• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BUNDES: Tošić dva puta u metu, Šalke lider!

Čak 22 godine čekao je Keln na pobJedu u Hanoveru, a onda je Zoran Tošić otvorio svom timu put ka više nego ubJedljivom trijumfu - 1:4!

 BUNDES: Tošić dva puta u metu, Šalke lider! Izvor: MONDO

Koliko je pozajmljenim igračima teško da se nametnu tamo gdje im nisu radne knjižice, najbolje zna Zoran Tošić. Ipak, poslije 28. kola Bundeslige, teško da će ga i status privremeno zaposlenog u Kelnu izbaciti iz startnih 11.

Reprezentativac Srbije tek je četvrti put dobio šansu kod trenera Kelna da počne meč od kada je zimus stigao u Njemačku kao pozajmljeni igrač Mančester junajteda i malo je reći da je tu šansu iskoristio.

Postigao je prvi, a potom i četvrti gol za svoj tim u Hanoveru, a Keln je pobijedio u tom gradu poslije - 22. godine!

Od 1988. godine "jarčevi" su čekali na trijumf na AVD Areni i dočekali su - 1:4.

Tošić (22) je "otvorio" domaćina u 12. minutu, potom je Emanuel Peti u 20. povisio na 2:0, a već u 28. minutu bilo je 3:0 za Keln, kada je jedanaesterac realizovao Slovenac Milivoje Novaković. Da to ne bude sve od Kelna, pobrinuo se ponovo Tošić u drugom poluvremenu, kada je u 71. minutu povisio na 4:0.

Tek tada, brojačno inferiorni Hanover, uspio je da postigne počasni pogodak i uradio je to Amerikanac Stiven Čerundolo, koji za "96-icu" igra od 1999. godine - 1:4. Hanover je od 44. minuta igrao sa desetoricom, zbog drugog žutog kartona koji je dobio Hano Balič.

Keln je 28. kolo dočekao sa serijom od sedam mečeva bez pobjede!

Pored četiri starta, od januara, Tošić je četiri puta ušao u igru u prvenstvu, a ima i jedan meč u Bundes Pokalu.

Posljednji put kada je Štutgart pobedio u Minhenu, za taj tim igrali su Torsten Legat, Tomas Bertold, Frank Ferlat, Krasimir Balakov, Fredi Bobić, Pablo Tijam, Pavel Kuka, pa i jedan Srbin, bivši igrač Crvene zvezde Saša Marković. Bilo je to 1999. godine.

Od tada, "švabe" su samo jednom izvukle remi kao gosti protiv Bajerna, a prethodnih sezona bilo je 2:1, 3:1, 4:1, 2:1 za Bavarce... Ipak, ovaj od proljeća poletni Štutgart uspio je da napravi podvig i pobijedi na Alijanc Areni, stadionu koji 1999. godine nije postojao ni u skicama - 1:2.

Iako su gubili od 32. minuta, kada su hrvati Danijel Pranjić i Ivica Olić odigrali akciju za pogodak Bajerna, momci Horsta Helda uspjeli su da preokrenu meč u svoju korist. Drugi uzastopni poraz Bajernu u Bundesligi, a prvi ove sezone kod kuće, isprovocirali su Kristijan Traš (41) i Ćiprijan Marika (50).

Reprezentativac Srbije Zdravko Kuzmanović odigrao je 90 minuta za Štutgart, koji je u prvi 14 kola Bundeslige zabilježio dve pobjede, a od tada ima devet trijumfa na 14 mečeva, uz samo jedan poraz!

Uz sve komplimente "švabama", porazu lidera kumovala je i više nego iscrpljujuća borba sa najjačim timom u srijedu, u Kupu Njemačke. Tim iz Minhena tada je gostovao u Gelzenkirhenu, gdje je sa Šalkeom igrao produžetak i pobijedio poslije 120 minuta zahvaljujući golu Arjena Robena.

Upravo taj igrač povrijedio se deset minuta prije kraja duela sa Štutgartom u trku za loptom, a kako je trener Luj Van Gal do tada izvršio sve izmjene, Holanđanin je stajao kraj aut linije, svjestan da gotovo sigurno neće biti spreman do utorka za prvi meč četvrtfinala Lige šampiona protiv Mančester junajteda.

Izlazeći sa terena, Van Gal je vjerovatno vidio veliki transparent: "Odlazi!"

Moguće da su navijači sa transparentom slutili da će kasnije u subotu Bajern i skliznuti sa prve pozicije na tabeli, a da se to i dogodi, pobrinuo se napadač Šalkea Kevin Kuranji, koji je sam razorio odbranu Bajera iz Leverkuzena.

U meču za prvo mjesto, Šalke je dobio Lever prvi put od februara 2006. godine kada je bilo nestvarnih 4:7. Ovog puta bilo je 0:2 na Baj Areni, a oba pogotka postigao je Kuranji, u 11. i 27. minutu.

Kuranji je postigao pet golova u posljednja četiri kola, a Šalke je pobijedio pet puta u posljednjih sedam kola i zahvaljujući takvoj formi probio se na čelo tabele. Podsetimo, Šalke je ljetos preuzeo Feliks Magat, stručnjak koji je prošle sezone donio ekipi Volfsburga prvu i jedinu titulu u istoriji kluba.

S druge strane, dugo vremena prvoplasirani tim lige, Leverkuzen, doživio je treći poraz u posljednjih šest kola, uz dva remija i sasvim logično, prepustio je čelnu poziciju rivalima.

U prijestonici, Berlinu, igrali su Herta i Dortmund, a starteri na dve strane bili su reprezentativci Gojko Kačar i Neven Subotić. Na kraju, svako je uzeo po bod - 0:0.

REZULTATI 28. KOLA:

Bajern Minhen - Štutgart 1:2 (1:1)
/Olić 32 - Traš 41, Marika 50/

Herta - Dortmund 0:0

Verder - Nirnberg 4:2 (3:0)
/Mertesaker 1, 20, Borovski 36, Fric 90 - Franc 47, Čupo-Moting penal 63/

Majnc - Volfsburg 0:2 (0:0)
/Džeko 83, 90/

Hanover - Keln 1:4 (0:3)
/Čerundolo 80 - Tošić 12, 71, Peti 20, Novaković penal 28/

Leverkuzen - Šalke 0:2 (0:2)
/Kuranji 11, 27/

U nedjelju:

Hofenhajm - Frajburg (15.30)
Borusija Menhengladbah - Hamburger SV (17.30)

U petak:

Bohum - Ajntraht Frankfurt 1:2 (1:1)
/Holtbi 10 - Ras 29, Kaio 64/

TABELA: Šalke 58, Bajern 56, Leverkuzen 53, Dortmund 49, Verder 48, Hamburger SV (-1) 44, Ajntraht 41, Štutgart 41, Volfsburg 40, Majnc 38, Hofenhajm (-1) 33, Menhengladbah (-1) 31, Keln 31, Bohum 27, Nirnberg 25, Hanover 23, Frajburg (-1) 23, Herta 19.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC