• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvijezda kao Zvezda, podvig rijetko viđen u BiH!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Zvijezda iz Gradačca je jesenji šampion Prve lige Federacije BiH, a tim sa stadiona "Banja Ilidža" na 15 utakmica primio je samo TRI gola! Na proljeće velika borba sa Slogom i Olimpikom za plasman u Premijer ligu BiH.

Granitna odbrana Zvijezde Gradačac, predvođena čuvarom mreže Emirom Prljačom, u prvom dijelu sezone u Prvoj ligi Federacije BiH kapitulirala je samo tri puta, pa je jesenja titula zasluženo stigla na stadion "Banja Ilidža".

Podvig kakav se rijetko viđa na bh. terenima.

Zvijezda je uspjela na 12 od 15 utakmica da sačuva svoj gol, a jedino se fudbaleri Veleža, Orašja i Olimpika mogu pohvaliti činjenicom da su tresli mrežu sjajnog Prljače, koji je branio gol na svim susretima.

"To je zasluga cijele ekipe. Igramo svi kao jedan i ne treba izdvajati pojedince", skromno je na početku razgovora za MONDO rekao 24-godišnji golman Prljača.

Prezadovoljan je ostvarenim u prvih 15 mečeva sezone.

"Sigurno je ovo za nas bila uspješna polusezona. Niko nije očekivao ovakve rezultate, a jedino smo mi sami vjerovali da možemo ostvariti nešto tako. Rezultati su plod našeg kvalitetnog rada tokom priprema, a sve je sjajno složio trener Šabić. Pred početak sezone nismo najavljivali velike ambicije. Željeli smo da vrebamo iz prikrajka, ali smo se na kraju zasluženo našli na vrhu", kaže talentovana "jedinica" Zvijezde Gradačac.

Klub koji je 2015. ispao iz premijerligaškog društva, tako je na dobrom putu da se vrati u bh. elitu, iako će na proljeće imati veliku konkurenciju u vidu Sloge i Olimpika.

Ekipe iz Siminog Hana i Sarajeva zaostaju bod, odnosno dva, pa će sigurno u nastavku prvenstva nastojati da stinu i prestignu "crveno-bijele" iz Gradačca.

Nermin Šabić pred početak sezone stigao je na kormilo Gradačačana, a iako primarni cilj nije bio povratak u Premijer ligu, 43-godišnji stručnjak uspio je da posloži kockice, pa je njegova ekipa na 15 utakmica zabilježila 10 pobjeda, tri remija i samo dva minimalna poraza.

EKIPA

Ekipa Zvijezde Gradačac je svojevrsni spoj mladosti i iskustva. Prekaljenim fudbalerima poput Darija Damjanovića, Darija Purića, Zorana Kokota i Armina Kapetana pirključene su mlade snage. Osim pomenutog golmana Prljače, te Guzine i Cvijanovića, najveći teret u prvom dijelu sezoni podnijeli su Enes Brčkalić, Dženis Huseinspahić, Muharem Ćivić, Nemanja Đekić, Arnel Dedić, Anis Devedžić, Himzo Hevesević, Ivan Ivanovski, Muamer Adžem...

"Osvajanjem prvog mjesta na polusezoni moramo biti zadovoljni. Ono što smo pružili ove jeseni je fenomenalno. Na 12 utakmica nismo primili gol i to je statistika za divljenje. Igrači su bili ti koji su odradili većinu stvari. Napravili smo jak kolektiv, dobro smo propraćeni od strane uprave, tako da smo ukomponovali sve segmente. Ako uzmemo u obzir izuzetno jaku konkurenciju, možemo biti još zadovoljniji ostvarenim", ponosno ističe Šabić.

Zvijezda je tokom jeseni primila samo tri gola, dok su napadači 21 put tresli protivničke mreže. Prednjačili su Obren Cvijanović sa šest i Gedeon Guzina sa pet pogodaka.

"Postigli smo 21 gol, što je skoro 1,5 po utakmici. Možda smo na nekim utakmicama mogli više. Ali, ono na šta smo ponosni su samo tri primljena pogotka, što je zaista raritet. Malo sam pratio statistiku i jedino se beogradska Crvena zvezda može pohvaliti činjenicom da je primila tri pogotka na 15, 16 utakmica. Možemo biti prezadovoljni kako je kompletna ekipa odigrala polusezonu", poručio je.



U nastavku će biti veoma teško sačuvati tron, s obzirom da veliku konkurenciju u vrhu tabele Prve lige Federacije BiH.

"Tu su Olimpik i Sloga, ali i izuzetno dobre ekipe Bosne i Veleža. Biće jako teško. Uvijek je lakše doći do vrha, nego ostati tu. Međutim, ovo što smo uradili do sada, ako uspijemo da se organizaciono i igrački pojačamo, biće dobra podloga da budemo konkurenti do samog kraja. Naravno, neće biti lako. Svi su vidjeli koliko možemo i pripremaju se za nastavak. Predstoji nam vrlo zanimljivo proljeće i mislim da će biti neizvjesno do samog kraja. Nećemo se opustiti niti zadovoljiti ovim što imamo. Znamo koliko moramo raditi, koliko je potrebno truda i odricanja, tako da ćemo preduzeti sve da sačuvamo prvo mjesto", zaključio je kormilar Zvijezde Gradačac.

Izvor: MONDO/Slađan Jeremić

Direktor prvoligaša iz Gradačca Zdravko Đurić za naš portal potvrdio je da će Šabić, ali i prvi čuvar mreže Prljača te ostali igrači koji su dali najveći doprinos osvajanju jesenje titule sigurno i na proljeće biti članovi Zvijezde.

"Iz našeg kluba niko neće otići, s obzirom da svi imaju ugovore do kraja sezone. Juče i danas smo obavili razgovore sa svima. Ne želimo nikoga ko je nezadovoljan u klubu. Ali, svi su potvrdili da ostaju. Jedino ćemo se zahvaliti nekolicini starijih igrača, koji više ne mogu zadovoljiti kriterijume koje nameće naš cilj, a to je ulazak u Premijer ligu BiH. Pokušaćemo da dovedemo tri, četiri nova igrača, koji bi nam donijeli prevagu u odnosu na protivnike sa kojima se takmičimo za plasman u viši rang", rekao je Đurić.

Iako su Sloga i Olimpik favorizovani od strane mnogih pred početak sezone, finansijski daleko slabija ekipe Zvijezde Gradačac uspjela je nakon prvog dijela sezone da ih ostavi iza sebe.

"To je karakteristika ove polusezone, da je jedna slabija ekipa, gledano sa finansijskog i ekonomskog aspekta, rezultatski uspjela da nadmaši imućnije rivale. Nastojaćemo da tako ostane i u nastavku. U saradnji s našim načelnikom opštine i sponzorima pokušaćemo obezbijediti ekipi kvalitetne pripreme, odnosno finansijska sredstva, kako bi maksimalno spremni ušli u drugi dio prvenstva", dodao je direktor "crveno-bijelih".

BRUKA: Sjedili na terenu i primali golove! (VIDEO)

On je potvrdio da ni ljudi u klubu nisu mogli očekivati ovako dobre rezultate.

TABELA PRVE LIGE FBIH:

Zvijezda Gradačac 33, Sloga Simin Han 32, Olimpik Sarajevo 31, Bosna Visoko 28, Orašje 27, Velež Mostar 26, Čapljina 24, Rudar Kakanj 20, Bratstvo Gračanica 20, Igman Konjic 19, Slaven Živinice 18, Metalege-BSI Jajce 16, Iskra Bugojno 14, TOŠK Tešanj 13, Travnik 7.

"Teško da smo mogli očekivati ovako uspješnu sezonu, iako smo mi u upravi dali sve od sebe da angažujemo pojačanja koja bi mogla zadovoljiti naše kriterijume. Za razliku od drugih, doveli smo baš one igrače koji su nam potrebni i momci su opravdali naše povjerenje. Osvajanjem titule jesenjeg šampiona pokazali su da posjeduju kvalitet i da na njih možemo ozbiljno računati u budućnosti."

Za kraj, prognozirao je šanse Zvijezde Gradačac da se okiti šampionskom titulom i nakon tri godine izbori povratak u bh. elitu.

"Poslije prvog dijela sezone, naše šanse su znatno veće nego na početku. Zvijezdi dajem 80 odsto šansi za titulu, a svim ostalim 20 odsto", zaključio je Đurić.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC