• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đukić o Sumi: Doći će on na svoje, polako

Autor mondo.rs

Trener Partizana Miroslav Đukić veruje u najskupljeg igrača crno-belih Sejdubu Sumu i poručuje: "Sve će doći na svoje, znamo mi da je on vanserijski igrač". Hvali Radina, a o Evertonu kaže...

Izvor: MN PRESS

Sejdubu Suma je i dalje "na čekanju". Čekaju navijači Partizana da zablista, da pokaže zašto je plaćen 1,5 milion evra, čekaju ga saigrači, stručni štab, uprava.

Mnogo je primera u srpskom i evropskom fudbalu gde su dovođeni raznorazni stranci koji se, jednostavno, nisu snašli. Na primer, čuveni Argentinac Barkos, koji je doveden u Zvezdu i potom mu je nadenut nadimak "Varkos", a čovek je sada gol-mašina. Kleo je u Zvezdi bio prosečan napadač, u Partizanu su ga sačekali i isplatilo se debelo.

Suma je bio, maltene, ratni plen proteklog prelaznog roka. Partizan ga je "odbranio" od ostalih "predatora" i očekivalo se da se na delu vidi šta sve zna ovaj omaleni vezista. Ali, za sada je sve to "mršavo", "tanko"...

Na treningu u utorak, pred meč protiv Skenderbega u Ligi Evrope, svi su bili zanemeli nakon poteza Sume. "Nije normalno šta on radi", bilo je zapažanje jednog od očevidaca iz uoprave Partuzana. Ali, već u sredu se dogodio peh - Suma je povredio primicač i nije ga bilo protiv Skenderbega.

Ali, Suma će i te kako biti važan za ekipu protiv Jang bojsa, ključnoj za "prezimljavanje" u Evropi, kako su je u Partizanu okarakterisali - istorijskoj.

Trener Miroslav Đukić smirenim tonom objašnjava da nikakav pritisak ne stavlja ni na jednog igrača, pogotovo ne na Sumu, za koga kaže da jeste vanserijski igrač.

"Mi hoćemo da mu pomognemo da on da ono što jeste, da nam da veliki kvalitet. Ne treba žuriti, neko se adaptira ranije, nego kasnije. Svako ima svoj period adaptacije i hoćemo da ga ubacimo u sistem... Najbitnija je ekipa i Suma toga mora da bude svestan. Ja sam mu to rekao: 'Jedino što tražim od tebe jeste da radiš za ekipu, a sve ostalo će doći samo od sebe'. Ne treba on sad da se iskida da nam pokaže da je vanserijski igrač. Mi to znamo. On mora da radi sa ekipom, da pokaže da radi ono što mi hoćemo, a sve ostalo će doći prirodno, bez jurnjave, bez frke... Iz mirnoće Suma treba da dođe na ono što je on", rekao je Đukić u intervjuu za TV Partizan. 

Đukić naglašava da Partizan ne može da zavisi od jednog igrača. 

"Partizan je veliki klub i uvek je zavisio od timske igre. U toj ekipi ima vrsnih igrača. Bitno je da imamo timsku igru. Isti pritisak je bio i na Zoranu Tošiću, nije u nekim utakmicama davao ono što je trebalo, ali evo ga, sad se pojavio, kad je trebalo. Ovi golovi su mu dali mirnoću. Sve će doći samo po sebi, samo da rade za ekipu i sve će doći. Treba istrpeti te igrače, verovati u njih. Svaki igrač će dobiti šansu i svi su odbijali ili će dobijati šansu. Za mene je bitno da budu spremni da iskoriste šansu koja im se ukaže", kaže strateg Partizana.

Kao primer za takvog igrača koji je dobio šansu, Đukić je apostrofirao Milana Radina, "radilicu" Partizana.

O NEGATIVNIM POVICIMA: Pobedama ćemo im zapušiti usta

"Ja sam profesionalac i navikao sam da izdržavam sve te stvari i pkušavam da to ne utiče na ekipu. Kad počnu te prozivke, ja sednem na klupi, ne iz straha, već da ne obraćaju pažnju na mene, kako bi ekipa igrala mirnije. To su stvari protiv kojih morate da se izborite, a jedini način je pobedama i dobrim igrama. Nisu oni sad nestali ili su promenili mišljenje, ne! Oni su se ućutali. U ovom sprskom miljeu su čuvene 'sačekuše' i sad čekaju, a naš je posao da ne dočekaju".

"Evo, na primer, Radin. U nekim počecima, on i nije bio u planovima, a onda se čovek svojim radom, zalaganjem izborio za status, ulazio, igrao, dao ekipi mogo stvari i sad je igrač na kojeg se računa i znaš da će ti on dati kvalitet, na kojeg možeš da se osloniš".

Jedan od igrača koji je često na meti dela navijača je i Marko Jevtović, ali i za njega Đukić djae obrazloženje:

"Marko je imao povredu kolena i on je igrač kojem su potrebne utakmice u kontinuitetu da bi došao do željene forme".

Everton Luiz je posebna priča. On je jedan od miljenika navijača Partizana, motor ekipe, jedan od stranaca koji je zaslužio da mu Partizanove tribine kliču ime: "Evi, Evi, Evi". Zasluga za požrtvovanost, energiju, beskompromisnost ovog igrača koji ne štedi sebe.

Šale se navijači Partizana da bi ga trebalo vezati za radijator u Humskoj i ne puštati ga do kraja karijere. Šala? Hm, tako isto misli i njegov trener, Miroslav Đukić!

Izvor: MN PRESS



"Pa, sigurno da je poželjno to vezivanje za radijator", našalio se Đukić i nastavio ozbiljnije:

"On ne bira utakmice. On ima jedan stav, nebitno da li je Mančester, Bačka, Barselona, on ima isti stav za svaku utakmicu, za svakog protvnika. Ima neverovatan intenzitet, koji daje 100%, pošten je borac, prihvaćen u svlačionici, cenjen... Stranac koji je za primer, vrhunski odnos na treninzima. Igrač kojeg bi svaki trener poželeo, donosi dozu potrebnu agresije, koja je 'zarazna' na ostali deo ekipe. On pritisne golmana i stigne da se vrati... Neverovatna energija".

Đukić je pokazao (još jednom) koliko je evropsko fudbalsko vaspitanje drugačije od oinog na koje smo, nažalost, navikli u Srbiji.

"Za razliku od tih silnih saopštenja ja iskreno kažem u ovom momentu da smo mi drugi, ne zato što su nas sudije oštetile, nego zato što je Zvezda u fudbalskom smislu neke stvari uradila bolje i zato je prva. Na nama je da mi popravimo sebe, a ne da tražimo da menjamo sudije, tražimo isključenje sudije. Pustimo sudije da rade svoj posao i dajmo im vetar u leđa da pošteno rade".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC