• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FSS promenio Statut, "večitima" finansijska pomoć

Autor mondo.rs

Skupština FSS ubuduće imaće manje članova, ali nije poznato koliko. Tj, bar nije objavljeno u izveštaju iz Pazove, u kojem se navodi da će Savez pomoći FK Partizan i FK Crvena zvezda.

 FSS promenio Statut, "večitima" finansijska pomoć Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

U srpskoj "Kući fudbala" u Staroj Pazovi, dan pre okupljanja seniorske reprezentacije Srbije za nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji, održana četvrta sednica Skupštine FSS za mandatni period od 2016. do 2020. godine.

Sednicom je predsedavao predsednik FSS, Slaviša Kokeza.

Na portalu naše fudbalske organizacije, posle sednice kojoj je prisustvovalo 83 od 107 članova najvišeg organa FSS izabranih na izborima održanim u aprilu 2016. godine, objavljen je kratak izveštaj u kojem se navodi da je "promenjen Statut FSS", koji je kao i Poslovnik o radu Skupštine FSS poslednji put menjan 31. avgusta 2016. godine.

"Posle javne rasprave koja je trajala mesec dana, pristiglih sugestija i primedbi od strane članova fudbalske organizacije, predlog novog Statuta se našao pred članovima Skupštine. Posle usvajanja deset amandmana na predlog Statuta FSS delegati su jednoglasno usvojili i novi Statut Fudbalskog saveza Srbije", saopšteno je na sajtu FSS i dodato:

"Skupština FSS po novom Statutu imaće manji broj članova, uostalom kao i Izvršni odbor FSS, sve zbog bolje operativnosti, a novina je da je uvedena i institucija zamenika predsednika. Usvojen je i novi Poslovnik o radu Skupštine FSS".

Nije navedeno koliko će članova imati Skupština u budućem sazivu, kojoj prema Statutu odgovaraju predsednik, Nadzorni i Izvršni odbor, Odbor za hitna pitanja i generalni sekretar, kao ni koliko će ljudi činiti Izvršni odbor u budućem periodu, koje su novine u Poslovniku o radu Skupštine FSS, itd.

Poslovnik o radu Skupštine prema kojem je danas vođena sednica u Pazovi predviđao je da ona bude javna, a kada se radi o broju delegata u najvišem organu FSS u sada već starom Statutu (za čiju je promenu bila predviđena javna rasprava u trajanju od tri meseca) pisalo je:

- Skupštinu čine predstavnici (delegati) članova FSS na osnovu strukture i broja utvrđenih ovim članom Statuta. Klubovi Superlige, Prve lige "Srbija" i srpskih liga u Skupštinu daju najmanje jednu trećinu članova Skupštine.

Skupština FSS broji 107 članova i čine je predstavnici po strukturi i broju: FS Vojvodine (12), FS Kosova i Metohije (3), FS regiona Istočne Srbije (12), FS regiona Zapadne Srbije (12), FS Beograda (12), srpskih liga (12), Stručno-strukovna organizacija fudbalskih sudija (3), Stručno-strukovna organizacija fudbalskih trenera (3), futsala (1), bazičnog fudbala (1), ženskog fudbala (1), udruženje fudbalskih reprezentativaca (3), a klubovi koji se takmiče u Super ligi i Prvoj ligi "Srbija" daju po jednog predstavnika.

- Broj članova Skupštine FSS može se menjati u skladu sa brojem klubova koji se takmiče u Super i Prvoj ligi "Srbija".

Upravo je broj članova Skupštine koji daju klubovi iz Superlige i Prve lige "Srbija" bio sporadično predmet javne rasprave, koja se uglavnom svodila na nezadovoljstvo FK Crvena zvezda zbog najavljenog smanjenja broja predstavnika klubova Superlige u Skupštini, ali na oštre reči generalnog direktora crveno-belih Zvezdana Terzića uglavnom nije bilo odgovora iz Pazove.

Odgovarali su, doduše, predstavnici ostalih klubova iz Superlige.

Kako će ubuduće biti koncipirana podela delegata, da li se i u kojoj meri Zajednica Superlige odrekla određenog broja svojih predstavnika u Skupštini FSS... odgovori su koji na dan zasedanja nisu poznati.

Ono što jeste poznato je da je odmah po završetku sednice Skupštine FSS održana i sednica Izvršnog odbora FSS, kojim je takođe predsedavao prvi čovek srpskog fudbala, Kokeza i na kojoj su donete dve odluke koje se tiču lošeg stanja naša dva najveća fudbalska stadiona, na kojima će ove jeseni biti igrane i utakmice Lige Evrope.

Konkretno, FSS je odlučio donacijom da pomogne Partizanu da popravi osvetljenje u Humskoj, kako bi ono bilo u skladu sa standardima UEFA, kao i da se izdvoje sredstva koja će pomoći Crvenoj zvezdi da Stadion "Rajko Mitić" dobije kvalitetnu travnatu podlogu.

Upravo je teren na "Marakani" razlog zbog kojeg reprezentacija Srbije u subotu od 18 časova neće dočekati Moldaviju u kvalifikacijama za Mundijal 2018 u Ljutice Bogdana, već u Humskoj.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC