• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Željo slavi 96. rođendan

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Fudbalski klub Željezničar u nedjelju će proslaviti 96. rođendan utakmicom protiv Krupe na "Grbavici" u okviru osmog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

 FK Željezničar slavi 96. rođendan Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

  Iz sarajevskog kluba su pozvali sve simpatizere da dođu na rođendansko slavlje, koje će početi u 19.30 časova.

Željezničar je prvu utakmicu odigrao 17. septembra 1921. godine, a protivnik mu je bio SAŠK Napredak, koji je tada važio za jednog od najboljih klubova u BiH. Ideja o osnivanju kluba stigla je od radničke klase, željezničkih radnika Dimitrija Dimitrijevića, Stjepana Katalinića i Ludviga Leplea, koji su formirali inicijativni odbor, a nedugo zatim i prvu Upravu kluba.

"Baš kao i danas, kada navijači učestvuju u gradnji tribina, i 1921. godine, složno uz slogan 'mi smo Željini, Željo je naš' radnici željeznica su kupili lopte, prvu sportsku opremu, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu - prvi grb kluba. Istorija sarajevskog, bosanskohercegovačkog i jugoslovenskog velikana je velika i bogata i na temeljima nje FK Željezničar danas gradi svoju svijetlu, evropsku budućnost", saopštili su iz kluba sa "Grbavice".

Željezničar je jedan od najstarijih i najtrofejniji klub u BiH. Tokom bogate istorije osvojio je sedam naslova šampiona, jedan u SFR Jugoslaviji i šest u BiH. Pet puta je stigao do pehara u Kupu BiH i tri puta u Supekupu, takmičenju koje se više ne igra. Najveći uspjesi na međunarodnoj sceni koje su sarajevski "plavi" ostvarili datiraju iz doba bivše zajedničke države. Željo je prvo u sezoni 1971/72 stigao do četvrtfinala, a zatim u sezoni 1984/85 do polufinala Kupa UEFA.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC