• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gospodine Kolman, neka je sa srećom!

Autor mondo.rs

Kris Kolman napustio je kormilo reprezentacije Velsa da bi preuzeo klub koji hita ka Ligi 1 u rekordnom roku.

 Kris-Kolman-menadzer-Sanderlenda Izvor: MN PRESS

Čovek koji je od januara 2012. vodio reprezentaciju svoje zemelje, Velsa, i odveo je do polufinala EURO 2016 u Francuskoj napustio je taj posao da bi prihvatio najrizičniju ponudu u engleskom fudbalu trenutno.

Kris Kolman (47) postavljen je danas za menadžera Sanderlenda, kluba koji se posle ispadanja iz Premijer lige prošle sezone pod vođstvom Dejvida Mojesa našao na poslednjem mestu Čempionšipa posle 17 rundi sa svega jednom pobedom.

Ona iz 2. kola, u Noriču (1:3) ostaće jedina koju je Sajmon Grejson zabeležio na klupi "crnih mačaka" od kada je nasledio Mojesov sastav u junskoj tranziciji iz prvog u drugi rang takmičenja.

Remi Sanderlenda sa Milvolom 2:2, prošle subote, značio je i da su "crne mačke" postale prvi tim u istoriji engleskog fudbala bez pobede u 20 uzastopnih mečeva na svom stadionu! U toku decembra ovaj tim imaće još koliko-toliko vremena da ostvari prvu pobedu na "Stadoionu svetlosti" u 2017. godini.

Zbirno, Sanderlend je prošle i ove sezone ostvario sedam prvenstvenih pobeda, a u klubu koji (ne)zaustavljivo tone ka Ligi 1 procenili su da je upravo Kolman čovek koji bi to mogao da zaustavi i ponovo upali svetla na "Stadionu svetlosti".

Kolman nema preteranog iskustva u radu u engleskom fudbalu. Zapravo, vodio je samo Fulam i to uspešno, u vreme kada je klub sa "Krejven kotidža" bio premijerligaš, a potom je radio samo još u Koventri sitiju od februara 2008. do maja 2010.

Sanderlend je od marta 2015. godine i smene Gustava Pojeta promenio već četvoricu menadžera: Dika Advokata (19), Sema Alardajsa (31), Mojesa (43) i Grejsona (18 utakmica). Dalje od toga, ovaj klub sa severo-istoka Engleske postavio je danas desetog menadžera od povlačenja Roja Kina sa klupe u decembru 2008.

Da li će se Kolman zadržati pune dve i po sezone, koliko će važiti njegov inicijalni ugovor, ostaje da se vidi…

Kolman će sa jednom od najneefikasnijih generacija u istoriji Sanderlenda debitovati u utorak u Birmingemu, protiv još jednog posrnulog eks-šampiona Engleske - Aston Vile.

Kolman je u aprilu 2003. preuzeo prvi tim Fulama od smenjenog menadžera i svog šefa, Žana Tigane, a već u maju dobio je trajni ugovor sa klubom koji je naredne sezone odveo do devete pozicije u Premijer ligi. Ipak, kada su narednog leta prodati jedan za drugim: Edvin van der Sar, Luj Saha, Stid Malbrank i Luiš Boa Morte, Fulam je bio osuđen na borbu za opstanak i Kolman je u tome bio uspešan sve do proleća 2007. kada je smenjen posle serije od sedam mečeva bez pobede. U tom trenutku, "beli" su imali četiri boda više od prvog tima iz zone ispadanja.

Kao selektor Velsa vodio je tim četiri puta protiv reprezentacije Srbije i ostvario skor 0-2-2, uz jedan istorijski ubedljiv poraz - u Novom Sadu 1:6.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC