• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto Dušan Tadić igra loše ove sezone?

Autor mondo.rs

Srpski reprezentativac Dušan Tadić ove sezone nije zabeležio nijednu asistenciju i strelac je svega jednog gola - iz jedanaesterca. Analiziramo zbog čega se Sautempton ponovo muči sa (ne)efikasnošću i gde je klub sve pogrešio.

Na jugu Engleske se, za sada, ne igra dobar fudbal!

Sautempton posrće na početku sezone i daleko je i od prošlogodišnjeg nivoa igre kod menadžera Kloda Puela, koga je klub otpustio uprkos tome što je ekipa završila osma i igrala finale Liga kupa, a da ne pričamo o danima "pod" Ronaldom Kumanom.

Ekipa Maurisija Pelegrina, koji je stigao iz Alavesa, doživela je na "Enfildu" i šesti poraz ove sezone (3:0), uključujući eliminaciju iz FA Kupa, a da nije stvorila ni polupriliku protiv Liverpula.


"Svece" najviše brine neefikasnost pošto im je to bio sedmi meč u sezoni na kom nisu matirali protivničkog golmana, odnosno na samo šest utakmica su to uspevali - i postigli su svega devet pogodaka što je među najlošijim učincima u Premijer ligi.

Ako ove golove "razbijemo" na načine na koji su postignuti - situacija je još dramatičnija:

tri gola su dali iz penala, dva iz prekida i samo četiri "iz igre".

Ka protivničkom golu šutiraju retko (13,5 pokušaja po meču, 12. u Premijer ligi) i veoma su neprecizni u tome (2,8 šuteva u okvir gola, od njih gora samo tri tima), pa su se tako u strelce upisala samo petorica igrača: Manolo Gabijadini (3), Stiven Dejvis (2) i po jedanput Čarli Ostin, Dušan Tadić, Majo Jošida i Sofijan Bufal.

Upravo su nabrojani ofanzivci među najkritikovanijima ove sezone, ali bez obzira na loše partije Maurisio Pelegrino veruje svojim fudbalerima iz kola u kolo.

Jedan od razloga za to je što verovatno misli (čitaj: se nada) da će im se kad-tad vratiti preko potrebno samopouzdanje koga nema ni kod jednog njegovog fudbalera zaduženog za golove, bilo da se radi o "pakovanju" ili "postizanju", ali i u tome što ima izuzetno mali roster na raspolaganju što je posledica "rasprodaje" svakog leta.

KAKO IGRA SAUTEMPTON I U ČEMU JE PROBLEM?


Argentinski stručnjak Maurisio Pelegrino (46) stigao je iz Alavesa sa kojim je napravio podvig godinu ranije u Primeri kada je ovu ekipu, koja je tek stigla iz drugog ranga takmičenja, vodio do devete pozicije u šampionatu i finala Kupa koje su rutinski izgubili od Barselone (3:1).

U tom timu Pelegrino je imao dvojicu sadašnjih igrača Reala - Tea Ernandeza i Dijega Ljorentea koji su uz napadača Dejversona bili okosnica tima.

Samo tri ekipe su bile neefikasnije od njih (41:43), imali su ubedljivo najviše remija (13), bili su najgrublji u ligi (112 žutih i 5 crvenih kartona) i nisu bili ekipa koja je često imala loptu u svojim nogama nego su više pretili iz kontri...

...što je potpuna suprotnost današnjem Sautemptonu.


Trener koji je u igračkim danima igrao i za Luja van Gala u Barseloni i Rafu Beniteza u Valensiji promenio je tako i sopstveni stil, mada za sebe kaže da je oduvek voleo fudbal u kome njegova ekipa dominira u posedu - što u praksi nije bio slučaj, pa je tako Sautempton čak peti u ovom segmentu igre (55,8%) u čemu su uspešniji od recimo Mančester junajteda ili Čelsija.

Naši treneri bi to verovatno nazvali "jalovom inicijativom" pošto Pelegrinijeva ekipa, koja najčešće igra u sistemu 4-2-3-1, retko prilazi golu i ne stvara šanse za napadače.

Ideja o fudbalu u kom ste vi taj koji drži loptu u svom posedu i forsira igru kratkih pasova, a da pritom na sredini terena nemate kreativnog igrača, je kao kada biste pokušali da napravite čokoladnu tortu bez čokolade.


Argentinac se odlučio da Dušana Tadića premesti na desno krilo, dok Nejtan Redmond deluje levo, a na sredini terena najčešće kombinuje Stivena Dejvisa i Oriola Romeua kojima se pridodaju Mario Lemina, Džejms Vard-Praus ili Simon Bufal. U napadu se menjaju Manolo Gabijadini i Šejn Long dok retko kada šansu dobija Čarli Ostin.

Odbrana je najstandardnija i za sada ispred golmana Frejzera Forstera, koji dosta greši ove sezone, igraju bekovi Bertrand i Soareš, odnosno štoperi Vesli Hut i Maja Jošida.

U startnu postavu ponovo je "uskočio" i Virdžil van Dajk koji je već neko vreme na "ratnoj nozi" sa upravom Sautemptona koja nije želela da ga proda letos, pa je Maurisija Pelegrinija dočekao nezadovoljni fudbaler koji je bio i u svojevrsnom štrajku.

Poznato je i da je Sautempton prethodnih godina stekao ugled ekipe koja uprkos tome što već četiri godine završava u TOP10 - rasprodaje svoje najbolje igrače, što su pokušali da promene ovog leta "na silu" zadržavajući igrače koji su prevazišli nivo ovog tima, bez da su ozbiljno pojačali konkurenciju u ostalim linijama tima. Klub je uz to i retko kada "pogađao" kada su u pitanju dolasci verujući u omladinsku školu.

Tako su u Liverpul prethodno odlazili Adam Lalana, Riki Lambert, Sadio Mane, Dejan Lovren i Natanijel Klajn, u Mančester junajted Morgan Šniderlan i Luk Šo, u Arsenal Kalum Čembers i u Totenhem Viktor Vanjama, 


Malo po malo smanjio se i roster, ovog leta su otišli i epizodisti poput Džeja Rodrigeza, Jordija Klasija i Kuka Martine, dok se ekipa nije dovoljno dobro pojačala.

I prošle sezone kod Kloda Puela videlo se da ekipi nedostaje "ofanzivna sprega", koje nema od prodaje Gracijana Pelea i Sadija Manea koji su sezonu pre odlaska postigli po dvocifren broj golova, pa ni u sezoni 2016/17  Sautempton nije briljirao u napadu - samo 41 gol, peti najlošiji u Premijer ligi, dok je ove godine to kroz brojke još izraženije.

Šejn Long tako nije postigao gol od februara, Nejtan Redmond je uputio najviše udaraca ka golu protivnika (16) a da nije zatresao mrežu, Manolo Gabijadini se pojavi i nestane, a Dušan Tadić...

I on, blago rečeno, igra daleko od svojih najboljih dana na Ostrvu.

ZAŠTO JE TADIĆ TOLIKO DALEKO OD SVOJE IGRE?


Izgubljena lopta na ivici kaznenog prostora vodila je do katastrofe Sautemptona.

Dušan Tadić je pokušao da iznese loptu, upao u "zamku" Klopovih igrača, "opljačkao" ga je Roberto Firmino, i očas posla lopta je stigla do Muhameda Salaha koji je fantastičnim udarcem sa ivice kaznenog prostora savladao Frejzera Forstera, koji zaista ništa nije mogao.

Ta greška bila je samo "okidač" da ponovo krene "rant" nezadovoljnih navijača Sautemptona izdanjima srpskog fudbalera, ali teško da je krivica samo na njemu.

Samopouzdanje reprezentativca Srbije nije na visokom nivou, a s obzirom na priče prethodnog leta kada se mnogo "šuškalo" o njegovom odlasku (Inter, Liverpul...), dok je Sautempton na sve načine pokušavao da zadrži standardne i nezadovoljne prvotimce, ne bi bilo iznenađenje da je i naša "desetka" odreagovala negativno na način na koji posluje ovaj klub sa juga Engleske.

Ovo je Tadićeva četvrta sezona u klubu koji svake godine ima sve manje ambicije, a u tom slučaju se ambicije igrača i klub - prosto ne poklapaju.

ODUZETA DOZVOLA

Engleski mediji su pre nekoliko dana pisali i o tome da je srpskom reprezentativcu oduzeta vozačka dozvola na šest meseci zbog toga što je svoj "porše kajen" vozio 35 milja na sat u zoni u kojoj je dozvoljeno 30, u blizini stadiona Sautemptona.

Za maksimum na terenu kod Dušana Tadića važan je i faktor "slobode" koju mu dozvoli trener; nije je imao ni kod Kloda Puela, sa kojim je bio u otvorenom sukobu zbog toga što je tražio poštovanje, a ni sada kod Maurisija Pelegrina, što nije bio slučaj kod Ronalda Kumana i kod Slavoljuba Muslina u reprezentaciji gde je pružao svoje najbolje partije u karijeri, pa je u prvom delu kvalifikacija na gotovo svakom meču dolazio do gola ili asistencije.

U aktuelnom sistemu kod Argentinca, Tadić je postavljen uz desnu aut liniju, što nije njegova prirodna pozicija, i zapravo je većinu utakmica kao član "svetaca" odigrao levo ili iza napadača.

A šta kaže statistika?


Bez obzira što je Tadićev broj stvorenih šansi za saigrače drastično manji nego prethodnih sezona, on je i dalje lider svog tima u ovom segmentu (19) uz Nejtana Redmonda (20), ali još uvek nije upisao niti jednu asistenciju i strelac je samo jednog gola - iz penala.

(Primera radi, Sesk Fabregas je napravio 34, De Brujne 33, David Silva 30...)

Na istom uzorku iz prethodnih sezona, Tadić je u prvih 12 kola prošle sezone napravio 31 šansu, ali ni tad njegovi saigrači nisu uspeli nijednu da pretvore u gol, pa je na prvu asistenciju čekao sve do 31. decembra.

Godinu dana ranije je napravio čak 33 šanse (3 asistencije), a u debitantskoj neverovatnih 40 (6 asistencija)!


2017/18 - 12 utakmica - 19 šansi, 1 gol i 0 asistencija;

2016/17 - 11 utakmica - 31 šansa, 1 gol i 0 asistencija;

2015/16 - 11 utakmica - 33 šanse, 3 gola i 3 asistencije;

2014/15 - 12 utakmica, 40 šansi, 1 gol i 6 asistencija;

U pomenutim sezonama je ukupno zabeležio 14 golova i 24 asistencije po čemu je bio jedan od boljih igrača Premijer lige, dok je po broju kreiranih šansi uglavnom bio među liderima engleskog šampionata.

Sada i kada kreira šansu - noge se same "zapetljaju", a o ovoj boljci svog tima bez samopouzdanja govorio je i sam Maurisio Pelegrino.

"Potrebno nam je baš mnoogo šansi da bismo ih pretvorili u gol", kazao je mladi stručnjak i dodao: "Moram da se prilagodim igračima kako bi oni moje ideje preneli na teren. Moraju da mi veruju kako bi to uspelo. U ovom trenutku sam totalno van moje zone komfora. Znam da je veliki pritisak, veliki rizik, ali moram da pokušam".

Sledi "pakleni deo" prvenstva i pred njegovim igračima su sledeći dueli: Everton, Mančester siti, Bornmut, Arsenal, Lester i Čelsi, a ukoliko Pelegrino ne "trgne" ekipu verovatno će biti naredni menadžer u Premijer ligi koji će ostati bez posla.

Kada bi se Dušan Tadić vratio na svoje brojke - i sama ekipa bi zaigrala bolje, ali je pitanje za koju metodu će se menadžer Sautemptona odlučiti.

Da li će ispuniti želju igrača i vratiti ih na "originalne" pozicije? Da li će promeniti formaciju u kojoj igraju? Da li će one loše pojedince "odmoriti" na neko vreme i pružiti šansu mlađim fudbalerima? Šta god odabrao - nema mnogo vremena. 

Premijer liga je nemilosrdna...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC