• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro oproštaj Misketa, Spahića i Vede

Fudbalski savez BiH u narednoj godini planira organizovati oproštajnu utakmicu u čast reprezentativaca koji su ostavili neizbrisiv trag u dresu s državnim grbom.

"Za iduću godinu imamo u planu organizovati oproštajnu utakmicu u čast Zvjezdana Misimovića, Emira Spahića, te vjerovatno i Vedada Ibiševića", rekao je Jasmin Baković, generalni sekretar FSBiH.

"U slučaju Ibiševića još čekamo da vidimo da li je oproštaj njegova konačna odluka, jer zvanično to nikome nije saopštio u reprezentaciji, ali ni FSBiH. Poštujemo što je izjavio u intervjuu za Anadolu Agency, no moramo razgovarati s njim i imati zvaničan stav. Ukoliko nam kaže da je to njegova konačna odluka sigurno je da ćemo na proljeće organizovati oproštajnu utakmicu i u njegovu čast, jer kao i Spahić i Misimović, Vedo se zlatnim slovima upisao u historiju reprezentacije i bh. fudbala uopšte. U svakom slučaju na adekvatan način želimo upriličiti oproštaj i odati priznanje 'zmajevima' koji su to apsolutno zaslužili", dodao je on.

Nije još poznato protiv kojeg bi protivnika mogao biti upriličen oproštaj za velikane reprezentacije BiH, ali i protiv kojeg rivala će debitovati novi selektor, koji bi trebao biti izabran u novembru.

"Imamo određene ponude. Međutim, o protivnicima u martovskom i majsko-junskim terminima FIFA za odigravanje prijateljskih utakmica odlučivaće novi selektor. Shodno tome, nakon što selektor bude izabran dogovarat ćemo test mečeve. Izvjesno je da će naša A selekcija s novim selektorom igrati dvije kontrolne utakmice u martu i još dvije u terminu predviđenom za kraj maja i početak juna, kada ćemo gotovo sigurno snage odmjeriti s nekima od učesnika Mundijala u Rusiji. Dakle, do septembra i početka takmičenja u Ligi naciji naš nacionalni tim trebao bi odigrati četiri prijateljska susreta", istakao je Baković.

Jedna od glavnih tema proteklih dana je i stadion na kojem bi reprezentacija BiH trebala igrati domaće utakmice u narednoj godini, nakon što je 7. oktobra na sarajevskoj "Grbavici" ugostila Belgiju, a gosti se žalili na očajan teren, loše uslove u službenim prostorijama, tj. ograničen i skučen prostor u svlačionicama, hodnicima, neadekvatnoj VIP loži...

"Naša intencija je da igramo i u Sarajevu i Zenici, uskoro nadamo se i u Tuzli, Mostaru... No, realnost je da za sada imamo jedan stadion koji bez improvizacija zadovoljava uslove i u koji je FSBiH mnogo uložio od modernog terena s grijačima, obnove službenih prostorija, rasvjete, elektronskog brojača ulaznica, video-nadzora... To je Bilino polje i dok se na ostalim stadionima ne steknu takvi uslovi reprezentacija BiH će, po svemu sudeći, sve važnije utakmice igrati u Zenici", smatra Baković.

Konsultacije prilikom odluka kada i gdje igrati domaće utakmice čelnici FSBiH, kažu, imaće i s novim selektorom i reprezentativcima.

Komisija FS za imenovanje selektora, u sastavu Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović, u utorak naveče obavila je razgovor sa Amarom Osimom, nekadašnjim trofejnim trenerom FK Željezničar.

Na sastanku Osim "junior" je istakao da želi biti selektor BiH i prezentovao potencijalnu strategiju rada. Komisija je Kajtaza i Misimovića zadužila da do kraja sedmice otputuju u Ženevu kako bi obavili razgovor i s uspješnim trenerom Serveta i nekadašnjim napadačem slavne Barselone Mehom Kodrom, koji je bio prva želja čelnika Saveza sa nasljednika Mehmeda Baždarevića. Isto tako, u narednoj sedmici, danima, članovi Komisije trebali bi obaviti pregovore i sa zvanično trećim kandidatom za upražnjeno mjesto na klupi BiH, Hrvatom Robertom Prosinečkim, selektorom Azerbejdžana, kojem ističe ugovor s nacionalnom asocijacijom sa sjedištem u Bakuu.

Komisija bi poslije pregovora s Osimom, Kodrom i Prosinečkim trebala predložiti jedno ili dva imena za selektora, kojeg će birati članovi Izvršnog odbora FSBiH na sjednici planiranoj za 10. novembra. Ipak, prema posljednjim informacijama postoji mogućnost da se sjednica prolongira kako bi Osim, Bajević, Kajtaz i Misimović imali malo više vremena za što detaljniju analizu, te pokušaju usaglasiti jedinstven stav i članovima IO predložiti kandidata čije bi imenovanje "fudbalska vlada" potvrdila, odnosno ozvaničila.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC