rukovodstva... koja je odbijena.

"Interesantno je i treba pomenuti da se propisi i pravilnici striktno poštuju kada je FK Rad u pitanju pod pretpostavkom da je razlog za to, to što je FK Rad na poslednjoj skupštini FSS tražio da se glasa o poverenju rukovdsva FSS i javno izrazio nezadovoljstvo radom čelnika saveza. Dakle, selektivna primena propisa i pravilnika je primetna", objašnjava Poledica.

Da li je FSS trebalo da odbije zahtev Borca za licencu, i da šansu dobije neki drugi klub? Zanimljivo je da je Metalac dobio licencu već u prvomstepenom postupku, ali je u međuvremenu ispao iz Superlige Srbije kao pretposlednjeplasirani tim prvenstva u sezoni 16/17.

Tu se Poledica priseća primera iz našeg severnog suseda Mađarske.

"Podsetiću vas da je mađarski savez pre nekoliko godina izbacio iz lige šest klubova jer nisu ispunili uslove za licenciranje i da je tada krenuo procvat mađarskog fudbala, puni stadioni, upliv velikog kapitala i da je danas platežna moć mađarskih fudbala daleko ispred našeg", kazao je Poledica i zaključio:

"To je interes fudbala, a ovo što radi naš Savez je propast za fudbal, ali ne i za njihove fotelje što je očigledno njima mnogo bitnije".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC