• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan pomaže obnovu Hilandara

Srpski fudbalski šampion donirao 2.500 evraza obnovu Hilandara. "Nije mnogo, ali je od srca", rekao legendarni golman crno-bijelih Milutin Šoškić.

 Partizan pomaže obnovu Hilandara Izvor: MONDO

Fudbalski klub Partizan uključio se u obnovu najveće srpske svetinje - manastira Hilandar koji je značajno oštećen u požaru 2004. godine.

Delegacija Partizana, u kojoj su bili legenda Milutin Šoškić, trener prvog tima Goran Stevanović i njegov pomoćnik Ljubiša Ranković, kao i igrači Mladen Krstajić, Radosav Petrović, Nemanja Tomić i Marko Jovanović, uručili su donaciju od 2.500 evra u dinarskoj protivvrijednosti predstavnicima Hilandara.

"Nije velika suma, ali je od srca i duše i sigurno je da neće biti posljednji put. Kad ovi momci osvoje 'duplu krunu' ponovo ćemo doći organizovano u Hilandar", rekao je legendarni golman crno-bijelih.

Predstavnici Hilandara, odnosno kustos, poželio je crno-bijelima da "uz Božiju pomoć ostvare cilj, a da se drugi ne ljute zbog ovih riječi".

Partizan je, inače, jedini srpski klub koji je jednom organizovao kolektivnu posjetu manastiru na Svetoj Gori. Bilo je to 2000. godine. Pozvan je ponovo na Svetu Goru.



U Galeriji SANU, gde je u toku izložba posvećena Hilandaru i njegovoj obnovi, fudbaleri i članovi stručnog štaba Partizana upoznati su sa istorijatom manastira i o toku njegove obnove.

Hilandar je izgoreo u velikom požaru marta 2004. godine, a predviđeno je da obnova traje do 2014. godine.

Prema ranijim podacima, iz državnog budžeta se godišnje za Hilandar izdvaja po milion evra. Jedan dio sredstava odlazi na aktivnosti zaštite pokretnog naslijeđa, a drugi za unapređenje uslova života manastira kroz obnovu infrastrukture. Najveću pomoć, izvan države Srbije, obezbijedila je Srpska pravoslavna crkva.

Hilandar je najznačajniji srpski manastir i nalazi se na Svetoj Gori. Krajem X vijeka osnovao ga je grčki monah Georgije Heandrios, po kojem je manastir najvjerovatnije i dobio ime.

U istorijskim dokumentima, Hilandar se prvi put pominje 1015. godine. Vizantijski car Aleksije III Anđeo je 1198. godine dao Hilandar na upravu monasima Simeonu i Savi, bivšem srpskom županu Nemanji i njegovom sinu Rastku, da "služi za stanovanje Srba koji izaberu monaški život".

U Galeriji SANU izloženi su mnogi izgorjeli dijelovi manastira, među kojima je i peć koja je najvjerovatnije bila uzrok požara. Ta peć je inače bila u ćeliji u prizemlju Igumenarije.

Obnova Hilandara poslije požara 2004. godine, po svom obimu i složenosti, najveći je poduhvat još od vremena kralja Milutina.

(tekst. P. V, foto: Petar Stojanović, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC