• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ne dozvolimo prekomjernu upotrebu sile"

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Pobjeda fudbalera Sarajeva nad Čelikom u Zenici prošle nedjelje u drugom kolu Premijer lige BiH ostala je u sjeni dešavanja sa gostujućim navijačima, odnosno tretmana lokalne policije prema osobama pristiglim iz bh. prestonice.

 FK Sarajevo Ne dozvolimo prekomjernu upotrebu sile nad navijačima Izvor: MONDO/Samir Cacan

Pobjeda fudbalera Sarajeva, rezultatom 2:0, nad Čelikom u Zenici prošle nedjelje u drugom kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine ostala je u sjeni dešavanja sa gostujućim navijačima, odnosno tretmana lokalne policije prema osobama pristiglim iz bh. prestonice.

"Pri ulasku u Zeničko-dobojski kanton, te sve do samog ulaska na stadion, navijači FK Sarajevo pretrpjeli su neviđen i u potpunosti neljudski tretman od strane pripadnika MUP-a Ze-do kantona, počevši od odvajanja u manje grupe, onemogućivši na taj način da zajedno svi pristupe stadionu, te rigoroznim kontrolama, pa sve do u potpunosti bespotrebne i prekomjerne upotrebe fizičke sile prije samog susreta, što zaslužuje svaku moguću osudu", piše u saopštenju FK Sarajevo.

"Dueli Sarajeva i Čelika imaju dugu istoriju i utakmice su uvijek među najinteresantnijim, a o tome najbolje svjedoči činjenica da je nedjeljni meč u Zenici bio najgledaniji fudbalski susret u regionu i opravdano se postavlja pitanje svrhe takvog, nehumanog ponašanja pripadnika MUP-a Ze-do kantona prema našim navijačima, s obzirom da takav tretman predstavlja opasnost po ljudske živote, udaljava ljude od stadiona i šalje bespotrebno ružnu sliku o bh. fudbalu. Svjesni činjenice da Premijer liga BiH nije među najatraktivnijim evropskim ligama, zajedničkim snagama svih učesnika u takmičenju, uključujući organe javnog rade i mira, moramo stvarati ambijent da punimo stadione i da ne dozvolimo prekomjerno upotrebljavanje sile nad navijačima, kada za to nije bilo nikakve potrebe", dodaje se.

"Prikazan odnos pripadnika MUP-a ZE-DO Kantona prema navijačima FK Sarajevo zaslužuje još veću osudu ako sagledamo činjenicu da su navijači FK Sarajevo jedina navijačka grupa, koja je pružila podršku pripadnicima boračke populacije u svojim protestima, koji su najzaslužniji zbog čega pripadnici MUP-a imaju državu, čije zakone i štite", ističu iz kluba sa "Koševa".

"Takođe, ovim putem želimo informisati javnost da će Fudbalski klub Sarajevo pokrenuti disciplinski postupak protiv organizatora utakmice drugog kola Premijer lige BiH, Čelika zbog diskriminacije u vidu kršenja pravilnika o bezbjednosti Fudbalskog saveza BiH, s obzirom da je cijena ulaznica za navijače FK Sarajevo iznosila 7 KM, a na tribini istog kvaliteta, suprotne strane, navijači domaćeg kluba plaćali su ulaznicu 2 KM, što predstavlja grubo kršenje pravila takmičenja. Fudbalski klub Sarajevo želi svim svojim navijačima, koji su pretrpjeli fizičke povrede prilikom odlaska na gostovanje u Zenici brz oporavak i upućujemo apel nosiocu takmičenja, kao i organizatorima utakmica, da zajedničkim djelovanjem obezbijedimo u potpunosti siguran dolazak gostujućih navijača na utakmice, kao i sigurnost na stadionu, što FK Sarajevo učini na svakoj svojoj domaćoj utakmici u saradnji sa MUP-om KS i PU Centar", navode iz FK Sarajevo.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC