• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Platini ograničava uticaj tajkuna

Predsjednik UEFA Mišel Platini napravio je finansijski plan kojim bi prisilio klubove da troše samo novac koji su zaradili

 Platini ograničava uticaj tajkuna Izvor: MONDO

Predsjednik UEFA Mišel Platini napravio je finansijski plan kojim bi prisilio klubove da troše samo novac koji su zaradili, čime želi da smanji finansijske injekcije i ograniči uticaj bogatih vlasnika na poslovanje.

Vlasnicima fudbalskih klubova, prema tom planu na oko 60 stranica, bilo bi dozvoljeno da sopstvenim novcem pokrivaju gubitke u periodu tranzicije, ali bi ti iznosi bili ograničeni i nadgledani.

Tokom prvog perioda sprovođenja pravilnika, koji bi trajao tri godine, vlasnici bi mogli da pokrivaju gubitke sa najviše 45 miliona evra. Poslije 2015. u naredne tri godine granica bi se spustila na 30 miliona evra.

Klubovi koji nemaju podršku bogatih vlasnika, mogu da idu u minus svega pet miliona evra tokom tri godine.

U slučaju da tu granicu pređu u trogodišnjem ciklusu može da im bude zabranjeno da nastupaju u Ligi Evrope i Ligi šampiona.

Dva najveća srpska kluba još uvijek nisu prešla tu granicu dugovanja, prema dostupnim podacima.

Platinijeva finansijska reforma usmjerena je prije svega prema klubovima koji imaju velike dugove i kredite, poput Real Madrida, Barselone i Mančester junajteda, ali je i ideja da se spriječe milijarderi poput Dejva Velana, Džeka Vokera, Stiva Gibsona, Romana Abramoviča ili Šeika Monsoura da fudbal izvrgnu ruglu trošenjem stotina miliona.

Evropsko udruženje fudbalskih klubova od UEFA traži da obračunski periodi traju pet umjesto tri godine, kao i da vlasnicima bude dopušteno da ulože dodatni kapital, a ne samo da svojim novcem mogu da saniraju dugove.

Ovaj plan Mišela Platinija mogao bu da posebno pogodi Mančester siti i Čelsi, koji će morati da drastično promijene svoju politiku da ne bi bili suspendovani iz evropskih takmičenja.

Pripreme za početak sprovođenja novih propisa trajaće narednih nekoliko godina, koliko je potrebno za prilagođavanje svih klubova.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC